Pokyčiai nuomojant patalpas mokyklose sukėlė būrelių organizatorių pyktį: kainos pakilo 6 kartus

Vilniaus miesto savivaldybė šių metų birželį viešai džiaugėsi, kad nuo šiol Vilniaus miesto ugdymo įstaigomsbus paprasčiau nuomotis mokyklų patalpas, nes tą padaryti palengvins interneto platforma „Active Vilnius“. Savaitės pradžioje paleidus žadėtą naujieną būrelių organizatoriai liko šokiruoti – nuomos kainos jiems šoktelėjo kelis kartus.

Mokyklos nuo šiol pačios talpina į sistemą patalpas, kurias gali nuomoti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokyklos nuo šiol pačios talpina į sistemą patalpas, kurias gali nuomoti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo asociacijos direktorės Neringa Juškienė nemaloniai nustebo pamačiusi mokyklų nustatytas kainas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo asociacijos direktorės Neringa Juškienė nemaloniai nustebo pamačiusi mokyklų nustatytas kainas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Iki spalio 1 d. nuomos paraiškos priimamos iš neformalaus ugdymo organizatorių, vėliau kreiptis gali visi norintys.<br>123rf nuotr.
Iki spalio 1 d. nuomos paraiškos priimamos iš neformalaus ugdymo organizatorių, vėliau kreiptis gali visi norintys.<br>123rf nuotr.
Paklausiausios – mokyklų sporto salės.<br>G.Šiupario nuotr.
Paklausiausios – mokyklų sporto salės.<br>G.Šiupario nuotr.
Geresniu oru veiklos organizuojamos ir mokyklų stadionuose.<br>S. Žiūros nuotr.
Geresniu oru veiklos organizuojamos ir mokyklų stadionuose.<br>S. Žiūros nuotr.
Mokyklos nuomoti gali stadionus, sporto aikštynus, baseinus, sporto sales, kabinetus ir kitas sporto, kultūros, meno ar švietimo veiklai tinkamas patalpas sporto mokyklų bei kitai veiklai.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokyklos nuomoti gali stadionus, sporto aikštynus, baseinus, sporto sales, kabinetus ir kitas sporto, kultūros, meno ar švietimo veiklai tinkamas patalpas sporto mokyklų bei kitai veiklai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 21, 2020, 9:11 AM, atnaujinta Sep 21, 2020, 1:40 PM

Naujienos – šokiravo

Mokyklos nuomoti gali stadionus, sporto aikštynus, baseinus, sporto sales, kabinetus ir kitas sporto, kultūros, meno ar švietimo veiklai tinkamas patalpas sporto mokyklų bei kitai veiklai. Taip buvo tikimasi, kad taip paprasčiau galės rasti laisvas vietas ir vadinamieji laisvieji mokytojai, jei patalpos laikinai neišnuomotos – jomis bus galima pasinaudoti trumpai veiklai pritaikant trumpalaikę nuomą.

Pasak Vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo asociacijos direktorės Neringos Juškienės rugsėjo 15 dieną atsidarius sistemą paaiškėjo, jog pažadai labai toli nuo realybės.

„Buvome priblokšti. Pavyzdžiui, jei sportinio būrelio mokytoja ugdanti 80 vaikų įvairiose mokyklose anksčiau patalpas skirtingose vietose galėjo išsinuomoti už 2000 Eur, pagal naują kainodarą tai jai atsieis 13 tūkst. Eur. Tai nepakeliama suma mažiems būreliams ir mokytojams dirbantiems pagal neformalaus vaikų švietimo (NVŠ) krepšelį“, – portalui lrytas.lt teigė N.Juškienė.

Savivaldybės atstovai dar birželį teigė, kad priėmus šį sprendimą, pagaliau bus galima skaidriau ir efektyviau išnaudoti sporto sales, kabinetus bei kitas treniruočių patalpas.

„Nebeliks užkulisiniais susitarimais grįstų nuomos sutarčių ir visos sostinės ugdymo įstaigos žais pagal vienodas taisykles. Mokyklos, iki šiol nieko neįsileidusios, atvers duris treniruotėms, korepetitorių užsiėmimams ir būreliams. Šiuo sprendimu užtikrinsime skaidrų ir kokybiškesnį vaikų ir jaunimo ugdymą, kuris šiandien išlieka itin aktualus“, – tuomet kalbėjo mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Kainos kelti negali

Šiuo metu į sistemą patalpas mokyklos turi patalpinti pačios. Kainos iki rugsėjo 15 nebuvo skelbiamos, tik nustatyta minimalus nuomos mokestis – 0,35 Eur už 100 kv./m patalpų nuomą valandai.

Kainos skelbiamos dvi – iki spalio 1 dienos pirmenybė teikiama NVŠ finansuojamas vietas siūlantiems veiklų organizatoriams. Po spalio 1 dienos – komerciniams nuomininkams.

Dalis mokyklų atstovų suprasdami NVŠ veiklų naudą, kuomet už geresnę kainą vaikams kokybiškos veiklos organizuojamos toje pačioje mokykloje, nereikia keliauti į kitą miesto galą, šias paslaugas siūlantiems nuomininkams paskelbė mažesnę kainą. Kiti – lygiai tokią pačią, kaip ir komerciniams užsakovams.

