3 psichoterapeuto patarimai, kurie padės lengviau susikalbėti su paaugliais

Paauglystės laikotarpiu išgyvenami jausmai stipriai veikia jaunuolio psichologinę būseną. Su tuo susiduriantys vyresnieji dažnai nekreipia į tai dėmesio ir kaltę „suverčia“ paauglystei. Tačiau gydytojo psichoterapeuto dr. Juliaus Neverausko teigimu, situacija, kai paauglys nėra išklausomas ir viską laiko savyje, ateityje gali turėti labai rimtų pasekmių, tokių kaip emocinė atskirtis, psichologinio atsparumo įgūdžių neturėjimas, socialinis nestabilumas, iššūkiai užmezgant ir sukuriant ryšius.

Paaugliai yra „be penkių minučių“ suaugę žmonės su labai trapia tikrąja savigarba ir stipriu noru gauti išorinį pripažinimą.<br> 123rf nuotr.
Paaugliai yra „be penkių minučių“ suaugę žmonės su labai trapia tikrąja savigarba ir stipriu noru gauti išorinį pripažinimą.<br> 123rf nuotr.
„Ramus, empatiškas išklausymas daro stebuklus“, – įsitikinęs psichoterapeutas dr. J. Neverauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
„Ramus, empatiškas išklausymas daro stebuklus“, – įsitikinęs psichoterapeutas dr. J. Neverauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 10:03 AM

Trys J.Neverausko patarimai, kaip lengviau susikalbėti su paaugliu, kurių laikydamiesi ne tik jūs išgirsite, ką nori pasakyti vaikas, bet ir sukursite tarpusavio ryšį.

1. Pagarba

 Iš tikrųjų gerbkite paauglį ir rodykite jam ar jai pagarbą bendraudami. Paaugliai yra „be penkių minučių“ suaugę žmonės su labai trapia tikrąja savigarba ir stipriu noru gauti išorinį pripažinimą. Todėl, pagarbos rodymas leis išvengti nereikalingų galios žaidimų, sutaupytus resursus galėsite skirti problemų sprendimui ir ryšio užmezgimui bei palaikymui. Kiekvienas žmogus vertas pagarbos, o jūsų suaugęs vaikas, juolab.

2. Išklausykite nepertraukdami

Pripažinkite, kad paaugliai turi teisėtus poreikius ir visada bandykite juos suprasti skatindami kalbėti, išklausydami iki galo ir nepertraukinėdami. Ramus, empatiškas išklausymas daro stebuklus. Kalbėdamiesi ir su kantrybe išklausydami paauglius, jūs sužinosite tikrai naudingų dalykų, parodysite, jog jis jums svarbus kaip žmogus. O paaugliai taip mokysis ir pradės išklausyti jus ir vis geriau išgirsti jūsų nuomonę.

3. Leiskite mokytis iš klaidų

Skatinkite numatyti savo elgesio pasekmes, mokytis iš savo klaidų ir prisiimti atsakomybę. Nėra kito būdo kaip tapti savarankišku žmogumi negu suprasti, kad kiekvienas mūsų sprendimas sukelia pasekmes ir pradėti planuoti savo elgesį norimų pasekmių. Taip pat svarbu išmokti klaidas ir nesėkmes priimti kaip pamokas. Jeigu išmoksime analizuoti žmones ir pasaulį, klaidos taps pamokomis, o neigiamos patirtys taps teigiamomis ir praturtinančiomis mus.

Daugiau patarimų dr. J. Neverauskas tėvams dalinsis seminare „Paauglystės iššūkiai“, kuris vyks nuotoliniu būdu lapkričio 14 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.