Tėvams sukilus dėl valandų valandas su kaukėmis besikankinančių vaikų, žodį tarė gydytojai

Sugriežtinta tvarka dėl kaukių dėvėjimo ugdymo įstaigose kelia tėvų pasipiktinimą – vieni atsisako į jas leisti ir ima nedarbingumą vaiko priežiūrai, kiti dreba dėl kitų susirgimų nei koronavirusas.

Kaukių mokyklose vaikai dažniausiai nepasikeičia.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaukių mokyklose vaikai dažniausiai nepasikeičia.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaukių mokyklose vaikai dažniausiai nepasikeičia.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaukių mokyklose vaikai dažniausiai nepasikeičia.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos tėvų forumo atstovai pateikė valdžios institucijoms reikalavimą panaikinti privalomą kaukių dėvėjimą vaikams iki 12 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos tėvų forumo atstovai pateikė valdžios institucijoms reikalavimą panaikinti privalomą kaukių dėvėjimą vaikams iki 12 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Kaukių mokyklose vaikai dažniausiai nepasikeičia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaukių mokyklose vaikai dažniausiai nepasikeičia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei vaikas lanko prailgintą grupę mokykloje, su kauke jis vidutiniškai praleidžia apie 10 valandų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jei vaikas lanko prailgintą grupę mokykloje, su kauke jis vidutiniškai praleidžia apie 10 valandų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Prof. Saulius Čaplinskas įsitikinęs, kad kaukių dėvėjimas vaikams yra dar vienas perteklinis reikalavimas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Prof. Saulius Čaplinskas įsitikinęs, kad kaukių dėvėjimas vaikams yra dar vienas perteklinis reikalavimas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Prof. Rimantas Kėvalas rekomenduoja ne galvoti, kas patinka ar nepatinka, o elgtis, kaip reikalaujama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Prof. Rimantas Kėvalas rekomenduoja ne galvoti, kas patinka ar nepatinka, o elgtis, kaip reikalaujama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 10, 2020, 5:12 PM, atnaujinta Nov 11, 2020, 10:08 AM

Tvarka sukėlė pyktį

Antroko mama Ieva (redakcijai vardas ir pavardė žinomi) atsidūsta – antrokas sūnus ryte išeina iš namų su kauke ir pavakare su ta pačia grįžta namo.

„O jei vaikas eina į prailgintą grupę, tai su kauke turi išbūti nuo 8 iki 18 valandos. Kokia dar gali būti apsauga, jei jie kvėpuoja į tą pačią kauke dešimt valandų? Teoriškai galima kaukę keistis, bet ar pradinukas prisimins tai padaryti, o mokytojai kiekvieno irgi nesužiūrės“, – svarstė mama.

Šiandien jos sūnus kaukę turėjo dėvėti ir fizinio lavinimo pamokoje, o grįžęs skundėsi galvos skausmu.

Priešmokyklinę grupę darželyje lankančios šešiametės Olivijos tėtis Rimgaudas liko šokiruotas, kai atėjęs pasiimti dukrą, ją rado su šlapia bei murzina medžiagine veido kauke, nes vaikai buvo lauke ir žaidė smėlio dėžėje.

„Orai atšalo, kaukes vaikai prikvėpuoja akimirksniu, tuomet jie murzinomis rankomis ją taisosi – greičiau dukra ligą gaus, nei apsikrės koronavirusu žaisdama uždaroje darželio teritorijoje su ta pačia vaikų grupe, su kuria leidžia visą dieną“, – pridūrė vyras.

Vienos Vilniaus privačių mokyklų trečiokės Gabrielės tėvai pranešė, kad dėl šių reikalavimų mergaitė nelankys mokyklos – vaikui prašoma organizuoti nuotolinį mokymą. Tai tik kelios istorijos pasipylusios po lapkričio 6 d. priimtų nutarimų, pakeitus ugdymo tvarkos organizavimą

Kaukės privalomos visoje teritorijoje

„Remiantis sveikatos apsaugos ministro ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas lankantys, vyresni nei 6 metų vaikai ugdymo paslaugų teikimo vietoje turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną.

