Rebusas tėvams: stovyklos reikalauja vaikų sveikatos pažymų, nors jos neprivalomos

Penkerių metų mergaitės motina Loreta, kaip ir kasmet, nutarė anksčiau užregistruoti dukterį pas šeimos gydytoją, kad gautų darželiui reikalingą sveikatos pažymą. Tačiau liepą jos dukters poliklinikoje dukters gydytoja konsultuoja tik nuotoliniu būdu, o tam, kad gautų pažymą, mergaitė privalo pasirodyti gydytojai ir odontologui.

Artėjant rudeniui ragina nepamir<br>123rf nuotr.
Artėjant rudeniui ragina nepamir<br>123rf nuotr.
 Tėvai suglumę, SAM atstovai teigia, kad vasaros stovyklų organizatoriai neturėtų prašyti vaikų sveikatos pažymų, bet šie jas prašo net atspausdinti.<br> Pexels nuotr.
 Tėvai suglumę, SAM atstovai teigia, kad vasaros stovyklų organizatoriai neturėtų prašyti vaikų sveikatos pažymų, bet šie jas prašo net atspausdinti.<br> Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2020, 11:56 PM

„Ką turėčiau daryti? – klausė sunerimusi motina. – O jei ir rugpjūtį gydytoja vis dar konsultuos tik nuotoliniu būdu? Negi privalėsiu ieškoti privataus kabineto ir mokėti pinigus, kad mano vaikas gautų sveikatos pažymą, kurią darželiams kasmet pateikti yra privaloma? Be to, didelė tikimybė, kad rugpjūtį susidarys tokią pažymą norinčių gauti vaikų eilės, tad pas gydytoją patekti apskritai bus neįmanoma.“

Karantinas sujaukė ir kai kurių vaikų ir paauglių tėvų planus išleisti šiuos į vasaros stovyklas, mat stovyklos reikalauja sveikatos pažymos.

Elgiasi skirtingai

Interneto platformoje zigzag.lt siūlomos įvairios vasaros stovyklos įvairaus amžiaus vaikams ir prie kiekvienos jų nurodyta, kad būsimasis stovyklautojas privalo pateikti medicininę pažymą (forma 027-1/a).

Tačiau konsultantė telefonu tvirtino, kad šis reikalavimas pagal šabloną nurodytas prie visų siūlomų stovyklų, nors, pavyzdžiui, kūrybinėms dienos stovykloms tokia pažyma nebūtina.

„Pažyma būtina, jei stovyklos su nakvyne. Tinka, pavyzdžiui, mokyklai skirta metinė pažyma, jei kalendoriniai metai dar nesibaigė. Ar pažyma reikalinga, priklauso nuo stovyklos, nes kai kurie rengėjai supranta, kad dabar sunku gauti sveikatos pažymas, kai kurie jų griežtai reikalauja“, – tvirtino konsultantė.

Anot jos, kartais pakanka tik tėvų patvirtinimo, kad vaikas yra sveikas, o kartais būtina pateikti pačią pažymą.

„Kai kurie tėvai pristato pažymas iš privačių gydymo įstaigų, nes į šias patekti lengviau nei į valstybines“, – tvirtino platformos zigzag.lt atstovė.

Stengiasi surinkti informaciją

Vienos stovyklos, kurioje vaikai susipažįsta su įvairiais gyvūnais, atstovas tvirtino, kad prašo bet kokios pažymos apie vaiko sveikatą.

Tinka ir ta pati, kuri buvo skirta mokyklai ar darželiui, tik atspausdinta, nes stovykla negali prisijungti prie informacinės sistemos, kuria naudojasi ugdymo įstaigos.

„Mums labai svarbu turėti informacijos apie vaiko sveikatą, jei jį ištiktų, pavyzdžiui, alerginė reakcija ar vaikas susirgtų. Tada bent jau žinotume, kaip turėtume reaguoti“, – teigė stovyklos atstovas.

Vasaros stovyklas verslumui ir kūrybiškumui skatinti organizuojati „CodeAcademy“ sveikatos pažymų nereikalauja, tačiau tėvai privalo atsakyti į klausimus, tarp kurių, pavyzdžiui, yra ir apie tai, kokiems produktams vaikas gali būti alergiškas.

Siūlo pratęsti galiojimą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atsakyme lrytui.lt teigia, kad darželinukų ir mokyklinukų tėvai kol kas neturėtų nerimauti, kad nespės laiku gauti pažymos. O kai kurios vasaros stovyklos tokių pažymų apskritai neturėtų reikalauti.

„SAM, atsižvelgdama į tai, kad karantino metu buvo sustabdytas profilaktinių sveikatos patikrinimo paslaugų teikimas ir net atnaujinus šių paslaugų teikimą dėl infekcijų kontrolės reikalavimų įgyvendinimo, gydymo įstaigos gali priimti mažesnį pacientų skaičių, siūlo pratęsti Vaiko sveikatos pažymėjimo galiojimo terminą iki šių metų pabaigos.

