Penki patarimai, kaip nusifotografuoti su drugeliu

Nuotraukos iš arti nufotografuotu drugeliu visad kelia pasigerėjimą, todėl šiandien Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai papasakos, kaip į(si)amžinti drugius.

Drugiai, drugeliai, Botanikos sodas<br>M.Patašiaus nuotr.
Drugiai, drugeliai, Botanikos sodas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2020, 2:37 PM, atnaujinta May 19, 2020, 4:57 PM

1. Būkite ramūs ir kantrūs

Atrodo gan paprasta, bet gali būti sudėtingiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tiek gamtoje bandant užfiksuoti drugelius, tiek parodoje, ar fotosesijose norint pagauti išskirtinę akimirką reikia nusiteikti ramiai ir turėti daug kantrybės bei niekur neskubėti.

Neretai fotosesijų su drugeliais metu pagauti tinkamą akimirką pavyksta po ilgų malonių drugeliams. Jie yra jautrūs garsams, staigiems judesiams ir įvairiems staigiems pasikeitimams. Todėl ketindami fotografuoti drugelius apsišarvuokite kantrybe – tik taip gausite gerus rezultatus.

2. Jei galite – nenaudokite blykstės

Kaip jau žinome iš pamokėlių apie drugelių regėjimą – šie yra ypatingai jautrūs sklindančios šviesos kiekio pasikeitimui, nes turi akių porą, kuri atsakinga už šviesos kiekio matavimą. Tai žinoti aktualu norint užfiksuoti naktinius drugelius, kuriems diena – nėra tas metas, kuomet jie norėtų pozuoti.

Blyksčių skleidžianti akinama šviesa drugelius sutrikdo ir jie pradeda blaškytis ir juos sunku vėl nuraminti. Jei fotografuojate studijoje, verta profesionalias lempas nusistatyti pastoviam švietimui, mat šios skleidžia šilumą ir drugeliai jaučiasi mieliau ir jaukiau, kai jiems šilta ir taip lengviau susidraugauja su modeliu.

Jeigu, visgi  norite įamžinti drugelius su blykste pasidarykite mažą kambarėlį – tinklą, kad drugeliai neišskraidytų toli ir juos būtų lengva gražinti į fotosesiją arba fotografuokite mažoje patalpoje.

3. Pasiūlykite ką nors skanaus

Jau po pirmųjų drugelių parodų nusprendėme pamėginti drugelius pasiimti ant piršto ir Lietuvos pievuose ar miškuose – tai, pasirodo, gali būti lengviau nei įsivaizduojate. Visgi reikia nepamiršti, jog tam turite vistiek išlikti ramūs ir kantrūs, o kadangi drugeliai yra smaližiai – siūlau pasitelkti į pagalbą ką nors skanaus ir sultingo.

Kaip jau išsiaiškinime pamokėlėje apie drugelių mitybą – drugeliai skonį jaučia savo priekinėmis kojytėmis, tad jei norite, kad drugelis užliptų ant piršto, vertėtų jam duoti ką nors skanaus. Atsargiai pakiškite vaisiaus sultyse ar medaus ir vandens mišinyje pamirkytą pirštą po drugelio priekinėmis kojomis – taip jis tikriausiai jumis susidomės ir bent kelioms akimirkoms turėsite naują draugą, kol fotografas jus nufotografuos.

4. Nevarginkite drugelių per ilgai

Jei visgi labai norite pasidaryti fotosesiją su ryškiaspalviais drugeliais – nevarginkite jų per ilgai. Siūlome daryti trumpas 15-20 min sesijas su pertraukomis, kad drugelis galėtų pailsėti ir nusiraminti. Jų gyvenimas gražus ir mes jame esame tik svečiai, tad nors draugiškieji drugeliai sutinka mums pozuoti – jų specialiai nevarginkite savo eksperimentais

 

5. Įsitikinkite, jog jūsų modelis ar jūs pats nebijote drugelių

Skamba gan keistai, tačiau daugiau nei galvojate žmonių bijo drugelių lengva ar sunkesne forma. Drugelių kojytės turi mažytes adatėles, kurios jiems padeda užsikabinti ir laikytis ant bet kokio paviršio, tad labai svarbu, kad žmogus, kuris fotografuojasi su drugeliais ant rankos ar veido – jų nebijotų, nes šis jaučia jų baimę ir dažniausiai nuskrenda.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.