Išsiaiškinkite, kokie tėvai esate: tigrai, pandos, delfinai ar medūzos

Apie rytų kultūroje vaikus itin griežtai auklėjančias motinas „tigres“ žino daugelis. Bet galbūt jūs elgiatės visai priešingai? Tuomet išsiaiškinkite, kuris tėvystės tipas jums artimiausias – galbūt būsite vadinamas panda tėčiu ar delfine mama?

 Kiekvienas auklėjimo būdas turi savų pliusų ir minusų.<br> lrytas.lt koliažas
 Kiekvienas auklėjimo būdas turi savų pliusų ir minusų.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2020, 5:56 PM, atnaujinta Aug 28, 2020, 6:30 PM

Tinklalapiuose „Read Brightly“ ir „Fun Kids Guide“ psichologės išskyrė keturis tėvystės stilius, kuriuos sulygino su gyvūnais, kurių charakterio savybės artimiausios auklėjimo modeliu. Visada verta žinoti ne tik savo pliusus, bet ir minusus, todėl būkite atviri su savimi – ar tikrai norite būti tokiais tėvais, kokias esate?

Tėvai „tigrai“

Jūsų auklėjimo stilius yra griežtas, o santykius su vaikais kurti skatina ir dar labiau motyvuoja pasiekimai, rezultatai, o ne emocinis ryšys. Jūs savo vaikams keliate didelius lūkesčius, nes žinote, kad tai duos rezultatų. Jei vaikui pasiseka, tuomet tikite, kad padarėte visa ką geriausia, kaip jo tėvai.

„Tigrai“ sudaro vaikams griežtą tvarkaraštį įtraukdami į jį ne tik pamokas, užklasinę veiklą, būrelius, bet net ir laisvalaikį. Galbūt kai kurie smerkia tokią griežtą kontrolę, bet šie tėvai žino – jie savo vaikams padės išnaudoti visas įmanomas galimybes.

Toks auklėjimo būdas – ilgalaikė investicija į vaiko ateitį, nes tokie tėvai žino, jog jie eis toli. Tiesa, kritikai pabrėžia, kad persistengus tėvų „tigrų“ vaikus gali kankinti nerimas, jie turi silpnus socialinis įgūdžius.

Tėvai „pandos“

Išgarsėjus mamoms „tigrėms“ netruko atsirasti priešingybė - tėčiai „pandos“.

Tokie tėvai vertina nepriklausomybę ir stengiasi užauginti laimingus, įsitraukusius ir motyvuotus vaikus. Nors kiti gali manyti, kad tokie tėvai tik lepina ir myluoja savo vaikus, jie mano, kad tėvų pareiga yra būti didžiausiu savo vaiko gerbėju, palaikyti jį visose situacijose ir skatinti jo pasitikėjimą savimi.

„Panda“ tėvai įsitikinę, kad valandų valandos prie instrumento ar tobulinant kitą įgūdį slopina vaikų kūrybiškumą, potraukį naujovėms ir didina socialinę izoliaciją.

Tėvai „delfinai“

2014-tais dr. Shimi Kango išleido knygą „Delfinų kelias“, kuri sulaukė milžiniško populiarumo. Autorė pasisako už lankstų auklėjimo stilių, paremtą tvirtais socialiniais ryšiais ir kovoja prieš perteklinį auklėjimą bei perteklinį gyvenimą, kurį šiuo metu gyvena dauguma šeimų.

Teigiama, kad delfinai, kaip ir žmonės, yra žaismingi, protingi, socialūs padarai, norintys gyventi bendruomeniškai. Delfinų tėvai yra autoritetas vaikams, bet tuo pačiu laikosi taisyklių, kurios paremtos pasekmėmis.

Tad, jei pasirinkote būti tėvais „delfinais“ jūsų lankstus auklėjimo stilius yra pagrįstas stipriais ir socialiniais ryšiais. Jūs nesutinkate nei su perdėtai besirūpinančia vaikais tėvyste, nei ypač suplanuotu gyvenimo būdu. Manote, kad vaikai turi jausti jūsų autoritetą, nebijoti, bet žinoti, jog yra taisyklės ir pasekmės, o svarbiausia – viso to balansas.

„Delfinai“ tėvai pasinaudoja geriausias „tigrų“ tėvų drausmės ir „panda“ tėvų palaikomo pavyzdžiais, tačiau visa tai sujungia siekdami išlaikyti pusiausvyrą neperlenkdami lazdos nei į vieną, nei į kitą pusę.

Tėvai „medūzos“

Žmonės paprastai tokio auklėjimo stiliaus sąmoningai nesirenka, tad jei apie auklėjimą jūs svarstote nedaug, greičiausiai esate tėvai „medūzos“.

Tokie tėvai vaikams leidžiate viską. Žinoma, turite keletą taisyklių, bet svarbiausia – mažiau lūkesčių, konfrontacijos ir struktūros. Jūsų tikslas vaikams suteikti daug nepriklausomybės, leisti atrasti patiems, kas jie yra patys ir ko nori gyvenime.

Kai kurie gali pamanyti, kad jūs visai užmiršote tėvų pareigas, bet iš tiesų galima pastebėti, kad toks tėvystės stilius augina sąmoningą, protingą vaiką, kuris supranta, kad gyvenimiška patirtis gali išmokyti daug daugiau nei tėvai.

Parengta pagal „Read Brightly“ ir „Fun Kids Guide“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.