Drugelių vardai: nuo kilmingų titulų iki paukščių vardų ar net kilimo

Kaip ir visi paukščiai, vabalėliai ir įvairūs žemės gyventojai taip ir drugeliai – turi savo vardus. Tačiau kaip jie atsiranda ir kas juos duoda? Tropinių drugelių parodos edukatoriai šįkart apie tai ir pasakoja. 

Drugelius vadina ir pagal tai, ant kokio augalo jie mėgsta tupėti ar dėti kiaušinėlius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelius vadina ir pagal tai, ant kokio augalo jie mėgsta tupėti ar dėti kiaušinėlius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2020, 2:54 PM

Kaip ir daugumoje dalykų – drugelių atradėjai turi garbę juos pavadinti patys. Pavyzdžiui, Britų kolonijų laikais buvo populiaru kolekcionuoti drugelius. Armijos pareigūnams tai buvo laisvalaikio praleidimas ir jie suteikdavo angliškus vardus bei titulus savo rastiems drugeliams. Taigi yra tokie drugeliai kaip kunigaikštis, monarchas, komodoras, juodasis princas, vadas, šokoladinis kareivis, baronas ar jaunesnysis seržantas.

Purpurinis imperatorius, o lietuviškai kilnioji vaiva, gavo tokį vardą greičiausiai dėl savo puikumo. Vardo kilmė taip pat gali būti susijusi su faktu, kad kilniosios vaivos patinai dažnai tupi ant lapų krūvos, ąžuolo viršūnėje. Nuo lapų, kaip iš sosto, stebi aplinką, laukia patelių.

Drugelis iš Pietų Amerikos pelėda – gavo savo vardą nuo panašumo į pelėdą, o Jungtinėje Karalyste yra labai daug naktinių drugelių, kurie vadinami tokiais vardais kaip – kilimas, tigras, erelis, dartas ir panašiai. Visi šie vardai dažniausiai kyla iš drugelių rašto panašumo į tam tikrą gerai žinomą objektą.

Ne visuomet drugelio vardą suteikia jį atradęs asmuo. Dažnai šis vardas atsiranda jau po kiek laiko žmonėms vis daugiau apie jį sužinant, išsiaiškinant drugelio gyvenimo ypatybes, jo gyvenime reikalingą augalą ir panašiai.

Kaip pavyzdžiui drugelis – mėlynoji mirtis. Šitaip jis vadinamas tikrai ne visose šalyse, tačiau daugelyje jų šis drugys tokį keistą vardą gavo nuo savo pomėgio siurbčioti negyvų gyvūnų skysčius, o pats drugelis išskleidus sparnus yra ryškiai mėlynos spalvos.

Gražusis baltas drugelis nuotaka – iš tiesų daugelyje pasaulio šalių yra vadinama medžių nimfa, tačiau vardas nuotaka šiam drugeliui buvo duotas net dėl kelių priežasčių. Pirmoji – ant drugelio sparnelių esančios mažos nedidelės širdelės, matomos jų kraštuose. O antroji – šis drugys skrenda išraiškingai ir atrodo visai kaip sulėtintai, tai primena nuotakos žingsnius altoriaus link – kuomet daugeliui iš grožio regis net laikas sustoja.

Dažnas drugelis visgi yra pavadinamas pagal tai ant kokio augalo jis leidžia savo gyvenimą. Lietuvoje  turime drugelių kopūstinių, ropinių, gudobelinių baltukų, dilgėlinukų, asniniukų.

Tačiau kartais drugiai gauna savo vardus nuo to, kur juos galima rasti – Lietuvoje turime net keletą variantų: pelkinis satyras, dirvinis gelsvys, pušyninis perlinukas ir panašiai.

Su tropiniais drugelių lietuviškais vardais daug sudėtingiau, mat jie oficialiai lietuvių kalboje nėra patvirtinti, dėl to gaudami naujuosius drugelius dažniausiai ieškome vardų anglų, rusų ir kitomis žinomomis kalbomis ir taip pasirenkame patį geriausią variantą.

Drugelių vardai kaip ir patys drugeliai yra įvairiausi – nuo istorinių asmenybių, mitų ir legendų apipimtų personažų iki pačių paprasčiausių vos matomų detalių ant drugio sparnų, kurios primena kažką labai matyto.

Daugiau apie drugelius - drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.