Kaukių gali nedėvėti negalią turintys vaikai, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti jų sveikatos būklei. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį“, – portalui lrytas.lt pakartojo Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai.

Jie taip pat patvirtino, kad minima ugdymo paslaugų teikimo vieta yra ir darželio kiemas, ir mokyklos stadionas, todėl kaukes vaikai turi dėvėti ir ten.

Tiesa, A.Verygos pasirašytame sprendime dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų rašoma, kad „esant galimybei, rekomenduojama nevykdyti kontaktiniu būdu interaktyvių veiklų, kurių negalima atlikti dėvint kaukes (pvz. susijusių su sportu, dainavimu, šokimu ir pan.).“

Primename, kad pirmadienį ministras teigė planuojantis tikslinti nutarimą dėl privalomo kaukių dėvėjimo vyresniems nei šešerių metų vaikams. Ministras teigė, kad patikslinus nutarimą kaukių dėvėjimas nebūtų taikomas visiems darželinukams. A.Verygos teigimu, kaukės būtų privalomos vaikams tik einantiems į mokyklą.

Vaikams „dėdė Veryga“ neįdomus

Medicinos mokslų daktaras, prof. Saulius Čaplinskas primena duomenis, rodančius, kad ugdymo įstaigos nėra pagrindinis COVID-19 plitimo židinys: „Nėra aprašyta atvejų, kad nuo vaikų mokykloje užsikrėstų suaugusieji.“

Vaikai, pasak jo, serga rečiau, lengviau ir mažiau platina virusą kitiems.

„Tikėtis, kad pradinukai visą dieną dėvės tą kaukę taisyklingai, sudėtinga. Turime daug vyresnio amžiaus pedagogų, kurie jaučia perdėtą baimę – jiems užtenka laikytis atstumo, vėdinti patalpas, plauti rankas ir dėvėti kaukę“, – portalui lrytas.lt teigė prof. S.Čaplinskas.

Jo nuomone, jei valstybė priima nutarimą, kad kažkas privaloma, turėtų sudaryti sąlygas jį vykdyti – aprūpinti kaukėmis, pasirūpinti jų utilizavimu. Kaukė apsaugo daugiausiai iki 4 valandų, be to, vaikai gali jas suplėšyti, išpurvinti, todėl per dieną jiems jos reikia ne vienos, o ypač, liekant prailgintoje grupėje.

„Kaukių dėvėjimas lauke mažiems vaikams yra mažų mažiausiai nelogiškas – juk galioja užkrečiamų ligų dėsniai, reikia tam tikro kiekio patogenų, kurie patektų į žmogaus organizmą, o lauke ultravioletiniai spinduliai, vėjas, nunešantis lašelius ir aerozolius, sumažina šią tikimybę. Koronavirusu užsikrėtimas lauke labai retas atvejis, jei apskritai aprašytas“, – stebisi sprendimais profesorius.

Jis spėja, kad šis, kaip ir anksčiau buvę, yra dar vienas perteklinis nurodymas, kuris tik didiną ažiotažą ir skatina baimę.

„Apskritai prevencinės priemonės efektyvios tuomet, kai yra tikslinės, taikomos laiku, reikiama apimtimi ir jas palaiko žmonės. Ar tikrai gali darželinukas dėvėti kaukę teisingai, kaip dėdė Veryga pasakė?“, – šyptelėjo S.Čaplinskas.

Įteikė oficialų kreipimąsi

Lietuvos tėvų forumas pirmadienį išplatino viešą kreipimąsi dėl lapkričio 9 dienos praktiškai įsigaliojusių sprendimų vaikams mokyklose ir darželiuose nešioti kaukes, o antradienį premjerui, Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijoms įteikė oficialų raštą.