„Išvada, reikėtų pakelti būrelio kainą tam, kad pasidengtų padidėję nuomos kaštai. Bet tai neįmanoma – ateinančius dvejus metus NVŠ krepšelį gaunantys veiklų organizatoriai negali kelti užmokesčio už neformalųjį ugdymą“, – neranda išeities asociacijai priklausančių būrelių vadovai.

Mokyklos pačios sprendžia

Vilniaus miesto savivaldybė spręsti šiuos finansinius klausimus patikėjo pačiai mokyklos vadovybei.

„Kainas už sporto salių ir patalpų nuomą nustato pačios mokyklos, nes Tarybos sprendime numatyta tik minimali kaina. Jeigu kaina pasirodo neadekvati, tuomet skambiname į mokyklą ir paraginame taikyti objektyvią kainą, atsižvelgiant į tai, kad tai valandos, skirtos neformaliam ugdymui, o ne komercijai.

Svarbu paminėti, kad visiems tų patalpų nuomininkams taikoma ta pati kaina. t.y. tokia, kokią įvedė mokykla“, – portalui lrytas.lt pabrėžė savivaldybės specialistai.

N.Juškienė atliko analizę ir sudarė lentelę, kokios nuomos kainos yra konkrečiose mokyklose.

„Pastebėjau, kad kainos keičiasi „eigoje“ – vienos didėja, kitos mažėja. Kitos mokyklos turbūt sumaišė kur kokią kainą įrašyti, nes kitaip negaliu paaiškinti, kodėl, pavyzdžiui, Jono Pauliaus II gimnazijoje, Verkių mokykloje ar Martyno Mažvydo progimnazijoje kaina neformaliam ugdymui yra didesnė nei komercinė nuoma“, – gūžčiojo pečiais Neringa.

Kainos rėžiai taip pat stebinantys – vienos mokyklos įvertina savo plotą, kitos vietą, kur yra, trečios – įrengimą.

Jei anksčiau už salės nuomą valandai neformalaus ugdymo organizatoriai mokėjo apie 1-8 Eur, dabar teks skirti ir 25, ir 40 Eur. Pagal rugsėjo 16 dienos duomenis Radvilų gimnazijos stadiono nuoma kainuoja 115,2 Eur bet kuriems nuomininkams, o laisvų vietų net nėra. Dar didesnio dydžio Sofijos Kovalevskajos gimnazija stadioną nuomoja už 32,27 Eur NVŠ būreliams, už 48,41 Eur komerciniams užsakovams. Šiek tiek mažesnį stadioną Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazija nuomoja NVŠ būreliams po 15,04, komerciniams – 18,8 Eur.

N.Juškienė šypteli – nuomotojai prasižengia net su sveiku protu, nes mieste sporto salių nuomos vidutinės kainos yra apie 15 Eur. Be to daugybė mokyklų neteikia jokio prioriteto neformaliam ugdymui – kainos yra visiems vienodos.

„Savivaldybėje mums atšovė, kad mokyklos pačios sprendžia, o švietimo skyrius išvis su tuo reikalų neturi. Tai kas gali padėti?“, – klausia Vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo asociacijos direktorė.

Patenkinti pertvarkomis

Ne visi peikia naująją sistemą – populiarių užsiėmimų „Robotikos akademija" Vilniaus padalinio Lukas Kanapienis pabrėžė, kad pokyčiai jiems atveria galimybes rengti užsimimus įvairesnėse mokyklose.

„Naująją rezervavimo ir nuomos sistemą palaikome. Kol kas ji veikia ne idealiai, tačiau tai yra vienas svarbiausių skaitmenizavimo žingsnių, kurį iki šiol matėme mokyklų administravimo ir valdymo procese. Pagaliau, neformaliojo ugdymo teikėjai įgauna realias konkuravimo sąlygas. Iki šiol mieste turėdavome mokyklų, į kurias negalėjome patekti tik dėl tos priežasties, kad mokykloje „jau egzistuoja toks būrelis“ nepriklausomai nuo to, kokios tai kokybės ar vertės užsiėmimai. Tad tokia sistema neformaliojo ugdymo tiekėjus apsaugo nuo nepotizmo, korupcijos ar kitų negandų, dėl kurių šie neturėdavo galimybės dirbti vienoje ar kitoje įstaigoje, kartu suteikdama vienodas sąlygas visiems, kurios kartu yra ir viešai pasiekiamos", – savo nuomone su lrytas.lt skaitytojais pasidalino L.Kanapienis.

Akademijos komanda sistemos kūrėjams suteikė grįžtamąjį ryšį dėl sistemos diegimo, kuris pasak jų galėjo vykti sklandžiau, tačiau tuo pačiu pasidžiaugė, jog pati logika, tvarka bei sistema – vienas svarbiausių pastarųjų metų žingsnių modernizuojant mokyklų valdymą Vilniuje.

Lrytas.lt žurnalistams pabandžius naudotis „Active Vilnius“ sistema pribloškė jos nefunkcionalumas – kai kurie paieškos kriterijai neveikia, vartotojams aplinka nedraugiška ir nepatogi, ne visų salių skaičius atitinka iš tiesų esančias.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.