Neįtikėtina: drugeliai gimsta tik tam tikru paros laiku

Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai šįkart kviečia daugiau sužinoti apie patį gražiausią ir greičiausią  drugelio gyvenimo ciklo epizodą – išsiritimą iš lėliukės.

Drugeliai iš lėliukės išsirita per neįtikėtinai trumpą laiką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugeliai iš lėliukės išsirita per neįtikėtinai trumpą laiką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-10 14:34, atnaujinta 2020-04-10 14:35

Dažnas parodos lankytojų, pamatę lėliukes klausia – kada išsiris drugelis? Šis klausimas niekuomet neturi atsakymo, mat drugeliai išsirita tada kada jie nori, panašiai, kaip kad vaikas gimsta be tikslaus įspėjimo. Galima tik prognozuoti kurią dieną ar kurią savaitę jis išsiris, tačiau viskas priklauso nuo jo pačio.

Drugeliai dažniausiai ritasi iš savo lėliukių paryčiais, prieš patekant saulei, kad išaušus naujai dienai galėtų tuoj pat skraidyti po pievas ir maitintis gėlių nektaru. Laikas prieš aušrą – pats ramiausias ir labiausiai tinkamas naujos gyvybės atsiradimui.

Žinoma tikrai ne visuomet drugeliai iš savo lėliukių išsirita tuo metu kai mes miegam, neretai esame matę drugelių, kurie pradeda krapštytis iš savo ilgo guolio tiek dienos metu, tiek naktį.

Sunkiausia yra spėti pamatyti, kaip drugelis išsirita iš savo lėliukės – savo parodose dažnai naudojame nuolatinio įrašymo kamerą, mat sveikas ir tvirtas drugelis iš lėliukės išsirita vos per kelias akimirkas. Visuomet kelios valandos ar keliolika minučių prieš drugeliui išsiritant, lėliukės rūbas pasidaro visiškai permatomas. Galime matyti viduje užsimezgusio drugelio sparnus, bet kartais vos nukreipus žvingsnį kažkur kitur – drugelis jau kabo ant lėliukės ir lyg niekur nieko tiesinasi savo suglamžytus sparnus.

Drugeliai, kuriuos matome skraidančius pievuose ir parodose, tik išsiritę neturi gražių ir tvirtų sparnų – išlindę ir užsikabinę visomis kojytėmis jie laikosi ant savo lėliukių ir iš didelio, lyg balionas pripūsto pilvo į savo sparnus venomis leidžia specialų skystį. Būtent šis skystis gražiai suformuoja drugelio sparnus ir paruošia naujagimį tolimiems skrydžiams. Pilnai ištiesinęs sparnus, nereikalingus skysčius drugelis pašalina iš savo kūno ir lieka kabėti kol sparnai išdžius ir sutvirtės. Drugelio sparnai vos jam išsiritus yra šlapi, nes lėliukėje – pilna skysčių, panašiai kaip ir kūdikiui esant mamytės pilvelyje. Drugelis sparnus turi išsitiesinti per labai trumpą laiką – nuo kelių iki keliolikos minučių, priklausomai nuo drugelio rūšies.

Retkarčiais drugeliai to nespėja, o jei sparnai yra nepilnai susiformavę drugeliui sunku skraidyti ir susirasti maistą. Tokių drugelių dažniausiai gamtoje nematome, nes jie kur kas lėtesni ir savo maisto paieškas turi atlikti tuomet kai yra tikrai saugu. Dažnai natūralioje aplinkoje šie drugeliai gyvena kur kas trumpiau už gražuolius tvirtais sparnais, mat jie yra lengviau sugaunami įvairiems vabalams ir paukščiams.

Nors drugelio išsiritimas yra Labai greitas ir įdomus procesas – pamatyti jį pavyksta tik patiems laimingiausiems, tikimės, kad ir Jūs kada nors galėsite pasigrožėti naujojo drugelio gimimu.

Daugiau apie tropinius drugelius galite suzinoti - www.drugeliuparoda.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.