Kodėl svarbu, kad pirmasis kąsnis būtų ekologiškas?

Niekam nekelia abejonių, kad kūdikiui geriausias maistas – mamos pienas. Tačiau ateina laikas, kai jo nebeužtenka ir kūdikį reikia pradėti primaitinti kietu maistu. Primaitinimo tikslas yra papildyti mamos pieną maistinėmis medžiagomis ir kalorijomis, kad vaikelis geriau vystytųsi. Kiekvienas kūdikis yra unikalus, todėl kada pradėti primaitinti sprendžiama labai individualiai. Jei kūdikis sveikas ir maitinant motinos pienu vaiko svoris auga pakankamai, jį rekomenduojama pradėti primaitinti kietu maistu nuo šešių mėnesių.

 Kodėl svarbu, kad pirmasis kąsnis būtų ekologiškas?<br> 123rf.com nuotr.
 Kodėl svarbu, kad pirmasis kąsnis būtų ekologiškas?<br> 123rf.com nuotr.
 Raudondvario klinikos šeimos gydytoja Asta Gudienė.
 Raudondvario klinikos šeimos gydytoja Asta Gudienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 13, 2020, 12:53 PM, atnaujinta Oct 16, 2020, 1:45 PM

Žinoma, kad kūdikio smegenys, taip pat ir imuninė sistema intensyviausiai vystosi iki 3 metų. Todėl šio amžiaus laikotarpiu būtina užtikrinti, kad vaikai gautų visavertį, subalansuotą maistą. Tokia mityba skatina smegenų vystymąsi ir veiklą, palankiai veikia vaiko protinius gebėjimus ir suvokimą, stiprina imuninę sistemą. Šiam tikslui pasiekti labiausiai tinka iš ekologiškų produktų pagamintas maistas.

Svarbu paminėti ekologiškų daržovių ir vaisių naudą, siekiant išvengti alerginių reakcijų. Jas dažniausiai sukelia vaikams ne kokia nors konkreti daržovė ar vaisius, bet cheminės medžiagos, kuriomis apdoroti neekologiški produktai.

Pirmoji košė – ekologiška

„Pirmosioms kūdikio košėms gaminti pačios vertingiausios ir naudingiausios yra ekologiškos šviežios daržovės. Būtent jos yra pagrindinis vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų šaltinis. O ekologiškuose produktuose yra daug vitaminų, ypač vitamino C, mineralų, tokių kaip magnis, kalcis, chromo, taip pat gausu antioksidantų ir tų medžiagų yra daugiau negu neekologiškuose maisto produktuose. Be to, ekologiškai užauginti produktai neužteršti sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais,“ – ekologiškų produktų privalumus aiškina Raudondvario klinikos šeimos gydytoja Asta Gudienė.

Rekomenduoja vietinius produktus

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad Pasaulio sveikatos organizacija savo rekomendacijose pabrėžia, kad kūdikių mitybai labiausiai tinka tie produktai, kurie užauginti tame rajone, kuriame gyvename. Iš kartos į kartą vartojant vietinius produktus, organizmas tuos produktus geriau toleruoja. O labai griežtos kūdikių ir labai mažų vaikų maisto gamintojams Europos Sąjungos direktyvos nurodo, kad žaliavoje negali būti cheminės taršos ir genetiškai modifikuotų organizmų. Todėl gydytojai savo mažųjų pacientų mamoms rekomenduoja rinktis ekologiškai Lietuvoje užaugintus ir pagamintus maisto produktus.

Svarbu ir mamai, ir vaikui

Mityba yra svarbi ir mamai, ir vaikui. Žindyvė turėtų laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių: maisto produktus rinktis atsižvelgiant į sveikos mitybos piramidę, valgyti ekologiškus, kuo įvairesnius, šviežiai paruoštus, nešildytus maisto produktus. Maitinančiai motinai nepatariama valgyti aštraus, neįprasto skonio, riebaus, rūkyto, kepto maisto, kas gali pakeisti pieno skonį. „Jei tik yra galimybės patariame maitintis ekologiškais maisto produktais tiek vaikui, tiek pačiai mamai“, – tikina gydytoja A. Gudienė.

Kalbėdama apie kūdikių mitybą medikė akcentuoja dar vieną svarbu dalyką. Ekologiškai užauginti maisto produktai yra skanesni ir maistingesni. Kai kūdikis tik pradeda ragauti kietą maistą – košes labai svarbu, kad jos būtų jam skanios, tikrai patiktų. Tada jis lengviau pripras prie naujo maisto.

Kaip atskirti?

Norintiems tikrai ekologiško maisto – derėtų neapsigauti ir ieškoti ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionalinį ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimos produkcijos, sertifikuotos pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

Rūpi, iš kur atkeliavo

Trumpųjų tiekimo grandinių projekto „Rupūs Miltai“ vadovė Inesa Jokubauskienė teigia, kad į jų parduotuvę užsuka vis daugiau žmonių, kurie nori žinoti – kaip ir kur užaugo ar buvo pagaminti maisto produktai: „Daugelis gydytojų pabrėžia sezoninės mitybos naudą sveikatai. Todėl mūsų trumpųjų tiekimo grandinių partnerių siūloma produkcija atliepia minėtas rekomendacijas. Galime pasiūlyti ne tik ekologišką, bet ir Lietuvoje užaugintą, pagamintą maistą, kuris bus šviežias, nes yra ką tik atkeliavęs iš ekologinių ūkių.“

Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir asortimentu galite adresu www.rupus.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?