7 gydytojos įvardinti požymiai, kurie padės nuspręsti ar vaikas jau pasveiko

Praėjus ligos paūmėjimui daugelis tėvų pradeda ieškoti ženklų, rodančių, kad vaikas sveikas. Vieni tai sprendžia pagal mažylio temperatūrą, kiti – pagal emocinę savijautą.

Prisiminkite, kuo sunkiau vaikas sirgo, tuo ilgiau reikės atsigauti po ligos.<br>123rf nuotr.
Prisiminkite, kuo sunkiau vaikas sirgo, tuo ilgiau reikės atsigauti po ligos.<br>123rf nuotr.
„Jei tikitės, kad pasakysiu tikslų dienų, kurioms praėjus vaikas jau visiškai pasveiks, skaičių, tikrai to nebus. Juk liga ligai nelygi, o ir vienodų vaikų nėra“, – teigia vaikų gydytoja I. Plėštytė-Būtienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Jei tikitės, kad pasakysiu tikslų dienų, kurioms praėjus vaikas jau visiškai pasveiks, skaičių, tikrai to nebus. Juk liga ligai nelygi, o ir vienodų vaikų nėra“, – teigia vaikų gydytoja I. Plėštytė-Būtienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2021, 5:30 PM

Kaip atsakyti į šį sudėtingą klausimą socialinėje paskyroje „Vaikų gydytoja“ atsako vaikų ligų gydytoja, vaikų pulmonologė, knygos „Kodėl vaikai serga?“ autorė Indrė Plėštytė-Būtienė.

„Daugeliui tėvų kyla abejonės – ar vaikas jau pasveiko ar dar „palaikyti namuose“, kol visiškai pasveiks? Jei tikitės, kad pasakysiu tikslų dienų, kurioms praėjus vaikas jau visiškai pasveiks, skaičių, tikrai to nebus. Juk liga ligai nelygi, o ir vienodų vaikų nėra", - teigia I. Plėštytė-Būtienė.

Tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį pasak gydytojos?

1. Ligos sunkumas

Kuo sunkiau vaikas sirgo, tuo ilgiau reikės atsigauti po ligos. Kad paprasčiau būtų – tiek, kiek laiko vaikas sirgo, tiek pat reikia laiko „susitvarkyti“ organizmą po vykusios kovos

2. Dabartinė savijauta

Jei vaikas jaučiasi puikiai, apetitas puikus, miegas nesutrikęs, nuotaika kaip ir prieš ligą, liežuvis drėgnas ir be apnašo, nėra jokių ligos simptomų, vadinasi jis jau visiškai pasveiko.

3. Kosulys 

Jei vaikas sirgo bronchitu, geriausias požymis, kad jau sveikas – kai palaksčius, juokiantis ar verkiant, pakitus aplinkos temperatūrai nebepasireiškia kosulys.

4. Rytinis kosulys

Jei likęs tik negausus rytinis kosulys, – išsikosėjo ir visą dieną jokių simptomų, į kolektyvą eiti jau gali. Tik, aišku, reikia nesupainioti to su užnosinio lašo sindromu (kai sloga teka nosiarykle) ar adenoidų hipertrofija. Ir grįžus iš darželio ar mokyklos, leisti vaikui pasiilsėti kiek daugiau, nei įprastai.

5. Antibiotikų poveikis

Jei teko gerti antibiotikus, bus sutrikęs vaiko apsauginis šydas – mikrobiota. Jis bus skylėtas ir pro jį lengvai virusai pralįs ir greitai vėl liga pasireikš. Tad savaitėlę namie reikėtų būti, tinkamai užlopyti imunitetą tinkama mityba, vitaminais ir probiotikais.

6. Susilpnėjęs imunitetas

Tėvams dažnai tenka spręsti ar „beveik pasveikusį“ vaiką leisti į darželį. Tad noriu, kad žinotumėt – toks vaikas nieko jau persirgtos ligos sukėlėjais nebeapkrės, bet, jei nebus tinkamai atsigavęs po ligos, greitai kita susirgs. Tik pastaroji gali trukti ilgiau. Juk tarp treniruočių ir imuninei sistemai reikia polsio.

7. Vaiko nuotaika

Na, o svarbiausias sveikatos rodiklis, tai vaiko išvaizda. Linksmos akys, šypsena, smalsumas ir judrumas išduos, kad jis jau pasiruošęs naujiems gyvenimo iššūkiams, na, kad ir dar nepažįstamiems virusams.

Daugiau gydytojos aptarimų rasite https://www.instagram.com/vaikugydytoja/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.