Radot pas savo vaiką neaiškaus skysčio ar „veipą“? Pataria, kaip elgtis tėvams

Elektroninių, vienkartinių ir neaiškiais skysčiai pildomų rūkymo prietaisų mada yra vienas baisiausių pavojų paaugliams ir vaikams šiomis dienomis. Mokyklos skelbia prevencines priemones, o kaip elgtis tėvams? Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ir lrytas.lt projekte „Auginu ir augu“ atsako į didžiausią nerimą tėvams kylančius klausimus

Jeigu pavyko išsiaiškinti neaiškios kilmės skysčio platintoją – praneškite policijai.<br>D.Umbraso nuotr.
Jeigu pavyko išsiaiškinti neaiškios kilmės skysčio platintoją – praneškite policijai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba

Dec 20, 2023, 11:33 AM

„Netyčia kabinau striukę į spintą, užkliudžiau sūnaus drabužius ir iš ten kažkas iškrito – pakeliu, o ten mažas buteliukas su neaiškiu skysčiu. Esu girdėjęs apie visus tuos veipus, bet mano sūnus penktokas! Kaip reaguoti ir ką daryti? Ar reikia pranešti policijai, kitiems klasės tėvams? Kaip nubausti vaiką?“, – klausia tėtis Tomas.

Situaciją komentuoja Vaiko teisių gynėja Vaida Urbonė:

„Visais atvejais tėvams vertėtų pirmiausiai nurimti, visas emocijas atidėti į šalį ir tik tada kalbėtis su vaiku. Juk mūsų tikslas yra ne nubausti, o pakeisti vaiko požiūrį, padėti jam geriau suprasti tokiuose skysčiuose galinčius slypėti pavojus sveikatai ar net gyvybei.

Kad ir kaip būtų pikta ar jaustumės nuvilti, kalbėkime su savo sūnumi ar dukra pagarbiai, stenkimės išlaikyti ramų toną. Pirmiausiai išsiaiškinkime, ar vaikas spėjo pavartoti šio skysčio, kaip jaučiasi, ar jam pasireiškė kokie nors negalavimai.

Toliau aiškinantis aplinkybes, svarbu išgirsti iš vaiko, kaip šis skystis pas jį pateko. Vaiko klausykite įdėmiai, parodykite susidomėjimą, palaikymą jam ir supratimą. Galbūt tai paskatins atsiverti apie savo eksperimentus ar draugų įtaką ir pan. Šiame pokalbyje vaikas turi jaustis saugus ir suprastas. Labai svarbu nuraminti vaiką, pasakyti, kad jis jums rūpi, todėl norite viską sužinoti kuo tiksliau, ir jam padėsite kas bebūtų.

Tėvams vertėtų vaikui pasakyti, kad jis nėra blogas ir nebus mažiau mylimas dėl to, kas nutiko. Vaikui suprantama kalba paaiškinkite neaiškios kilmės skysčių naudojimo grėsmes. Stenkitės atsakyti į visus sūnaus ar dukros užduotus klausimus.

Tikėkite, kad už savo veiksmus jūsų vaikas gebės pats prisiimti atsakomybę. Tad susitarkite su vaiku, kad apie tai bus informuota ir mokyklos bendruomenė. Jeigu pavyko išsiaiškinti neaiškios kilmės skysčio platintoją – praneškite policijai. Bendradarbiaukite su mokykla sprendžiant vaiko sunkumus.

Atminkime, kad labai daug problemų galima išvengti tiesiog kalbantis šeimoje ir girdint vienam kitą. Na, o jeigu sunkumų pašalinti visgi nepavyko, drąsiai kreipkitės pagalbos į specialistus: vaiko teisių gynėjus, psichologus, medikus, socialinius darbuotojus ir kt.“

Vaiko teisių gynėjai primena, jog visuomenei taip pat yra pasiekiama nemokama informatyvi medžiaga apie vaiko poreikius, smurto atpažinimą ir reagavimo būdus. Šiuos mokymus galima rasti https://vaikoteises.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/mokomoji-medziaga-visuomenei.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.