Supažindinkite vaikus su drugelių gyvenimu: kuo skiriasi naktiniai nuo dieninių drugių?

Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai dalinasi žiniomis apie nuostabiausius ir trapiausius padarėlius - drugelius. Video pamokose „Drugelių gyvenimas“ sužinosite, kaip jie gimsta, gyvena ir net, kuo skiriasi vieni nuo kitų. Šiandienos pamokoje išsiaiškinsime, kaip sužinoti kas tai – drugys, drugelis, plaštakė ar naktinis drugys?

Naktinius ir dieninius drugelius geriausia atskirti pagal jų fiziologiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naktinius ir dieninius drugelius geriausia atskirti pagal jų fiziologiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2020, 12:30 PM, atnaujinta Apr 16, 2020, 5:07 PM

Lietuvių kaboje yra tiek daug žodžių pavadinti tą patį gyvūną. Dažnai literatūroje galime rasti įvairių terminų, tačiau šioje vietoje – visi jie apibūdina vieną ir tą patį margiaspalvį drugelį.

Yra tik vienas dalykas, kurį visiems derėtų isiminti – skiriasi tik dieninis ir naktinis drugiai. Anglų kalboje šie du dalykai yra išskiriami net kitokiais terminais „butterfly“ ir „moth“. Dažnas mūsų parodose klausia kaip galėtumėm atskirti šiuos drugelius vienus nuo kitų? Ar dieniniai drugeliai skraido tik dieną? O naktiniai tik naktį? Pasirodo – nebūtinai.

Geriausias būdas kaip juos atskirti – pažiūrėti į drugelius iš arčiau.

Pirmas skirtumas – drugelių antenos. Dieniniai drugeliai dažniausiai turi dvi stačias lyg smilgos antenas, o naktiniai drugiai turi dvi plačias it dramblio ausys ir atrodo lyg padengtos mažytem plunksnelėm antenas.

Antras skirtumas – drugelių kojos. Dieninai drugeliai turi 4-6 ilgas ir plonas matomas kojytes, kurios jiems padeda tvirtai laikytis ant gelės žiedo ar ant šakos. Naktiniai drugiai tuo tarpu turi storesnes ir trumpesnes kojytes, kurios dažnai primena voro kojas.

Trečias skirtumas – kūnelis. Dar vienas puikus būdas atpažinti dieninį drugelį nuo naktinio – pažvelgti į jo po sparnais paslėptą kūną: dieniniai drugiai dažniausiai turi mažą pailgą kūną, o naktinių drugelių kūnelis visuomet storesnis, o kartais net padengtas plaukeliais.

Įdomu tai, kad didelė dalis naktinių drugelių visiškai niekuo nesimaitina, dėl to ir turi savo didelį kūną – jame yra sukauptos maisto medžiagos, kurias drugelis naudoja davo skrydžiams dar nuo vikšro gyvenimo. 

Tai štai – dabar ir jūs žinote tris svarbiausius dalykus, kaip atskirti dieninį drugelio nuo naktinio.

Taip pat noriu dalinamės keliais mitais apie dieninius ir naktinius drugelius:

1 mitas – naktiniai drugeliais skraido tik naktį, o dieniniai tik dieną.

Visiškai nepriklausomai nuo to koks yra drugelis jis gali skraidyti tiek dieną tiek naktį, reikėtų patikslinti, jog šie drugeliai aktyvesni atitinkamai naktį arba dieną, bet gali skraidyti bet kuriuo paros metu.

2 mitas – dieniniai drugeliai gyvena tik vieną dieną – šis mitas yra tik mitas. Visiškai nepriklausomai nuo to ar drugelis yra dieninis ar naktinis drugelis gali gyventi nuo kelių valandų iki kelių savaičių, o retkarčiais – net iki kelių mėnesių. Viskas priklaudo nuo drugelio rūšies, ir žinoma, gyvenimo sąlygų.

3 mitas – dieniniai drugeliai būna ryškūs ir spalvoti, o naktiniai drugeliai švelnių pastelinių spalvų. Tai tikriausiai pats populiariausias mitas, kuris vėlgi nėra tiesa. Yra nemažai dieninių drugelių, kurie savo spalva tikrai niekuo neišsiskiria ir yra tokių naktinių drugelių, kurie savo raštais ir spalvomis tiesiog užburia.

4 mitas – dieniniai drugeliai dažniausiai tupi sparnus išskleidę, o naktiniai – juos suglaudę.

Tiesa ta, kad nepriklausomai ar drugelis naktinis ar dieninis – jis pats nusprendžia kaip jis rodys savo sparnus – iš išorės ar iš vidaus. Pavyzdžiui, didysis Atlaso naktinis drugys dažniausiai ant šakos tupi išskleidęs sparnus, o dieninis drugelis Mėlynoji Morfa – juos suskleidus.

Daugiau informacijos apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.