Psichoterapeuto patarimai, kaip reaguoti į paauglių savikritiką „Aš esu negraži“

Tyrimai rodo, kad net 40-60 proc. paauglių yra nepatenkinti savo išvaizda. Beje, toks savo išvaizdos kritikavimas būdingas ne tik merginoms, bet ir vaikinams. Gyd. Psichoterapeuto dr. Juliaus Neverausko teigimu šiuolaikinė psichoterapija tokiu atveju turi labai aiškias, moksliškai pagrįstas rekomendacijas, kurios padės pasielgti teisingai ir nepadaryti klaidų - pasinaudokime jomis!

 Paauglės besikeičiant kūnui dažnai pradeda kritiškai vertinti savo išvaizdą.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Paauglės besikeičiant kūnui dažnai pradeda kritiškai vertinti savo išvaizdą.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Psichoterapeutas J.Neverauskas siūlo nuoširdžiai padiskutuoti su paaugle apie jos savivertę ne monologu, bet išklaust.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Psichoterapeutas J.Neverauskas siūlo nuoširdžiai padiskutuoti su paaugle apie jos savivertę ne monologu, bet išklaust.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 5:42 PM

"Pirmas žingsnis yra pilnai tokią merginą išklausyti ir neskubėti paneigti jos minčių bei jausmų arba karštligiškai įtikinėti ją, kad taip nėra. Teisingas pirmas sakinys galėtų būti: „ Ačiū tau, kad pasakei... Aš irgi žinau kaip kartais gali būti sunku savęs nekritikuoti ir save priimti“.

Antras žingsnis galėtų būti bandyti pasiūlyti keisti teiginį „Aš esu negraži“ į teiginį „Aš galvoju, kad esu negraži“. Tai jau visai kitokia frazė, leidžianti atsisakyti besąlygiško negatyvaus vertinimo ir suteikianti galimybę kritiškiau pažiūrėti į situaciją. Galima empatiškai reaguoti veidrodiniu būdu „Tikrai matau, kad tu susirūpinusi savo išvaizda ir save kritikuoji“.

Trečia, gali būti visai svarbu išsiaiškinti, kaip tokia mintis jai atėjo galvą. Užduokime tik atvirus klausimus. Pasiklauskime „Kas tave paskatino taip pagalvoti?“. Pavyzdžiui, gal kas nors pasakė taip iš bendraamžių. Jeigu dukrai tai pasakė bendraamžiai, galima ją mokyti kitų asmenų nuomones priimti tik kaip kitų asmenų nuomones. Grožis yra labai subjektyvus dalykas ir priklauso nuo vertinančiojo kriterijų.

Ketvirtu žingsniu galima bandyti atskirti tobulumą nuo grožio, nes tai nėra tapatu. Net aukščiausio lygio manekenės šiuo metu yra labai netobulos išvaizdos, nes grožis dažnai ir slypi netobulume. Laimei, šiuo metu kitoniškumas tampa madingas. „Standartinis“ grožis tampa nuobodus ir neįdomus. Galima kuo dažniau naudoti terminą „kitoniškas arba savitas grožis“.

Penkta, galima dukrą smulkiau supažindinti su savivertės sąvoka. Savikritiškas teiginys „Aš negraži“ dažniausiai ir greičiausiai yra apie savivertę, o ne apie grožį. Galima ramiai pravesti diskusiją apie savivertę ir kas ją sudaro, bei nuo ko ji priklauso. Visi žmonės, tame tarpe merginos yra daug daugiau, negu jų išorinis grožis, kuris tik priminsiu, yra subjektyvus. Aišku, labai svarbu, kad tokios paauglės mama pati turėtų sveiką savivertę ir savęs priėmimą.

Šešta, galima padiskutuoti, o kas dukrai patinka kituose žmonėse ir joje pačioje plačiąja prasme, kabant ne tik apie išorinį grožį. Pavyzdžiui, galima panagrinėti asmens stiprybių temą, išsiklausinėjant dukros, kokios žmogaus stiprybės jai yra svarbios.

Visa tai, ką išvardinau turi būti ne suaugusiojo monologas, o nuoširdi diskusija visų pirma išklausant iki galo savo paauglę, pripažįstant, priimant ir validizuojant jos jausmus, t.y., patvirtinant, kad girdim ir leidžiam būti visiems jausmams. Be abejo, viską darant labai empatiškai, geranoriškai ir su meile."

Plačiau apie tai psichoterapeutas kalbės lapkričio 14 d. Žmogaus psichologijos instituto organizuojamame praktiniame seminare "Paauglystės iššūkiai".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.