Pamoka „Drugelių gyvenimas“ – kaip vikšras tampa drugeliu?

 

Ne visi drugeliai lėliukes paslepia kokonuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ne visi drugeliai lėliukes paslepia kokonuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-08 16:21, atnaujinta 2020-04-09 11:30

Gyvų tropinių drugelių parodos kūrėjai dalinasi dar vienu edukaciniu video filmuku. Šįkart vaikai ir suaugę daugiau sužinos apie lėliukes – kodėl vieni drugeliai turi lėliukių kokonus, o kiti ne?

Vikšrui prisivalgius iki soties, jis susiranda saugią vietą, joje prisitvirtina ir pradeda paskutinį kartą nertis iš savo odos, tiesa, išsinėręs jis nebebus panašus į vikšrą. Būtent lėliukės stadijoje įvyksta magija – metamarfozė, tai yra vikšro tapimas drugeliu. Drugelis būdamas lėliukės stadijoje visiškai niekuo nesimaitina, jis naudoja maisto medžiagas sukauptas iš vikšro gyvenimo. Šitaip lėliukė gali iškabėti nuo kelių dienų iki kelių savaičių, o kai kurių drugelių rūšims šis etapas gali užtrukti net iki kelių mėnesių.

Vienareikšmiškai lėliukė yra pati keisčiausia ir įdomiausia drugelio gyvenimo ciklo stadija. Iš išorės atrodo, jog šiek tiek išvaizdą pakeitęs drugelio vikšras tiesiog kabo ir daugiau nieko nedaro, tačiau visas veiksmas – viduje, jis nematomas.

Lėliukės viduje drugelio vikšras pasikeičia neatpažįstamai – proceso metu visas vikšro kūnas išsiskaido, lieka tik nervų sistema ir kai kurie organai, o po truputį susiformuoja ryškiaspalviai drugelio sparnai. Po kurio laiko gležnais ir sulamdytais, šlapiais sparnais iš lėliukės išlenda drugelis.

Dauguma žmonių, pamatę drugelių leliukes sako, jog tai kokonai, iš tiesų, tai nėra visiškai tiesa. Kokonas – tai yra apsauginis skydas apgaubęs lėliukę, kurį turi tikrai ne visi drugeliai. Dažniausiai kokoną turi tos drugelių rūšys, kurios lėliukės stadijoje praleidžia ilgiau – tai juos papildomai apsaugo nuo nenumatytų pavojų, suteikia šilumos ir apsaugo nuo nereikalingos drėgmės.

Kokonus, prieš virstant leliuke, susisuka pats vikšrelis – kiekvienas vikšras išskiria seilių liaukas, kurios padeda suvynioti mažus siūliukus ir taip padaryti saugų namą ilgam lėliukės gyvenimui. Kartais vikšrai į pagalbą pasitelkia ir šalia rastus lapus, šakeles, kad darbas būtų greitesnis. Kai kurių lėliukių kokonai yra tokie stiprūs, jog juos net yra sunku suspausti delne. Gyvi tropiniai drugeliai parodose dažnai galite rankose palaikyti ir iš arti apžiūrėti didžiojo Atlaso drugelio kokonus ar Afrikinio mėnulio drugelio kokonus. Įdomu yra ir tai, jog kartais net sunku įžiūrėti kaip tokio dydžio drugeliai sugeba išlysti iš savo lėliukių ir kokonų pro vos regimą tarpą.

Daugiau apie drugelių gyvenimą galite sužinoti - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.