Pažintinės video pamokos vaikams „Drugelių gyvenimas“: kaip gimsta drugeliai?

Nors karantinas užrakina daugelį durų, pažinimui ribų nėra – gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai kviečia į edukacines video pamokas, kurių metu tiek vaikai, tiek suaugusieji gali geriau pažinti šiuos įspūdingus gyvūnus.

Drugelio gimimas gali užtrukti ir savaites<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelio gimimas gali užtrukti ir savaites<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienos rūšies drugeliai kiaušinėlius deda po skirtingais lapeliais<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienos rūšies drugeliai kiaušinėlius deda po skirtingais lapeliais<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 1, 2020, 3:33 PM, atnaujinta Apr 3, 2020, 4:36 PM

Kaip gimsta drugelis?

Drugelis, kuris skraido pievuose, ir mūsų parodose – prasideda nuo mažo mažyčio kiaušinėlio. Priklausomai nuo rūšies drugeliai, o tiksliau drugelės, deda kiaušinėlius ant augalo lapų – dažniausiai po jais, Kad kiaušinėliui bręstant jiems negrėstų jokie pavojai, o taip pat, kad būtų mažiau pastebimi – o ar jūs kada matėtė gamtoje drugelių kiaušinėlių?

Drugeliui padėjus kiaušinėlį šis bręsta nuo kelių dienų iki kelių savaičių, retkarčiais ir ilgiau. Pasibaigus brendimo periodui – iš kiaušinėlio vikšrelis prasigriaužia išėjimą, suvalgo savo kiaušinėlio kiautą ir pradeda kramsnoti augalo lapus. Įdomu tai, kad drugelio vikšras savo gyvenimą leidžia tik ėsdamas ir miegodamas.

Lėliukės stadija gali užtrukti

Taigi čia – trečiasis drugelio gyvenimo ciklo epizodas – lėliukė. Užtektinai prisivalgęs vikšras pirmiausiai susiranda saugią ir jaukią vietą ant augalo šakos, pasikabina savo galinėmis kojomis ir tuomet vyksta magija. Drugelio vikšrelis pasikeičia neatpažįstamai ir tampa leliuke, kurios viduje pradeda formuotis drugelis.

Šioje stadijoje drugelis praleidžia bene daugiausiai laiko visiškai nieko nedarydamas. Kartais lėliukės turi kabėti savaites, o kartais net mėnesius, kol pilnai susiformuos drugelis, todėl yra labai svarbu, kad vikšras savo gyvenimo dienas būtų leidęs sočiai.

Pasibaigus šiam magiškąjam nieko neveikimo periodui vos diena ar kelios valandos prieš išsiritant drugeliui leliukė tampa permatoma, galime matyti būsimo drugelio sparnus ir štai, vos per kelias sekundes iš lėliukės išlenda mažas, visiškai nepanašus į mums žinomą, suglamžytais sparnais drugelis.

Pirmiausia, džiovina sparnelius

Vos išsiritęs drugelis iš karto skraidyti negali, turi ramiai kabėti, kol sparnai išdžius ir sutvirtės, mažesniems drugeliams tai užtrunka vos kelioliką minučių, bet didiesiams gali užtrukti net iki visos paros.

Ir štai pagaliau, pasiekęs paskutinę ir mums puikiai pažįstamą formą, drugelis skraido mūsų pievuose, siurbia vaisių ir gėlių nektarą ir džiugina mus.

Taigi, drugelio gyvenimas yra ilgas ir spalvotas bei susidaro iš keturių pagrindinių etapų – kiaušinėlis, vikšras, lėliukė ir drugelis. Apie juos visus išsamiau pašnekėsime jau ateinančių pamokėlių metu.

Plačiau apie gyvų tropinių drugelių parodą – www.drugeliuparoda.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.