„Reikalaujame, kad nutarimas vaikams dėvėti kaukes ugdymo įstaigose būtų keičiamas iš privalomo į rekomenduojamą. Taip pat siūlome sudaryti konsultacinę grupę, kurioje dalyvautų ir specialistai, ir tėvų bendruomenės atstovai. Sprendimus būtų galima priimti ne skaldančius visuomenę, o po diskusijų, teikti siūlymus, kurie teiktų viltį ir optimizmo“, – teigė Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Jis prisipažino, kad per pastarąsias dienas sulaukė daugybės tėvų skambučių ir laiškų dėl pasikeitusios ugdymo tvarkos.

„Visuomenė nevienalytė ir tie požiūriai skiriasi – vieni yra prigąsdinti ir bijo, piktinasi, kad pradinukai eina į mokyklą. Kiti klausia, kodėl žlugdome vaikų ugdymo pasiekimus, emocinę būklę ir net sukeliame psichosomatinius sutrikimus“, – dalijosi tėvų atsiliepimais tėvų bendruomenės atstovas.

Valdžios institucijoms išsiųstame rašte Lietuvos tėvų forumo atstovai nurodo, kad „įvestas privalomas kaukių dėvėjimas pradinių klasių moksleiviams reikšmingai prisidės prie vaikų fiziologinės bei psichologinės sveikatos suluošinimo, kaukių dėvėjimas dar: didina ir užlaiko CO2 koncentraciją organizme; padidina drėgmę kaukės zonoje ir sukelia puikias sąlygas skatinti bakterinės respiratorinės ligas; vaikams dėl jų natūralaus aktyvumo dėvint kaukę sutrikdomas normalus širdies ritmas;“

Taip pat pasidalijo informacija, kad Belgijos medikai vaikams, kurie mokykloje pamokų metu turėjo dėvėti veido kaukę, diagnozavo „nerimą ir miego problemas, elgesio sutrikimus ir užsikrėtimo baimę. Pastebėjo padažnėjusius smurto proveržius, izoliaciją ir netekimo jausmo atsiradimą. fizinio ir emocinio kontakto trūkumą“.

Pedagogai – mažiausios rizikos grupėje

„Turime suprasti, kad situacija neeilinė ir neturėtume elgtis, kaip kam atrodo – vienai mamytei vienaip, kitam tėveliui kitaip. PSO ir UNICEF nurodo, kad iki penkerių metų kaukės nereikia, o nuo šešerių reikia naudoti su tam tikromis indikacijomis“, – portalui lrytas.lt teigė Kauno klinikų Vaikų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas.

Pirmiausia reikėtų įvertinti, kaip plačiai virusas paplitęs konkrečioje šalyje, įvertinti vaiko sveikatos problemas ir galimybes naudoti kaukę, suaugusieji turi prižiūrėti, kad mokyklose kaukės būtų naudojamos teisingai, keičiamos kas keturias valandas.

„Turime lanksčiai prisitaikyti ir iš dviejų blogybių rinktis vieną. Kas geriau – ar vaikus uždaryti namuose ir mokyti nuotoliniu būdu, kas labai kenkia ne tik psichosocialiniam vystymuisi, bet ir elementariai priežiūrai, nes kai kuriems mokykla yra vienintelė vieta, kur jie gauna valgyti. Ar geriau renkamės socialinį bendravimą, kontaktinį mokymąsi su tam tikros saugos priemonėmis?“, – retoriškai klausė profesorius.

Taip pat jis siūlo įvertinti ir tėvų nuogąstavimus dėl kaukių sukeliamų negalavimų. Kas blogiau – alerginė sloga, galvos skausmas ar infekcijos platinimas?

„Deguonies trūkumo ir panašių dalykų dėl kaukės nenoriu net komentuoti, jie yra tiek kvaili. Maži vaikai ir pradinukai, kaip pirminis infekcijos šaltinis yra 2-3 procentai, todėl dėliojant vakcinacijos prioritetus jei medikai yra pirmoje vietoje, pedagogai yra mažiausios rizikos grupėse. Mes užkrečiame vaikus“, – aiškino R.Kėvalas.

