Specialistė pataria, kaip laikyti žaislus: vaikų lavinimas prasideda nuo kambario aplinkos

Daugybė tėvų rūpinasi ankstyvuoju vaikų lavinimu – keliauja į mokyklėles, užsiėmimus, bet, pasak naujagimių tėvams padedančios slaugytojos Militos Los nuomone, pamiršta, kad viskas prasideda nuo namų aplinkos. Tinklaraštį „Militos Pagalba“ rašanti sveikatos specialistė įsitkinusi, kad tinkamai sutvarkius vaiko kambario erdvę, protingai išdėliojus žaislus ir veiklas, lavinamasis efektas taps dar geresnis, nei lankant specialius būrelius.

 Milita įsitikinusi, kad vaikų kambario erdvė turi įtakos vaikų lavinimui.<br>lrytas.lt koliažas
 Milita įsitikinusi, kad vaikų kambario erdvė turi įtakos vaikų lavinimui.<br>lrytas.lt koliažas
Vaikams stalčiai ir uždaros spintelės kelia atradimo džiaugsmą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vaikams stalčiai ir uždaros spintelės kelia atradimo džiaugsmą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Milita įsitikinusi, kad vaikų kambario erdvė turi įtakos vaikų lavinimui.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Milita įsitikinusi, kad vaikų kambario erdvė turi įtakos vaikų lavinimui.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 6:27 PM

Svarbu apgalvoti interjerą

„Metodika, apie kurią dabar papasakosiu, tai žymios rusų neuropsichologės Valentinos Pajevskaja darbas. Aš šią metodiką atradau prieš tris metus, kai mano dukra Polina buvo dar visai mažytė. Pati pritaikiau ją savo gyvenime ir labai džiaugiuosi“, – pasakoja Milita.

Namų erdvėje vaikas praleidžia daugiausiai laiko, todėl tėvams padedanti slaugytoja pataria, kaip išdėlioti 0-3 metų vaiko žaislus.

Būtent tokiu laikotarpiu vaikas turi daug judėti ir domėtis aplinka: „Tėvų pareiga šiuo laikotarpiu leisti vaikui tyrinėti jį supantį pasaulį, kambarį, žaislus. Dėl šios priežasties iki 3 metų vaiko kambaryje (žaidimo zonoje) visos spintos turi buti uždaro tipo. Žaislai turi būti paslėpti spintose, tada vaikui bus įdomu žaisti su savo žaislais.“

Būtina leisti tyrinėti

Dažnai tėvai pastebi, kad mažyliui daug įdomiau kuistis virtuvės stalčiuose, nei žaisti savo kambaryje su savo žaislais.

„Dėl kokios priežasties vaikams taip patinka ropoti iki virtuvės ir su didele šypsena veide atverti visus stalčiukus? Todėl, kad ten tiek daug įdomybių mama paslėpus: ir makaronai, ir kruopos, ir įvairių dydžių indeliai ir puodai... Būtent todėl, kad tai paslėpta!“, – juokiasi M.Los.

Vaikus itin masina neatrastos erdvės ir tai jiems tampa didžiausia motyvacija judėti.

Todėl slaugytoja pataria nerakinti spintų, o pasirūpinti saugia aplinka.

„Paruoškite visas žemesnias lentynas. Tegul ten nebūna stiklinių indų arba daiktų, kurių jums gaila. Tada leiskite vaikui tyrinėti, nes tai yra šio amžiaus vaikų poreikis. Tai yra natūralu, ir jeigu jūs šį poreikį patenkinsite, padėsite vaikui greičiau tobulėti ir vystytis“, – pataria mama.

Žaislų paieška irgi lavina

Kitas svarbus dalykas yra pačių žaislų laikymas.

„Įsivaizduokime, kūdikis atsikelia po miegų, mama nori nueiti pašildyti jam maistą ir yra du pasirinkimi. Pirmas – pasodinti mažylį ant kilimo aplink išdėliojus dėžutes su vaiko žaislais ar tiesiog pabėrus juos. Antras – pasodinti mažylį ant kilimo be jokių žaislų.

Pirmuoju atveju vaikas pažais kelias minutes ir jam bus neįdomu, nusibos ir pradės zirsti prašydamas mamos dėmesio. Antruoju, vaikas tikrai prisimins, kad visi jo žaislai „gyvena“ spintoje ir tereikia juos susirasti“, – paaiškina Milita.

Norėdamas tai padaryti vaikas pradės judėti link spintos, atvers stalčius, dureles, išsitrauks dėžutes, nes žinos, kad ten yra norimas žaislas.

„Pažiūrėkite, kiek daug veiksmų atliekama tam, kad pasiekti savo žaislus ir tikslus. Tai ir yra lavinimas, kuris reikalingas būtent šiuo amžiaus tarpsniu. Toks žaislų organizavimas motyvuoja vaiką judėti, dėl to svarbu iki 3 metų vaikui paruošti tokią aplinką ir baldus, kad jie būtų uždari, bet neužrakinti“, – pataria išmani mama.

Žaislų laikymas didelėse dėžese vaikai pamirštą ką jose turi, atsiranda žaislų nuvertinimas.

Mokosi tvarkos

Milita įsitikinusi, kad būtent ši metodikai jai padėjo išmokyti dukrą Poliną žaisti su savo žaislais neprašant mamos nuolat būti šalia.

„Taip pat, toks žaislų organizavimas moko vaiką tvarkos nuo mažens. Aš nemeluoju, pas mus visada būna tvarkingas kambarys po žaidimų. Kodėl? Nes Polina žino kur yra kiekvieno žaislo vieta. Jai susiformavo įprotis, kad ji turi susitvarkyti kambarį ir padėti kiekvieną žaislą į vietą, nes kiekvieno žaislo vieta aiški.“, – džiaugiasi moteris.

Tad įrenginėjant 0-3 metų vaiko kambarį Milita pataria pasirinkti uždaras spintas, kuriose turi būti kuo daugiau skirtingų spalvų dėžučių į kuriuos keliauja tam tikros vienos rūšies žaislai.

„Aukščiau, kur vaikas negali pasiekti keliauja tie žaislai, kuriems reikia suaugusiųjų priežiūros“, – dalijasi patirtimi Milita. Netrukus Polinos kambarys persitvarkys, nes nuo 3 iki 7 metų žaislai dėliojami pagal kitą tvarką.

Daugiau Militos patarimų: https://www.instagram.com/militospagalba/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.