Drugelį galite užsiauginti namuose: žingsnis po žingsnio, kaip tai padaryti

Mėgstate drugelius? Džiaugiatės, kai jie atskrenda pasimaitinti jūsų kieme žydinčiomis gėlėmis? O ar kada nors bandėte užsiauginti drugelį namuose? Tai gali būti lengviau nei jūs įsivaizduojate, teigia Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai. 

Skirdami laiko ir pastangų galite drugelius užsiauginti tiesiog savo namuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skirdami laiko ir pastangų galite drugelius užsiauginti tiesiog savo namuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2020, 9:58 AM

Pirmiausias ir sunkiausias darbelis – surasti drugelio vikšrą ar kiaušinėlį. Lietuvoje esantys drugiai – pakankamai maži, o tai reiškia, kad tiek jų vikšreliai tiek kiaušinėliai yra labai mažyčiai.

Dažniausiai drugelių vikšrus galite rasti ant tokių augalų kaip dilgelės – ant jų kiaušinėlius deda daug rūšių dieninių ir naktinių drugelių, kaip dilgėlinukai, karpytūnės, pietinis žvilgūnas, spungės ir kiti.

Drugelių vikšrus taip pat galime aptikti ant dobilų – jais maitinasi dirvinių melsvių, gelsvažalių storgalvių, paprastųjų marguolių ir daugybės kitų ryškiaspalvių drugelių vikšrai. Įvairių drugelių vikšrus taip pat galite rasti ant našlaičių, rūgštynių, agrastų, serbentų, gudobėlių ir kitokių krūmų, taip pat gluosnių, drebulių, šermukšnių, lazdynų, vyšnių ir kitų įvairių medžių.

Jei jums pasisekė pirmasis, sunkiausiasis, darbas surasti drugelio vikšrą, prieš pasiimdami jį namo įsitikinkite, jog visuomet turėsite kuo drugelio vikšrą išmaitinti. Labai svarbu, kad vikšras maitintųsi šviežiais lapais – gali būti nuskabyti nuo medžių lapai arba, jei turite galimybę, pasodinti namuose jiems reikalingi augalai, kad vikšrui augant neturėtumėte problemos jo išmaitinti.

Vikšrai yra labai jautrūs maistui ir daug visur šliaužioja, tad jei bandysite drugelį užsiauginti namie, būtinai stenkitės jį apsaugoti mažame plote, kur jį visuomet galėtumėte stebėti. Tai gali būti ir mažas šiltnamiukas ar dėžė arba didelis stiklainis su ne per dideliu kiekiu saulės šviesos. Taip pat be jiems maistui reikalingų augalų būtina įdėti tvirtesnę šakelę, kad atėjus laikui vikšrelis turėtų kur pasikabinti ir virsti leliuke.

Jei jums ir čia pasisekė, pavyko puikiai išauginti didelį, sveiką ir storą vikšrą – džiaugiamės, jog pagaliau atėjo pats įdomiausias, o kartu ir nuobodžiausias procesas, virtimas lėliuke. Labai svarbu, kad pirmas kelias dienas, kuomet vikšrelis virto leliuke jo „namelio“ nejudintumėte. Tik susisukusiam į leliukę vikšrui reikia ramybės, kad virtimo drugeliu procesas įvyktų sklandžiai.

Po kelių dienų leliukę jau galima perkelti į ramią vietą, kur ji turėtų prabūti visą laiką kol virs drugeliu. Priklausomai nuo drugelių rūšies tai gali užtrukti kelias dienas, kelias savaites o kartais net ir mėnesius – tad būkite pasiruošę, kad laukti ypatingosios dienos, kuomet pasaulį išvys drugelis gali užtrukti.

Užtikrinkite, kad leliukė visuomet būtų šešėlyje, jei turite galimybę ir jūsų namuose sausa – retkarčiais orą aplink padrėkinkite gėlių purkštuvu. Lėliukės viduje būsimąjį drugelį gaubia skysčiai, kurie būtini drugeliui išsiritant ir tiesinant sparnus, tad jei lėliukė perdžius – drugelis gali ir neišsiristi arba išsiritęs neišsitiesinti sparnų. Vandens nepurkškite dažnai ir tiesiai į lėliukę.

Jei stebint naująją leliukę ji sujuda – nenustebkite, nes viduje susiformavęs drugelis dažnai pajuda, pasimankština. Stebėkite leliukės spalvą – diena ar kelios valandos prieš išsiritant drugeliui lėliukės spalva pasikeičia ir pamažėle ji tampa permatoma – taip žinosite, kad jau netrukus įvyks ilgai lauktoji drugelio išsiritimo akimirka.

Drugeliui išsiritus neskubkite jo imti į rankas ir apžiūrinėti – priklausomai nuo drugelio rūšies jiems prireikia nuo kelių minučių iki kelių valandų laiko, kol jis pilnai ištiesins ir išsidžiovins savo sparnelius.

Turėkite pasiruošę šviežių gėlių nektaro pirmiesiems drugelio pietums. Tai galite pakeisti ir kempinėlėje užpiltu vandens ir medaus sirupu. Nenustebkite, jei drugelis tik išsiritęs valgyt nenorės, nes kartais jie pradeda maitintis tik kitą dieną.

Drugeliai – nėra naminiai gyvūnėliai, todėl labai norime, jog pasidžiaugus nuostabiuoju drugelio gyvenimo ciklu jį paleistumėte atgal į laisvę skraidyti ir klestėti drauge su jo draugais. O jei norite juo džiaugtis kelias dienas – užtikrinkite, kad jis turi kur skraidyti, pasislėpti ir maisto bei vandens (vandenį drugiai dažnai geria iš ant augalų lapų esančių vandens lašelių).

Nors drugelių auginimas ir smagus procesas, tačiau retkarčiais tai gali būti labai svarbus ir naudingas darbas ir mūsų gamtai – taip galime padidinti tikimybę drugeliams daugintis ir klestėti, mat auginant drugelį namuose jam yra saugu ir jo neužpuls kiti gyvūnai, jis galės sėkmingai įveikti visą gyvenimo ciklą.

Amerikoje yra labai populiaru namuose auginti ir veisti, o po to į laisvę paleisti drugelius Monarchus – taip siekiama padidinti šių drugių nykstančią populiaciją šalyje.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.