Brolis Pijus apie krikšto ceremoniją: kada planuoti, kaip jai pasiruošti ir kiek paaukoti bažnyčiai

Nors sakoma, kad vasara – vestuvių metas, galima pridurti, kad ir krikštynų. Ypač šioji, kai ilgai trukęs karantinas sustabdė daugybę suplanuotų šeimos švenčių. Naujienų portale lrytas.lt dominikonų vienuolis brolis Pijus Eglinas OP dalijasi informacija tėvams, kaip planuoti ir pasiruošti vaiko krikštynoms.

Krikštynos gali trukti nuo pusvalandžio iki valandos.<br>„Pexels“ nuotr.
Krikštynos gali trukti nuo pusvalandžio iki valandos.<br>„Pexels“ nuotr.
Brolis Pijus vaiko krikštynoms siūlo rinktis tą parapiją, kuri yra jūsų bendruomenė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brolis Pijus vaiko krikštynoms siūlo rinktis tą parapiją, kuri yra jūsų bendruomenė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 12:51 PM, atnaujinta Jun 27, 2021, 12:52 PM

Raskite savo bendruomenę

„Pirmiausia, siūlyčiau suprasti pačią krikšto esmę – tai nėra tik šeimos šventė, bet krikštu vaikas priimamas į tikinčiųjų bendruomenę, todėl tai visos bažnyčios šventė, o bažnyčia yra visa tikinčiųjų bendruomenė. Jei ne karantinas, tai dažnai net ir rekomenduojame visos šios bendruomenės vaikus krikštyti kartu“, – pasakoja vienuolis.

Krikštynas reikėtų suplanuoti bent jau porą savaičių iš anksto – apsilankyti pas savo parapijos kunigą ir susitarti su juo dėl patogaus laiko. Svarbiausias dokumentas, kurio prireiks – vaiko gimimo liudijimas. Pagal skirtingas tradicijas, skirtingose bažnyčiose gali tekti užpildyti skirtingus dokumentus, anketas. Tai jau pasakys kunigas.

Kur krikštyti? Bažnyčia yra bendruomenė ir ji, kad būtų paprasčiau, skirstoma įprastų teritorijų pagal rajonus principu. Žinoma, jei turite savo parapiją toliau nuo namų, galbūt ten jums buvo suteiktas santuokos sakramentas, galite kreiptis ir ten.

Per ceremoniją – be eksperimentų

Apsilankius pas kunigą susitarsite kurią dieną ir valandą vyks sakramento suteikimas. Patariama į jį atvykti bent 15 minučių anksčiau, nepamiršti dokumentų, žvakės, balto apsiaustėlio.

„Ateikite tėvai, krikšto tėvai, nepamirškite ir kūdikio“, – šypteli brolis Pijus.

Jis pataria per ceremoniją nesiimti mažyliui neįprastų dalykų, kurie jį galėtų papildomai suerzinti.

„Pavyzdžiui, kūdikis namuose turi čiulptuką, o staiga per ceremoniją nusprendžia jo neduoti, nes negražu. Kuo tai baigiasi? Ašaromis, verkimu, todėl geriau neeksperimentuokime su vaiku“, – pastebi dominikonas.

Jei vienas iš tėvų yra kito tikėjimo, brolis Pijus pataria iš anksto priimti sprendimą, kokiu dvasiniu keliu bus vedamas vaikas.

„Tokie pokalbiai nėra malonūs, bet šeima turi būti atvira. Kai nusprendžiama, tada nekyla nesutarimų ir pykčių. Pykčiai būna, kai lieka neatsakyti klausimai ir tylima dėl šventos ramybės“, – teigia vienuolis.

Aukai siūlo nepagailėti

Krikšto ceremonija gali trukti pusvalandį, o jei daugiau vaikų – ilgiau. Tai priklauso nuo parapijos kunigo.

Žinoma, vienas dažniausių klausimų besiruošiant krikštui yra aukos dydis bažnyčiai.

„Mes turime turėti sąmoningumą – kas yra bažnyčia? Tikinčiųjų bendruomenė, kuriai jūs irgi priklausote. Konkreti bendruomenė turi savo maldos namus, kuriuos ir turi išlaikyti. Todėl ir auka skirta ne šiaip, o bažnyčios priežiūrai, kunigo išlaikymui. Žinoma, jei žmonės dažnai lankosi bažnyčioje ir turi tą suvokimą, jie visad aukoja, todėl ir krikštynų auka gali būti mažesnė – 20 ar 50 eurų. O tie, kurie į ją užsuką kartą per penkerius metus turėtų nepagailėti bent 100 eurų“, – tiesiai šviesiai sako brolis Pijus.

Taip jis priduria, kad reikia įvertinti, jei krikšto sakramentas suteikiamas nedidelėje, kaimo bažnytėlėje, kurioje ir parapijiečių mažiau, tuomet sąmoningai paaukoti daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.