Geriausias kamufliažo pavyzdys gamtoje – įspūdingas gyvūnas, atrodantis lyg rudas sudžiūvęs lapas

Atrodo lyg sudžiuvęs lapelis, o gamtoje jam pasislėpti nėra jokių problemų, todėl dažnai lieka nematomas, bet išskleidus sparnus pamatome tikrą Indiškojo lapelio – drugelio grožį. Apie jį šiandien ir pasakoja Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai.

 Gamtoje Indiškasis lapelis atrodo lyg sudžiūvęs medžio lapas.<br>  Pixabay.com nuotr.
 Gamtoje Indiškasis lapelis atrodo lyg sudžiūvęs medžio lapas.<br>  Pixabay.com nuotr.
 Mokslininkai šią drugelių rūšį apibūdina, kaip geriausią kamufliažo pavyzdį gamtoje.<br> „Gyvų tropinių drugelių parodos“ nuotr.
 Mokslininkai šią drugelių rūšį apibūdina, kaip geriausią kamufliažo pavyzdį gamtoje.<br> „Gyvų tropinių drugelių parodos“ nuotr.
Išskleidęs sparnus – įspūdingas drugelis.<br> Pixabay.com nuotr.
Išskleidęs sparnus – įspūdingas drugelis.<br> Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 7:49 PM

Drugelių lapelių pasaulyje yra žinoma net dešimt skirtingų rūšių – jie visi dalinasi bendru šeimos vardu – Kalima. Iš išvaizdos, drugeliui suskleidus sparnus galime matyti vos negražų rudą sudžiuvusį medžio lapelį, tačiau drugeliui sparnus išskleidus – išvystame įvairiausias mėlynas, oranžines, geltonas, baltas spalvas, priklausomai nuo drugelio rūšies.

Visi šie drugeliai gyvena rytinėje, pietinėje ir pietryčių Azijoje, na, o šiandien susipažinsime su vienu ryškiausiu šios šeimos atstovu – Indiškuoju lapeliu, lotyniškai Kalima paralekta

Jau 1869-aisiais metais Britų natūralistas Alfredas Ruselas Valesas aprašė šį drugelį savo knygoje „Malajų archipelagas“. A.R.Valesas šį drugelį įvardijo, kaip vieną geriausių kamufliažo pavyzdžių natūralioje gamtoje.

Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose šio drugelio patinėlis atsirado 1829-aisiais, o patelė 1850-aisiais, mat šių drugių patelę nuo patinėlio galima lengvai atskirti nepanašiomis vidinėje sparnų dalyje esančiomis spalvomis.

Nors drugelio vardas yra Indiškasis lapelis – pirmieji šios rūšies drugeliai nebuvo atrasti Indijoje. Tiek patelė, tiek patinėlis pirmą kartą pastebėti Indonezijoje, Javos saloje. Įdomu, kad šis drugys taip pat retkarčiais vadinamas Malajietišku lapeliu, nors Malaizijoje, jis nėra sutinkamas.

Tiek patinėliai, tiek patelės suglaudę sparnus yra pasidabinę rudos, lyg rūdos dulkelėmis, o drugiui sparnus išskleidus patinėlis puošiasi ryškiai mėlynais ir oranžiniais sparnais, o patelės – baltais ir rudais raštais.

Dėl šio drugelio ypatingo sugebėjimo pasislėpti nėra patikimos informacijos, kiek laiko užtrunka drugelio gyvenimo ciklas ar net ant kokių augalų jie deda savo kiaušinėlius. Šie drugiai yra ypač atsargūs net skraidydami pasimaitinti – dažniausiai jie susiranda gerą ir saugią slėptuvę ir iš jos išskrenda tik trumpam pasimėgauti ne gėlių nektaru, tačiau įvairių supuvusių vaisių ar gamtoje randamų maistingų sulčių teikiamais malonumais. 

Moksliniuose straipsniuose galima surasti informacijos, kaip vyksta gyvenimo ciklas kito šio šeimos atstovo gražiais mėlynais sparnais – Andamanų lapelio. 

Šio drugio kiaušinėliai buvo rasti ant taip pat savo spalvomis įdomaus augalo iš Strobilantų šeimos. Visas drugio gyvenimo ciklas užtrunka apie 37-47 dienas – 5 dienos kiaušinėlyje, 23-32 dienos visaėdžio vikšro gyvenimo ir apie dešimt dienų lėliukėje. 

Drugelio kiaušinėlis – vos matomas  žalias, apskritimo formos su išilginiais baltais brūkšniukais. Prieš vikšro išsiritimą kiaušinėlis pabaltuoja. Iš kiaušinėlio išsirita vos regimas penktadalio centrimetro ilgio mažas žalsvas vikšrelis su juoda galvyte. Tačiau jis toks mažas ilgai nebūna. Per savo gyvenimą šis vikšras net šešis kartus pakeičia savo odą ir į lėliukę susisuka būdamas keturių centimetrų ilgio juodas lyg pūkuotas Andamanų lapelis. 

Drugelio vikšrui ruošiantis tapti leliuke – jis pasikabina aukštyn kojom ant mažos šakelės ir vėl pasislepia gamtoje. Įdomu tai, kad šio drugio lėliukės – duria. Viršutinėje dalyje galime matyti spyglius, kurie skirti apsisaugoti nuo priešų užpuolimo.

Didžioji dalis Kalima drugelių yra saugomi ir net ir mokslininkams jų tyrinėjimas dažnai yra uždraustas. Iš visų dešimties Kalima drugelių lengvai prieinama informacija yra tik apie Oranžinį lapelį – Kalima inachus. 

Plačiau apie drugelius – www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.