Tai leistų gydymo įstaigoms, kurios nespėja profilaktiškai patikrinti visų mokinių sveikatos iki mokslo metų pradžios, šiuos patikrinimus atlikti ir mokslo metams prasidėjus. Šiam siūlymui jau pritarė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, dar laukiama atsakymo iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, jis turėtų būti gautas šiomis dienomis“, – teigė SAM atstovai.

Šis palengvinimas galiotų tiems mokiniams, kurie mokslus tęs toje pačioje ugdymo ar mokymo įstaigoje ir kurių sveikata nuo paskutinio patikrinimo nepasikeitė. Jiems sveikatą pasitikrinti reikės iki gruodžio 31-osios. Kitais atvejais mokinių sveikatą tėvai turi patikrinti iki mokslo metų pradžios. Padaryti to nuotoliniu būdu negalima.

Mokiniams, kurių sveikatos būklė pasikeitė, profilaktiniai sveikatos tikrinimai bus atliekami ir pažymėjimai išduodami įprasta tvarka.

Prireikus, mokinių tėvai galės pasikonsultuoti su gydytoju, ar dėl pasikeitusios sveikatos būklės turi būti keičiama vaiko fizinio ugdymo grupė ir ar atsirado naujų bendrų arba specialių rekomendacijų, kurių turi būti laikomasi jiems dalyvaujant ugdymo veikloje, bei apsispręsti dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo laiko.

Pažyma – elektroniniu būdu

Kasmetis profilaktinis sveikatos patikrinimas, kurio metu įvertinama bendra sveikatos būklė, privalomas visiems vaikams iki 18 metų. Pažymų apie sveikatos būklę reikalauja ugdymo įstaigos. Vaiką iki 16 metų turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų, kitaip gydytojas negalės atlikti patikrinimo, nes nebus raštiško tėvų arba globėjų sutikimo.

Visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas ir gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę įveda į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą.

Taip užtikrinamas sveikatos duomenų konfidencialumas, o ugdymo įstaigos gauna tikslias rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje bei nurodymus, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje (pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių ligų).

Be to, elektroninių vaiko sveikatos pažymėjimų informacija siunčiama į Vaikų sveikatos stebėsenos informacinę sistemą, kuri padeda mokyklose dirbantiems visuomenės sveikatos specialistams apibendrintus duomenis panaudoti planuojant sveikatos stiprinimo veiklas konkrečioje mokykloje.

Profilaktinė vaiko sveikatos patikra tiek pas šeimos gydytoją, tiek pas gydytoją odontologą yra nemokama, nes vaikai draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Sportininkams – kiti reikalavimai

SAM pažymi, kad stovyklų, išskyrus sporto, organizatoriai negali reikalauti vaiko sveikatos pažymėjimų.

Higienos normoje „Vaikų poilsio stovykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ nurodyta, kad stovyklos vadovas turi užtikrinti, kad vaikai iki 18 metų stovykloje dalyvautų tik sutartyje dėl stovyklos paslaugų teikimo numačius prievolę tėvams (globėjams, rūpintojams) raštu pateikti stovyklos vadovo įgaliotam asmeniui informaciją apie vaiko profilaktinio sveikatos tikrinimo išvadas, jeigu gydytojo sprendimu, vaiko dalyvavimas stovyklos organizuojamose veiklose gali turėti įtakos jo sveikatai.

Kitu atveju stovyklos organizatoriai neturi reikalauti vaiko sveikatos pažymėjimo.

Sporto stovyklose dalyvaujantys vaikai turi stovyklų organizatoriams pateikti sportuojančiojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą (forma Nr. 068/a). Šias pažymas išduoda šeimos gydytojai arba sporto medicinos centrai.

Gydytojas privalo priimti

Anot SAM, siekiant gydymo įstaigose išvengti galimo koronaviruso infekcijos plitimo, tinkamai valdyti ir atskirti pacientų srautus bei atsižvelgiant į padidėjusį gydytojų darbo krūvį, gydymo įstaigose prioritetas teikiamas nuotolinėms paslaugoms. Tačiau jei pacientui būtinas tiesioginis kontaktas su mediku, pavyzdžiui, tyrimai, detalesnė apžiūra ir pan., tokia paslauga jam turi būti suteikta.

Kadangi atliekant profilaktinį sveikatos tikrinimą reikia atlikti išsamesnį ištyrimą, po nuotolinės konsultacijos telefonu (ji būtina siekiant įvertinti paciento būklę, kokių – kontaktinių ar nuotolinių paslaugų jam reikia, bei atskirti potencialiai infekciją platinančius pacientus nuo kitų), šeimos gydytojas paskiria asmeniui tiesioginio kontakto konsultaciją.

Tad dėl profilaktinio sveikatos tikrinimo visų pirma reikia susisiekti nuotoliniu būdu su savo šeimos gydytoju tam, kad gydytojas galėtų įvertinti ar pacientas neturi COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) būdingų simptomų bei ar asmuo nepriskiriamas rizikos grupei ir užregistruoti pacientą tiesioginio kontakto konsultacijai tokiu laiku, kad nesikirstų pacientų turinčių COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijos) būdingų simptomų ar priskiriamų rizikos grupei asmenų srautai su kitais asmenimis, kuriems reikia tiesioginio kontakto gydytojo konsultacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.