Viena populiariausių drugelių rūšių priešus atbaido labai neįprastu būdu

Gyvų tropinių drugelių parodos koordinatoriai kviečia susipažinti su drugelių gyvenimu išsamiau. Šįkart specialistai pasakoja apie vieną mėgstamiausių drugelių - Pelėdą. 

 Drugelis Pelėda ant sparnų turi ypatingas žymes - akis, lyg tikros pelėdos.<br> Unsplash.com nuotr.
 Drugelis Pelėda ant sparnų turi ypatingas žymes - akis, lyg tikros pelėdos.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2020, 10:35 AM

Šio gražuolio tikrasis vardas – Caligo. Visi šios genties drugeliai paprasčiau vadinami pelėdiniais drugeliais dėl ant jų sparnų esančių akių, kurios atrodo beveik tokios pačios kaip Pelėdų.

Šiuos drugelius natūralioje aplinkoje galite sutikti vaikščiodami Meksikos, Centrinės ar Pietų Amerikos tropiniais ir ataugančiaisiais miškais.

Drugeliai Pelėdos yra labai dideli drugeliai ir jų dydis gali siekti nuo 5 iki 20 centimetrų. Šie drugeliai dažniausiai skraido prietemoje, kuomet gali sutikti kuo mažiau skraidančių plėšrūnų. Pelėdų drugeliai dažniausiai skrenda labai trumpus atstumus, vos iki kelių metrų. Taip paukščiams yra sunkiau juos pastebėti, o drugeliams lengviau slapukauti. Tačiau kai drugiai skrenda – jų neįmanoma nepastebėti. Jie manevruoja itin staigiais skrydžiais žemyn ir į viršų, o plazdant sparnais galime matyti ryškias mėlynas bei geltonas spalvas jų viduje.

Lotyniškas šių drugelių vardas taip pat gali būtent ir nurodyti, jog šie drugiai skraido prieblandoje. Caligo lotynų kalba reiškia tamsą, rūką, laiką po saulėlydžio ir prieš saulėtekį.

Drugelio Pelėdos gyvenimo ciklas dažniausiai yra apie 130 dienų – tai kiek daugiau nei keturi mėnesiai nuo kiaušinėlio iki suaugusio drugelio. Pelėdos kiaušinėlius deda ant bananinės kilmės augalų lapų, o Lietuvoje mes galime juos puikiai išsiauginti ant gėlės kanos lapų. Kiaušinėlis ant augalo lapo bręsta nepilną mėnesį laiko – apie 20 dienų. Kitus du mėnesius, jau išsiritęs vikšrelis valgo bananų medžio lapus.

Panašiai kaip ir drugeliai kopūstinukai Lietuvoje, šių drugelių vikšrai laikomi parazitais jiems gimtuose kraštuose. Nors drugelio vikšras pakankamai mažas – šis gali suvalgyti neįsivaizduojamus kiekius lapų. O kadangi vikšrelio gyvenimas gan ilgas – per jį bananų plantacijose pridaro daug žalos.

Prisivalgęs iki soties ir susisukęs į lėliukę drugelio Pelėdos vikšras taip kabo dar apie mėnesį laiko – nuo dvidešimt iki trisdešimt dienų, kol įvyksta magiškasis pasikeitimas ir pasaulį išvysta naujasis drugelis su kerinčiomis Pelėdos akimis.

Drugelis šias dideles Pelėdos akis turi ne veltui – tai jo pagrindinis ginklas, apsisaugoti nuo plėšrių paukščių ir kitų gyvūnų. Dalis jų – net nedrįs pulti Pelėdos, o drąsiausieji jei ir užpuls – nepažeis svarbiausiųjų drugelio išgyvenimui reikalingų organų.

Kaip jau ir išsiaiškinome pamokėlėje apie drugelio sparnus – visi drugiai turi jų keturis: du viršutinius ir du apatinius. Viršutiniai, drugeliams yra reikalingi tam, kad drugelis gebėtų skraidyti, o apatiniai – tam, kad tai galėtų daryti greitai, tačiau jie drugeliams nėra būtini. Būtent dėl šios priežasties drugelio Pelėdos netikrosios akys yra ant jo apatiniųjų sparnų, juk gamtoje dažniausiai plėšrūnai savo auką puola nuo galvos. Šitaip supainiojęs priešą drugelis vis tiek gali skristi savais keliais, nors ir ne taip greitai, tačiau vis dar gali skristi.

Caligo drugelių gentyje yra apie 20 skirtingų rūšių drugių, kurie vienas nuo kito skiriasi dydžių, atspalviais ir šiek tiek raštais. Patys populiariausieji yra:

  • Didžioji miško pelėda (Caligo eurilochus) – vienas didžiausių Caligo drugių, kurių dydis dažnai siekia virš 20 centimetrų.
  • Didžioji pelėda (Caligo memnon) – šiek tiek mažesnė nei miško pelėda, šie drugeliai būna apie 10-15 centimetrų dydžio. Džiaugiamės, jog būtent šios rūšies drugelius mums puikiai pavyksta užsiauginti ir su lietuvoje augančiais augalais, nors jų reikia neįsivaizduojamai daug.
  • Geltonkraštė pelėda (Caligo atreus) – viena ryškiausių šios genties drugių rūšių. Išskleidus sparnus galime matyti ryškiai geltonus apatinius ir mėlynus ar violetinius viršutinius sparnus.

Daugiau apie drugelius sužinosite - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.