Laikinas grožis? Pasakė, kiek iš tiesų gyvena drugeliai

Gyvų tropinių drugelių parodos koordinatoriai ne kartą girdėjo mitą, kad drugelis gyvena tik vieną dieną. Sukurta labai daug pasakų, pamokančių istorijų ir mitų, kuriuose drugelis gyvenimu gali džiaugtis vos vieną dieną, taip skatinant žmones džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka. Bet ar tai tiesa? 

Drugelių gyvenimo trukmė priklauso nuo klimato, metų laiko ir, žinoma, jo rūšies.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelių gyvenimo trukmė priklauso nuo klimato, metų laiko ir, žinoma, jo rūšies.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 1:21 PM

Drugeliai iš tiesų gyvena trumpai, tačiau, jog tai yra viena diena – dažniausiai yra netiesa.

Suaugę drugeliai gali gyventi nuo vienos dienos iki kelių savaičių, o kai kurie – netgi kelių mėnesių.

Mokslininkai tyrinėja, jog drugeliai taip pat gali prisiminti savo veiksmus ir iš praėjusiųjų stadijų, pavyzdžiui, vikšro gyvenimo. Todėl jei priskaičiuosime ir jas, drugelio gyvenimas būtų kur kas ilgesnis nei viena diena.

Žinoma, reikėtų pabrėžti, kad kiekviena drugelio rūšis gyvena skirtingą laiko tarpą, tačiau vidutiniškai apskaičiavus suaugusių drugelių gyvenimas trunka apie dvi savaites.

Kodėl kai kurie drugeliai gyvena vieną ar kelias dienas, o kiti ištisus mėnesius?

Visų pirma, drugeliai gamtoje susiduria su daugybe įvairių kliūčių. Vasaros vidury išsiritę drugeliai gali būti užklupti liūčių, todėl jiems yra sunku susirasti maisto ir išgyventi ilgiau. Taip pat jie dažniau tampa maistu kitiems mažiems gyvūnėliams, tokiems kaip vorai, maldininkai ar skruzdės.

Kiti drugeliai, išsiritę tokių pat metu ir besidžiaugiantys saulės spinduliais – gali gyventi ilgiau, mat jiems yra lengviau maitintis, susirasti prieglobstį ar apsaugoti savo kiaušinėlius nuo lietaus.

Lietuvoje gyvenantys vasariniai drugeliai dažniausiai gyvena apie vieną ar dvi savaites, tačiau iš beveik dviejų su puse tūkstančio Lietuvos drugių, net kelios dešimtys gali išgyventi iki kelių mėnesių. Kuo jie ypatingi?

Šie drugeliai, visai kaip ir mūsų jau tyrinėtieji drugeliai monarchai – migruoja, arba tiesiog užmiega žiemos miegu ir pabudę drauge su gamta, pavasarį padeda kiaušinėlius, kad vasarą po pievas skraidytų jau naujieji jų palikuoniai.

Lietuvos drugeliai žiemojimui prieglobstį susiranda šiltose ir dažniausiai drėgnose vietose, tokiuose kaip medinių namų tarpai, palėpės bei šilti rūsiai. O ar jūs esate kada šiltėjančio pavasario metu pastebėję, jog po namus pradeda skraidyti lyg iš niekur atsiradęs drugelis? Dažnas atsakytų taip, tačiau niekas net nesusimąsto, jog visą žiemą šildydami savo namus, taip prisidėjom ir prie drugelių gėrovės.

Visgi, pasaulyje drugelių rūšių, kurie žiemas praleidžia suaugusio drugelio pavidalu nėra daug, daugiau jų leidžia žiemas kiaušinėlio, vikšro ar lėliukės stadijoje.

Keletas įdomiausių drugelių, kuriuos jau šį pavasarį ar vasarą galėsite pastebėti savo kiemuose. Vieni iš ilgiausiai Lietuvoje gyvenančių drugių yra:

Dilgėlinukas – tai puikiai mums visiems žinomas oranžinis lietuvos drugys. Šie dieniniai drugiai vieni iš nedaugelio, kurie žiemoja Lietuvoje drugelio pavidalu. Įprastai šie drugeliai gali gyventi nuo kelių dienų iki kelių savaičių.

Karpytūnė – dar vienas ryškiai oranžinis, lyg karpytų sparnų drugelis. Drugeliai taip pat gali gyventi iki kelių savaičių vasaros metu, tačiau rudeninė drugelių karta žiemą praleidžia šiltuose mūsų namuose bei kituose saugiose vietose.

Spungės – Lietuvoje ypač žinomas drugelis su gražiomis akimis ant sparnų. Šie drugeliai retkarčiai gali išgyventi net ištisus metus. Vasaros vidury išsiritę drugeliai gali skraidyti iki vėlyvo rudens, o kuomet pasidaro šalta – taip pat susiranda šiltą prieglobstį ir džiugina mus žemei bundant pavasarį.

Pasaulyje skraido daugybė įvairių drugelių, kurių gyvenimo trukmė priklauso tiek nuo klimato, tiek nuo metų laiko tiek nuo, žinoma drugelių rūšies.

Trumpiausiai gyvenantys drugiai pasaulyje laikomi bronzinukai ir mažieji melsviai – jie drugio pavidalu gyvena nuo kelių dienų iki poros savaičių.

Pasaulyje taip pat žinoma drugių, kaip pavyzdžiui šeiriai ar monarchai kurie išgyventi gali net nuo pusės metų iki metų. Pasaulyje kol kas nėra rastų drugių rūšių, kurie galėtų išgyventi drugio pavidalu ilgiau nei metus laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.