Drugelių migracijos ypatumai: gali nuskristi keletą tūkstančių kilometrų

Gyvų tropinių drugelių parodos kuratoriai laidose „Drugelių gyvenimas“ supažindina su įdomiausiais faktais apie šiuos ypatingus gyvūnus. Pasirodo, jie turi panašumų net su gandrais. Kokių? Gandrai – migruojantys paukščiai. Panašiai kaip ir šie, pasaulyje yra drugelių rūšių, kurios migruoja žiemai į šiltesnius kraštus.

Tūkstančius kilometrų drugeliai monarchai įveikia tik per keletą palikuonių kartų.<br> Unsplash.com nuotr.
Tūkstančius kilometrų drugeliai monarchai įveikia tik per keletą palikuonių kartų.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2020, 10:24 AM

Dauguma gyvūnų migruoja iš vienos vietos į kitą tam, kad galėtų išgyventi, rastų daugiau maisto, o kartais migruoja tam, kad galėtų susilaukti palikuonių.

Drugeliai monarchai – vieni iš geriausiai pasaulyje žinomų drugelių, kurie migruoja. Šie drugeliai gali nukeliauti nuo dviejų iki penkių tūkstančių kilometrų. Kadangi drugeliai yra kur kas mažesni už žmogų – jiems kilometras atrodo kur kas ilgesnis.

Pavyzdžiui, drugelio 4500 kilometrų kelionė prilygsta žmogaus kelionei ištisus 442570 kilometrų. Sunku net įsivaizduoti – šis atstumas prilygsta 11 kartų ratu apkeliauti visą Žemę!

Drugeliai monarchai keliauja iš įvairių Jungtinės Amerikos valstijų vietų bei pietinės Kanados dalies į šiltąją Meksiką arba labiausiai pietuose nutolusias Jungtinių Amerikos Valstijų vietas.

Meksikos gyventojai lapkričio mėnesį netgi mini ypatingą Monarchų atvykimo šventę, kuomet žmonės buriuojasi pasigrožėti atskrendančių būriais drugelių monarchų.

Drugeliai monarchai, atvykę į Meksiką, žiemoja jiems skirtame saugomame Oyamel miške. Čia drugelių yra tiek daug, jog jų nusėti medžiai atrodo ryškiai oranžinės spalvos. Žiemojančių drugelių yra tiek, jog užtektų uždengti net 11 futbolo stadionų. Monarchai sutūpę ant medžių ilsisi po ilgos kelionės ir laukia pavasario.

Atšilus, pabudę drugeliai pradeda skraidyti pievose ir miškuose bei ruoštis tolimajai kelionei namo.

Įdomu ir tai, kad monarchų drugeliai, gyvena pakankamai trumpai, tad visą kelionę iš šiaurės į Meksiką ir atgal įveikia net kelios drugelių kartos, žmonių gyvenimo metais įsivaizduokime, jog tavo proproseneliams išvykus iš Šiaurės, tik tu galėsi išvysti Meksiką. Tačiau kaip jie žino kur skristi?

Drugeliai, kaip ir dauguma gyvūnų, skrenda instinktyviai. Dažniausiai drugeliai pasikliauna saulės skleidžiama šviesa – taip jie žino kur ir kada skristi.

Dažniausiai drugeliai monarchai visą atstumą įveikia per keturias drugelių kartas.

Pirmieji, žiemojantys drugeliai Meksikoje atsibudę pavasarį pasisotina ir pradeda kelionę namų link. Jie skrenda tol, kol tik pajėgia. Kai drugiai nebeturi jėgų skristi – jie nutupia, padeda kiaušinėlius, ir kelionę tęsia naujoji po kelių savaičių išsiritusi karta. Šios drugelių kartos gyvena nuo dviejų iki šešių savaičių. Taip jie nukeliauja iki savo namų ir vasarą džiugina savo ryškiais sparnais Amerikos ir pietinės Kanados dalies gyventojus

Vasaros pabaigoje išsiritę drugeliai monarchai – ilgaamžiai, panašiai kaip ir mūsų Lietuvoje mėgstamos spungės ir gali išgyventi nuo šešių iki devynių mėnesių. Būtent šie drugeliai žiemą praleidžia užmigę žiemos miegu. 

Visa drugelių monarchų migracija užtrunka apie du mėnesius ir yra jiems labai pavojinga, tačiau būtina norint išgyventi.

Drugeliams migruojant, dedant naujus kiaušinėlius ar būnant lėliukės stadijoje – aplinkui juos tyko daug pavojų: skruzdės, maldininkai, vorai ir kai kurios rūšys paukščių, kurie mielai pietums pasisotintų monarchais. Tačiau šie – turi slaptą ginklą. Drugelių monarchų vikšrai savo gyvenimą leidžia ant specialaus augalo, kuris yra nuodingas daugumai gyvūnų rūšių, tačiau ne jiems patiems. Taip drugelio kūnas tampa nuodingu – ir ne visi priešai išdrįsta jį užpulti.

Įdomu ir tai, kad drugeliai monarchai, tikriausiai, dėl jų ypatingo migracinio gyvenimo – yra vieni greičiausių pasaulio drugelių. Jie gali skristi net iki 45 kilometrų per valandą greičiu.

Nors dažniausiai migruojantys monarchai per dieną nuskrenda nuo 80 iki 150 kilometrų yra ir užfiksuotų rekordininkų, kurie per dieną nuskrenda net virš 400 kilometrų.

Kaip gi yra stebimi šie rekordai? Mokslininkai jau ilgus metus tyrinėja drugelius monarchus ir visai panašiai kaip žieduojami paukščiai, taip ir ant drugelių sparnų užklijuoja lengvas ar nedideles etiketes su data, laiku ir vieta, kurioje jie rasti. Taip po kiek laiko rastas „žieduotasis“ drugelis gali būti pažymėtas statistikoje.

Drugelių monarchų gyvenimo ciklas labai greitas – kiaušinėlio stadijoje jis užtrunka vos iki keturių dienų, vikšras maitinasi nuodingaisiais lapais apie dvi savaites ir susisukęs į lėliukę dar dešimt dienų ramiai kabo, kol iš jo išsirita gražusis drugelis monarchas.

Dažniausiai drugeliai monarchai maitinasi gėlių nektaru.

Keletą įdomių faktų apie drugelius monarchus ir jų migraciją:

1. Drugeliai monarchai buvo užfiksuoti net trijų su pusę kilometrų aukštyje;

2. Monarchų lėliukės atrodo, jog jos turėtų auksinės spalvos karūną;

3. Drugelio ryškiai oranžiniai sparnai praneša priešams, jog šie yra nuodingi;

4. Monarchų pateles nuo patinų galima atskirti pagal jų sparnų raštus. Patelių juodosios juostos yra kur kas ryškesnės ir storesnės nei patinėlių;

5. Nors drugeliai yra stiprūs ilgajai kelionei į Meksiką ir iš jos, šie drugiai sveria vos tiek, kiek sveria sąvaržėlė;

Daugiau apie drugelius: www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.