Jis taip pat pastebi, kad žmonės itin greitai pamiršo dėl gripo ar kitų virusinių infekcijų uždarytas mokyklas ar klases. Kaukių nešiojimas žymiai sumažiną šių susirgimų, kurie ypač pavojingi vaikams, skaičių.

Tiesa, pasiteiravus, ar pritaria sprendimui su kaukėmis vaikams būti ir fizinio lavinimo pamokose profesorius nustebo: „Vienareikšmiškai – neįsivaizduoju, kaip tai įmanoma, nebent žaidžia šachmatus. Tuomet siūlyčiau geriau tokių pamokų neorganizuoti ir eiti pasivaikščioti į parką.“

Visi turi laikytis tvarkos

„Mano dukra gyvena Vokietijoje, augina du mažamečius sūnus ir jei vaikas bando iškišti nosį virš kaukės – apie tai iškart praneša tėvams. Niekas net nediskutuoja apie klausimą, dėvėti jas ar ne, – savo nuomone išsakė šeimos gydytoja, neurologė Rūta Maciulevičienė. – Nė vienas nešiodamas kaukę nemirė dėl hipoksijos. Žmonės gyvenantys aukštikalnėse pripranta kvėpuoti išretėjusiu oru, taip ir vaikai pripranta būti su kauke.“

Ji rekomenduoja atkreipti dėmesį į didžiulius susirgimų skaičius ir būti sąmoningiems.

„Žinoma, į mokyklą kiekvienas vaikas turi įsidėti bent dvi kaukes, jas keisti kas keturias valandas. Jei norime suvaldyti situaciją, visi privalo laikytis tam tikrų taisyklių. O štai lauke mano nuomone kaukių nešiojimas yra absurdiškas ir beprasmiškas, neįsivaizduoju, ką jos duoda“, – teigė gydytoja.

 

Dėl kaukių vaikų augimas nesustos

Vaikų ligų gydytoja, vaikų alergologė-pulmonologė dr. Indrė Plėštytė-Būtienė savo socialinių tinklų paskyrose pasidalijo nuomone, kaip vertina privalomą kaukių nešiojimą vaikams.

„Ne, kaukės neapsaugo nuo koronaviruso, kai jos būna kišenėje, kai būna purvinos, jos neišgelbėja mūsų nuo ligos, kai neplaunam rankų ir ne tik viską aplinkui, bet ir savo veidą čiupinėjame ar nosį krapštome. Neapsaugo ir tada, kai bučiuojamės, kai geriam iš to paties puoduko, net kai taip aistringai kažką pasakojame, kad net kaukė būna ŠIEK TIEK nuslinkusi ant smakro. Ir tikrai ji neapsaugo nuo sąmokslo teorijų ir mūsų patiklumo.

O gal paimkite veidrodėlį ir į jį pakvėpuokite? O dabar užsidėkite NAUJĄ kaukę ir pakvėpuokite. Yra skirtumas? O čiaudėdami neužsidenkite ranka ir apsidairykite kiek aplink jus žmonių jūsų seiles nusišluostys... Norėtumėt būti tas šalia esantis? <...> Tikrai dėl kaukių mes neuždusime, nesugadinsime plaučių ar veido odos, nesutriks vaikų augimas ir jie nenusilps. Greičiau nuo diegiamų nesveiko gyvenimo įgūdžių sirgs. Ir ne tik korona.

Niekas negali mūsų apsaugoti, jei norime sirgti. Bet liga neklausia kokiai jai būti – lengvos neužsakysime, sunkios lengvai neatsikratysime. Tad kodėl gi nepadarius visko, kad užkirstumėm kelią ligai, kurios dauguma iš mūsų nelaukiame“, – rašo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.