Tėčio patarimai kitiems vyrams susilaukus vaikų: nepraraskite savęs

Būsimi tėčiai, palyginti su būsimomis mamomis, negauna tiek daug patarimų dėl tėvystės ir turi suktis patys. Knygą „How to Dad“ (liet. „Kaip tėčiui“) išleidęs tėtis Toddas Detwileris dalijasi svarbiausias patarimais vyrams, kurie netrukus turės vaikų.

Nauji tėvai paprastai susiduria su sunkiu, bet trumpalaikiu santykių sutrikimu.<br>„Freepik“ nuotr.
Nauji tėvai paprastai susiduria su sunkiu, bet trumpalaikiu santykių sutrikimu.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-10 09:53

Ši knyga, išleista balandžio pabaigoje, yra šmaikštus žinynas apie nėštumą ir kūdikio priežiūrą. Yra patarimų, kaip atlikti masažą besilaukiančiai moteriai, prižiūrėti buteliukus, pranešti apie būsimą tėvystę kitiems, atpažinti klaidingus gimdymo požymius ir net padėti priimti kūdikį. Žinoma, nelaimės atveju.

„Psichinė sveikata yra itin svarbi, nes niekas nesako tėčiams, ką reiškia „pogimdyminis periodas“, ar apie hormonų disbalansą. Mažai kalbama apie dalykus, kurie labai paveikia būsimas mamas“, – portalui today.com sakė T. Detwileris.

Jis įsitikinęs, kad tėčiai yra patys geriausi „antrieji pilotai“.

„Tėčiai gali palaikyti ir stebėti, todėl jie turi rasti galimybių būti pavyzdžiu, kada suprasti, o kada nesikišti, kai jie nebūtinai reikalingi pokalbyje. Tai pereinamasis laikotarpis ir aš vis dar prie to dirbu“, – juokiasi Teddas.

Jis šiuo metu kartu su žmona Allie augina trijų metų sūnų Teddy ir dvimetę dukrą Vada. Vyras dalijasi svarbiausias patarimais būsimiems tėčiams.

Būkite kantrūs su savimi

Knygoje T.Detwileris iliustruoja tipiškų vyrų veido išraiškų seriją, kai jie sužino apie jų partnerės nėštumą. Žmogaus reakcija į artėjančią tėvystę yra „akimirka, kuri prabils į tavo charakterį“, rašo jis.

„Gali būti nerimo, susijaudinimo ar panikos, todėl reikia daug savirefleksijos. Atpažinkite, ar yra dalykų, kuriuos norite tobulinti ir dirbkite siekdami tų tikslų. Leiskite, kad ši akimirka būtų jums naudinga ir padarytų jus geresniu žmogumi“, – sako T. Detwileris.

Net jei bijote, pripažinkite sau tai. Jei visai nereaguojate į naują emociškai – tada dar labiau reikėtų susirūpinti. Suvokimas, kad būsi tėvu, ypač pirmą kartą, yra emociškai paveikus ir galvoti, kad taip nėra yra klaida, įsitikinęs Teddas.

Pasiruoškite, kad kūdikiai pakeis santykius

Nauji tėvai paprastai susiduria su sunkiu, bet trumpalaikiu santykių sutrikimu.

„Kūdikis sustiprins teigiamus ir neigiamus santykius. Turėtumėte pasiruošti ir suprasti, kad gimus kūdikiui jūsų santykiai iš esmės pasikeičia“, – įsitikinęs knygos autorius.

Prisiminkite, kas jus sujungė kaip porą.

„Kai viskas buvo įtempta arba mudu su žmona nesimatydavome akis į akį, prisimindavau gimdymo palatą, kai gimė mano vaikai. Niekada taip nesididžiavau savo žmona kaip tomis akimirkomis – ji buvo absoliuti roko žvaigždė“, – šypsosi laimingas tėtis.

Tėčiai taip pat gali tikėtis, kad jų draugystė pasikeis, nes šeimos gyvenimas sustabdo socialinį gyvenimą. Kai kurie naujieji tėčiai gali pastebėti ir tai, kad pokalbių temos sukasi vien tik apie vaikus ir jų priežiūrą. T. Detwilerio teigimu, santykius galima išsaugoti bendromis pastangomis ir kantrybe.

Apsaugokite savo naują šeimos burbulą

Naujas kūdikis yra puiki priežastis susitikti su draugais ir artimaisiais arba teks atlaisvinti tvarkaraštį ir susikurti naują šeimos rutiną. Jei kviečiate kitus žmones susitikti su savo nauju šeimos nariu, atsiminkite savo ribas, išlaikydami ramybę.

„Tavo kūdikis, tavo reikalas“, – sako T. Detwileris.

Jei uošviai ar kiti šeimos nariai negaili patarimų, kaip nuraminti, maitinti ar laikyti kūdikį, nepamirškite savo principų, sako jis.

„Kai kūdikis verkia, visi turi patarimų, bet jūsų sprendimai paskutiniai“, – sako T. Detwileris.

Nepraraskite savęs naujoje tėvystėje

„Susilaukę vaiko kai kurie žmonės jaučiasi praradę savo tapatybę, todėl labai svarbu ją išlaikyti“, – primena T. Detwileris.

Žinoma, šis dalykas dažniausiai būna paskutinis naujų tėvų prioritetų sąraše, tačiau tiek tėtis, tiek mama turi pabūti su savimi ar sporte, ar pomėgiuose, ar kituose dalykuose, kurie juos džiugina.

„Tarkime, jums patiko žaisti tenisą prieš gimstant kūdikiui, bet dabar turite mažiau laiko? Jūs turite tam atrasti bent valandėlę.Neleiskite, kad kažkas, ką mėgstate, išslystų“, – pabrėžia jis.

O jei jums pasiseks, jūsų vaikai gali norėti prisijungti prie jūsų, kai jie bus vyresni.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.