Drugelio pietūs: nuo nektaro iki gyvūnų ašarų

Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai tęsia pažintines laidas apie drugelius ir šįkart galite sužinoti – ką ir kaip pietums valgo drugelis?

Drugeliai neturi dantų ar liežuvio, bet skonį puikiai jaučia savo kojytėmis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Drugeliai neturi dantų ar liežuvio, bet skonį puikiai jaučia savo kojytėmis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-22 18:00

Tikriausiai visi matėte ir grožėjotės pievose tarp gėlių lakstančius drugelius, tačiau ar susimąstėte kaip ir ką jie valgo?

Drugeliai, visai panašiai kaip ir uodai, po savo mažyte galvyte turi ilgą susuktą, panašų į dramblio straubliuką. Drugeliai dantų neturi, todėl maisto kramtyti kaip mes negali. Drugeliai gali tik siurbti gėlių nektarą arba vaisių sultis.

Pasižiūrėkime iš arčiau į įdomųjį drugelio straubliuką: kol drugelis nevalgo, jis yra susuktas ir paslėptas, jo visiškai net nesimato, tačiau kai drugelis randa kažką skanaus – jį išvynioja ir pradeda siurbti.

Dažnai mūsų klausia – jei drugelis, turi panašų įrankį maistui kaip ir uodas – ar gali jis pradurti žmogaus odą? Atsakome – tikrai ne. Drugelio straubliukas yra visiškai bejėgis, dėl to gamtoje jis renkasi gėlių žiedus ar supuvusius, paukščio apkramsnotus vaisius. Vaisiaus, nesvarbu koks jis bebūtų, žievelė yra per daug kieta, kad drugelis galėtų per ją pasiekti sultingą vidų.

Drugelis mato labai įdomų vaizdą, kurio mūsų akys nemato – tai ultravioletinės ir poliarizuotos šviesos ir būtent tai padeda drugeliui rasti kur paslėptas maistas.

Jei drugelis neturi dantų ir liežuvio, tad kaip jis jaučia skonį ir žino ką valgyti?

Drugelio skonio receptoriai – ant jo priekinių kojų! Būtent palietę gėlę, drugeliai gali sužinoti ar ji valgoma. Taip pat kaip nutūpę ant lapo, jie gali sužinoti ar tai yra jiems reikalingas augalas ant kurio gali dėti kiaušinius.

Tai visgi – ką valgo drugeliai?

Dažniausiai, žinoma drugeliai valgo gėlių nektarą – pievų gėlės yra tikras jų džiaugsmas, parodose pastebėjome, kad kuo gėlė labiau kvepia – tuo drugelis yra labiau linkęs skristi pasivaišinti jos nektaru.

Jei nori savo džiaugtis drugeliais, dalinamės sąrašu gėlių ir augalų, kurie tikrai juos pasotins – tai svogūnų žiedai, budlėjos, gvaizdūnės, rūgiagelės, lelijos, levandos, alyvos, našlaitės, kai kurios lubinų rūšys, mėtų žiedai, karklelis, ežiuolės, kanų žiedai ir daugybė kitų kvapnių augalų.

Įdomu tai, kad nors dažniausiai drugelio straubliukas siekia vos vieną ar du centimetrus – pasaulyje yra ir tokių drugelių kaip Morgano sfinksai, kurių straubliukas gali siekti net iki 30 centimetrų ir šie drugiai yra vieninteliai, kurie gyvena harmonijoje su Madagaskaro orchidėjomis – jie geria jų nektarą, ir apdulkina gėles.

Drugeliai, be gėlių, taip pat mėgaujasi ir vaisiais – šiems tinka bet kokie skanūs ir sultingi vaisiai, kurie ypač populiarūs tropiniuose kraštuose: bananai, kiviai, apelsinai, mandarinai, mangai, arbūzai, melionai ir kiti saldūs vaisiai.

Įdomu ir tai, jog kai kurie drugeliai yra keistuoliai, kaip mums iš pirmo žvilgsnio pasirodytų, nes valgo jie ne tik gėlių nektarą ir vaisius, bet ir retkarčiais siurbia gyvūnų ašaras, o kai kurie netgi pūnančių gyvūnų medžiagas. Tiesa, tokių keistuolių suskaičiuojama nedaug – drugelis Mėlynoji Mirtis bei Stelenes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.