Pasaulyje populiarėja platoniška tėvystė: kai norisi vaikų, bet neieškai meilės

Kol Lietuvoje politikai ginčijasi dėl termino, kas yra normali šeima, pasaulyje ši sąvoka apibrėžia įvairesnes santykių formas. Pastaraisiais metais vis dažniau prabylama apie dar vieną galimybę būti tėčiu, mama ir turėti bendrą vaiką. Vyrai ir moterys, norintys susilaukti vaikų, užsienyje mielai renkasi platoniškos šeimos struktūros formą – pora kartu augina vaikus, nors jų nesieja jokie romantiški santykiai.

Spėjama, kad platonišką tėvystę palaikančiose šeimose gimė per 1000 kūdikių.<br>„Unsplash“ nuotr.
Spėjama, kad platonišką tėvystę palaikančiose šeimose gimė per 1000 kūdikių.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 6:37 PM

Toks sprendimas ypač priimtinas žmonėms, kurie svajojo sukurti šeimą, bet taip ir nesutiko to vienintelio ar vienintelės arba skiriasi partnerių seksualinės orientacijos.

Bijo skyrybų skausmo

Rachel Hope iš Los Andželo yra knygos „Family By Choice: Platonic Partnered Parenting“ autorė. Jos sprendimą išbandyti platonišką tėvystę nulėmė du dalykai: moteris norėjo išvengti skyrybų rizikos, kuomet pati palūžtų psichologiškai ir užtikrinti, kad vaikas turėtų abu tėvus.

Su vyru Glennu ji susipažino prieš keletą dešimtmečių dirbdama aplinkosaugos projektuose ir aptarę, kad yra puiki komanda, susilaukė sūnaus Jesse.

„Išrinkau savo sūnui geriausią tėvą, kokį tik galėjau, be romantiškų rūpesčių“, – sako ji, su vyru palaikanti tik draugiškus santykius.

Kol sūnus buvo kūdikis, jie visi trys gyveno vienuose namuose, bet jam paaugus, pora nusprendė gyventi atskirai, rašoma „The Week“.

Glennui užteko vieno sūnaus, o Rachel norėjo daugiau vaikų, todėl su kitu platoniško auklėjimo partneriu Paulu susilaukė dukros Grace. Šįkart partneriai daugiau laiko leidžia kartu ir Paulas turi net savo kambarį Rachel namuose, padeda Grace ruošti namų darbus ir rūpinasi ja, nors jam dabar 74-eri.

Tai dar ne pabaiga – Rachel turi užšaldytus keturis embrionus ir planuoja pavasarį pradėti pastojimo procedūrą.

„Mažosios mergaitės tėvas yra Drew'as, į pensiją išėjęs gydytojas, kuris turi suaugusį sūnų ir svajoja būti labiau įsitraukiančiu tėvu“, – šypteli moteris.

Platoniškos tėvystės kritikai susirūpinę, kad labiausiai nukenčia vaikai, nes jų tėvai vienas kito nemyli. Kaip jie sužinos apie romantišką meilę, jei jos nematys savo namuose?

Rachel pripažįsta, kad jai liūdna, jog jos vaikai negalėjo matyti romantiško tėvų artumo, tačiau tvirtina, kad jos pasirinkimas geresnis nei susidurti su skausmingo išsiskyrimo tikimybe.

Tiria, kaip platoniška tėvystė veikia vaikus

Daugėjant platoniška tėvyste susidomėjusių žmonių, pasaulyje populiarėja internetinės pažinčių svetainės, kuriose žmonės ieško partnerio kurti šeimai be romantiškų siekių. Kai Jenica Anderson ir Stephanas DuValas modamily.com svetainėje spustelėjo vienas kito internetinį profilį, nė vienas jų neieškojo meilės. Jie abu buvo įpusėję trisdešimtmetį, o jų gyvenimo aprašymas parodė, kad jie turi panašų požiūrį į sveikatą ir švietimą, stabilias pajamas ir ieško to paties: neromantiško partnerio, su kuriuo turėtų ir augintų vaiką.

Pora susitiko praleisti savaitgalį, kaip tikrame pasimatyme, bet jame nebuvo flirto ar romantikos. Birželį susipažinę Jenica ir Stephanas rudenį pasitiko jau belaukdami naujos gyvybės. Moteris pastojo natūraliu būdu ir praėjus lygiai metams po pirmojo susitikimo jiems gimė dukra, rašoma „The Guardian“.

Kembridžo universiteto Šeimos tyrimų centro direktorė ir knygos „We are Family“ autorė prof. Susan Golombok naujoje knygoje nagrinėja vaikų gerovę ir tyrė naujas šeimos formas nuo 1980-ųjų. Specialistė gilinosi į pagalbinio apvaisinimo būdu vaikų susilaukusias šeimas, poras, kurie naudojosi surogatinės motinystės paslaugomis, homoseksualių tėvų šeimas, vienišus tėvus ir žinoma platoniškos tėvystės formą taikančius žmones.

Šiuo metu profesorės komanda seka 50 šeimų, jų manymu, pirmajame pasaulyje tyrime, kuriame atsižvelgiama į platoniškos partnerystės poveikį vaikams.

„Pagrindinis klausimas mums kyla – kaip vystosi šie santykiai tarp tėvų, kur nėra romantiškų santykių, tarpusavyje ir su vaiku? Labai ankstyvos išvados rodo, kad tai, kaip gerai tėvai bendrauja tarpusavyje ir bendradarbiauja vaiko priežiūros srityje, daro didelę įtaką „, – pastebi S.Golombok.

Neįmanoma paskaičiuoti, kiek jau sulaukta kūdikių šeimose, kurios vadovaujasi platoniškos tėvystės principais. Pažinčių svetainės sau priskiria nuopelnus už daugiau nei 1000 sėkmingų žmonių suvedimų. Aišku, tai ir nemažas pelnas – vidutiniškai narystė tokiose portaluose kainuoja apie 30 JAV dolerių (apie 25 Eur), o jei norite, kad sistema patikrintų visus jums tinkančius kandidatus ir rastu geriausius, reikės sumokėti 2000 ar net 10 tūkst. JAV dolerių (1682-8410 Eur).

„Žmonės pradėjo suvokti, kad asmuo, su kuriuo turite vaikų, gali būti ne tas pats, su kuriuo pasensite, tačiau jie vis tiek nori tiek motinos, tiek tėvo įtakos savo vaiko gyvenime,“ – teigia vienas iš tokių svetainių įkūrėjų Ivanas Fatovičius.

Parengta pagal „The Week“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.