Nykstančios rūšys Lietuvoje: į sąrašą pakliūna net pusšimtis drugelių

Raudonojoje knygoje yra įrašomos rūšys, kurios jau yra nykstančios ar gręsia išnykimas ateityje keičiantis gyvenimo ir išlikimo sąlygoms. Lietuvos Raudonosios knygos istorija prasideda 1959-aisiais, kuomet dar tik buvo pradėta galvoti apie retų ir saugotinų rūšių sąrašą.

Saugomų gyvūnų sąraše – 54 naktinių ir dieninių drugių rūšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saugomų gyvūnų sąraše – 54 naktinių ir dieninių drugių rūšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2020, 10:42 AM

Jau 1962-aisiais Gamtos apsaugos komitetas patvirtino Lietuvos mokslų akademijos Botanikos instituto ir Botanikų draugijos pateiktą saugotinų augalų rūšių sąrašą, į kurį buvo įrašytos 176 retos ir nykstančios aukštesniųjų augalų rūšys.

1976 metais sąrašas pirmą kartą pasipildė ir gyvūnais – jų buvo net 41. 1981-aisiais Raudonoji knyga pirmąjį kartą buvo išspausdinta. Metams bėgant rūšių sąrašas vis kito, o paskutiniais, 2019 metų duomenimis Raudonajai knygai priklauso 566 saugomos augalų, gyvūnų ir grybų rūšys.

Tačiau kiek šioje knygoje galime rasti drugelių? Apie tai šįkart pasakoja Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai.

Saugomųjų rūšių sąraše galime rasti net 107 įvairius vabzdžius – tarp jų ir 54 dieninių ir naktinių drugių rūšys.

Penkios jau išnykusios ar išnykusiomis laikomis nerandamos drugių rūšys:

  1. Pavasarinis margūnas,
  2. Pilkasis baltasprindis,
  3. Taškuotoji kerpytė,
  4. Rudajuostė meškutė,
  5. Baltamargė meškutė.

Prie išnykimo ribos yra net trys drugeliai – Šiaurinis auksinukas, Gencijoninis melsvys ir Pietinis satyras.

Tarp pažeidžiamų rūšių yra dar keturios drugių rūšys – Esparcetinis marguolis, Taškuotasis melsvys, Šiaurinis ir Stepinis perlinukas.

Lietuvoje retų drugelių yra kur kas daugiau, 30: Pietinis ir Raudonžiedis marguolis; Ąžuolinis, Juodalksninis ir Vapsvinis stikliasparniai drugiai; Juodoji, Smiltyninė ir Rudmargė hesperijos; Juodasis apolonas; Didysis auksinukas; Žalsvasis, Kraujalakinis ir Smiltyninis melsviai; Pietinis perlinukas, Auksuotoji, Baltamargė, Mažoji ir Tamsioji šaškytės, Pievinis ir Pelkinis satyrai, Juodamargis pelkinukas, Gelsvasis Pelkiasprindis, Estinė cidarija, Baltajuostis juodsprindis, Vingirinis sprindytis, Pajūrinė kukulija, Dvinulis pelėdgalvis, Pajūrinis stiebinukas ir Pajūrinis dirvinukas, Geltonmargė meškutė;

Nenustatytoje kategorijoje yra dar dvylika drugių rūšių – Nakvišinis sfinksas, Machaonas, Baltajuostis ir Stepinis melsviai, Akiuotasis ir Rudaakis satyrai, Spalvotasis pelkiasprindis, Smilčiasprindis, Pušinis keliaujantis kuoduotis, Pilkažalis žvilgūnas, Retasis ratuotasis pelėdgalvis ir Ruaudonsparnė meškutė.

Visiškai taip pat kaip ir Lietuvoje, taip ir kitose šalyse ar žemynuose yra nykstančių ir saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašai. Europos saugomų drugių sąraše yra net keturi šimtai aštuoniasdešimt dvi skirtingos jų rūšys, o net trisdešimt procentų – 142 rūšys drugių yra nykstančios.

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos raudonojo, nykstančių rūšių sąrašo duomenimis pasaulyje yra 67 nykstančios ir saugomos drugių rūšys – šiame sąraše galime rasti tokių drugelių kaip Elektros medžių nimfų drugeliai – su kurių rūšimi susipažinome jau 23-ioje mūsų ciklo pamokoje, Merfio Varna, Bontaino tigras ir kiti. Pilną sąrašą galite rasti https://www.iucnredlist.org/.

Daugiau apie drugelius - drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.