Edukaciniai video „Drugelių gyvenimas": kaip atrodo drugelių kiaušinėliai?

Tropinių drugelių parodos specialistai kviečia vaikus iš arčiau susipažinti su nuostabiomis spalvomis mus žavinčiais padarėliais. Pirmoje pamokoje sužinojome, kaip gimsta drugelis, o šiandien kviečiame plačiau pasikalbėti apie drugelių kiaušinėlius. 

Kiekvienos rūšies drugelis kiaušinėlius deda tik ant specifinio augalo lapų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienos rūšies drugelis kiaušinėlius deda tik ant specifinio augalo lapų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors kai kurios rūšis kiaušinėlių padeda šimtais, gamtos sąlygos lemia, kiek jų išlieka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors kai kurios rūšis kiaušinėlių padeda šimtais, gamtos sąlygos lemia, kiek jų išlieka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-04-03 16:54

Kiaušinėlis - tai pirmasis drugelių gyvenimo ciklas, kuriam pasiruošti reikia labai rimtai!

Drugeliai, kaip ir vištos deda kiaušinius. Žinoma, kaip ir daugeliui gyvūnų rūšių pasaulyje tam reikia patinėlio ir patelės, t.y. mergaitės ir berniukos. Priklausomai nuo drugelių rūšies patelės deda kiaušinėlius po vieną, mažomis grupelėmis, o kartais net nuo 100 iki 300 kiaušinėlių vienoje vietoje. Kurios drugelių rūšys gali padėti vos keletą kiaušinėlių, bet yra ir tokių, kurios padėda net tūkstantį ar daugiau kiaušinelių!

Drugelių patelės kiaušinelius nededa bet kur. Kievienos rūšes drugelis butinai dėti turi kiaušinėlius tik ant tam tikro augalo. Kaip pavyzdį paimkime lietuviškus ir visiems gerai žinomus drugelius - kopūstinukus. Išgirdus šį vardą kyla klausimas - ar drugeliai valgo kopūstus? Tikrai ne, bet būtent šie drugeliai gali išgyventi ir daugintis tik su kopūsto pagalba. Drugeliai, pasitelkdami savo keistą matymą ir juoslę, visgi gali atskirti teisingą ir jiems reikiamą augalą pagal jiems reikiamą lapų formą ir spalvą. Pasitikrina augalą drugeliai skonio receptoriais ant savo kojyčių.

Ateina metas dėti kiaušinėlius - tačiau ne bet kaip. Tam, kad iš kiaušinėlio išsiristų vikšras, jie turi būti tam tikroje šilumoje ir drėgmėje, jei bus per sausa - drugelių kiaušinėliai gali išdžiūti, jei per šlapia - supūti, ir taip iš kiaušinėlio niekas neišsiris. Dažniausiai drugeliai kiaušinėlius deda vidinėje šakelių ar lapų pusėje taip paslepiant nuo įvairių pavojų - kitų gyvūnų, lietaus, saulės ir kitų veiksnių.

Būtent kiti gyvūnai, kurie sudaro mūsų gamtos mitybos piramidę yra priežastis to, kad iš kelių šimtų drugelių kiaušinėlių paskutinę - drugelio stadiją kartais pasiekia vos keli kiaušinėliai.

Drugelio kiaušinėlio forma ir spalva gali skirtis priklausomai nuo drugelio rūšies ar šeimos, tačiau dažniausiai jie yra švelniai geltonos ar žalios spalvos, tiesa spalva gali patamsėti prieš vikšreliui išsiritant iš kiaušinėlio. Kiaušinėlių formos dažniausiai būna ovalios ar apvalios formos.

Skirtingi drugeliai taip pat deda kiaušinėlius skirtingais metų laikais - tiek pavasarį, tiek vasarą, o kai kurie net ir rudenį. 

Plačiau apie gyvų tropinių drugelių parodą – www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.