Besirūpindami vaikais tėvai pamiršta vieną dalyką: patarė minkštus žaislus periodiškai įdėti į šaldymo kamerą

Kūdikių ir vaikų odos priežiūra yra tokia pat svarbi kaip ir jų mityba ar dienos režimas. Plačiai žinoma, kad vaikų oda kur kas jautresnė, o kai kuriais atvejais jautrumas gali būti dar didesnis dėl polinkio į atopiškumą ar alergijas. Kontaktinis dermatitas – viena iš ne taip jau retai pasitaikančių vaikų sveikatos problemų, su kuria reikia mokėti dorotis. Tam reikia žinių apie kasdienę vaiko higieną ir net daiktų priežiūrą.

Kontaktinis dermatitas – viena iš ne taip jau retai pasitaikančių vaikų sveikatos problemų, su kuria reikia mokėti dorotis.<br>„Unsplash“ nuotr.
Kontaktinis dermatitas – viena iš ne taip jau retai pasitaikančių vaikų sveikatos problemų, su kuria reikia mokėti dorotis.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2021, 10:21 AM

Gal tai – kontaktinis dermatitas?

Metukų amžiaus sūnelį auginanti Jurgita šią vasarą pastebėjo, kad neretai išberia vaiko nugarą, kirkšnis, sėdmenis.

„Ypač vargome per karščius. Atrodė, kad bėrimai tiesiog pliste plinta. Svarstėme, kad galbūt tai kažkokia alergija. Tačiau apsilankymas pas alergologą sustatė viską į vietas. Pasirodo, tam tikrų dalykų apie savo vaiko higieną ir ypač drabužėlių, žaislų priežiūrą, nežinojau, o būtent tai ir buvo nepaaiškinamų bėrimų priežastis“, – dalinosi patirtimi Jurgita.

Medikai sako, kad jautri vaikučio oda nebūtinai reiškia, kad jis bus alergiškas. Tai gali būti vadinamasis kontaktinis dermatitas. Čia veikia visai kiti imuninės reakcijos mechanizmai, jie yra lėto tipo. Tėvai gali pastebėti, kad beria nuo sauskelnių, tam tikrų drabužėlių, galbūt net nuo žaislų.

Vengti ryškių spalvų drabužių

Nors alerginių reakcijų dažnis pasaulyje ir Lietuvoje yra intensyvėjantis, kontaktinių dermatitų atvejų skaičius pastarąjį dešimtmetį, pasak alergologų, išlieka stabili.

Tėvai naudoja ekologiškesnes priemonės vaikų higienai, drabužėlių priežiūrai. Vengia dirginančių audinių, prastos sudėties sauskelnių, todėl padėtis galbūt net kiek geresnė nei seniau.

Dažniausios kontaktinio dermatito priežastis būtent ir yra aptinkamos netinkamoje buitinėje chemijoje, asmens higienos priemonių sudėtyje.

Kontaktinį dermatitą gali iššaukti tiek netinkami skalbimo milteliai, minkštikliai, prausikliai, tiek kremai ar pačių drabužėlių sudėtis. Mažiems vaikams reikėtų vengti rengti ar kitaip leisti su oda liestis sintetiniams audiniams. Itin svarbu atkreipti dėmesį ir į audinio spalvą. Tekstiliniai dažai yra vienas iš tų dirgiklių, kuris tikrai gali iššaukti kontaktinį dermatitą.

Itin ryškių geltonos, raudonos, mėlynos, žalios spalvos audiniai gali turėti sudėtyje Europos cheminių medžiagų standarte nurodytų alergenų, kurie pažeidžia natūralų odos barjerą.

Tiesa, medikai pastebi, kad tėvai pastaruoju metu iš tiesų vaikams parenka šviesesnių, natūralesnių spalvų drabužius.

Apie žaislus pamiršta

Jei tinkama vaikams buitine chemija ir higienos priemonėmis pasirūpinama dažniau, apie žaislus neretai pamirštama.

Reikėtų vengti prastos plastmasės žaislų. Jie turėtų būti ekologiški, iš patikrintų, sertifikuotų medžiagų. Galbūt ne tokie spalvingi. Vaikai gi viską kiša į burną. Tačiau reikia pastebėti, kad žaislų parinkimas ir priežiūra yra silpnesnė tėvelių vieta.

Pasitaiko, kad vaikui pradeda ryškėti kvėpavimo taikų susirgimai, neaiški, dažnai pasikartojanti sloga. Galiausiai paaiškėja, kad vaikas itin mėgsta žaisti ar net miegoti apsikrovęs krūva pūkuotų žaisliukų.

Medikai prašo, kad tokiais atvejais tokie minkšti žaislai būtų eliminuojami iš vaikučio aplinkos. Juose puikiausiai veisiasi dulkių erkutės, o tai tiesus kelias alerginei slogai ar net astmai vystytis.

Ilgo plauko žaislai neretai nebūna itin natūralūs, o jei būtų natūralūs – juose būtų dar geresnės sąlygos dulkių erkutėms veistis, todėl šie žaislai neturėtų būti pirmasis tėvų pasirinkimas.

Tačiau suprantama, kad vaikas kartais nori ir viskas. Todėl jei namuose tokių žaislų turite, juos reikia periodiškai išplauti, kaip ir vaikiškus drabužėlius. Šiam reikalui tinka švelnūs, hipoalerginiai skalbimo milteliai „Lovela Baby“. Be to, puikiausia dulkių erkučių prevencija – žaislus parai įkišti į šaldymo kamerą. Prie maždaug 18-20 laipsnių šalčio dulkių erkutės žūsta.

Patarimai tėvams, kaip rūpintis vaikų oda

Esant pasikartojantiems bėrimams tėvai pasimeta, vaiką maudyti dažniau, ar rečiau, naudoti kremą kas kartą ar to nereikia.

Gydytojai sako, kad jei vaiko oda yra normali, kasdien vonioje maudyti jo tikrai nereikia.

Ypač vasaros metu trumpalaikis apiplovimas dušu išsipurvinus, suprakaitavus turi vykti periodiškai. Tai nekenkia net ir jautresnės odos vaikams. Tačiau jei išryškėja odos sausumas, reikėtų galvoti apie ilgalaikių vonių, kai vaikas maudosi ir žaidžia, trumpinimą. Tai sausina odą.

Vonios procedūros rekomenduojamos kelis kartus per savaitę, sausiaodžiams rekomenduojama rinktis specialius minkštinančius muilus ar prausiklius.

Esama gerų priemonių, pilamų į vonią, kurios minkština odą, tada sausos ir jautrios odos vaikučiui vonioje galima leisti pabūti kiek ilgiau. Sausiaodį vaiką po apiprausimo trijų minučių laikotarpiu rekomenduojama patepti emolientu. Jei vaiko oda nėra sausa, kas kartą po maudynių tepti kremo nėra reikalo.

Ar vietoje emoliento galima rinktis vaikišką aliejų – medikai vienareikšmio atsakymo neturi. Jei aliejus natūralus, jo naudojimas galimas. Tik reikia nepamiršti, kad aliejus ne taip gerai veikia, kaip gerias emolientas, nes aliejinė konsistencija labiau kemša odos poras, apsunkina odos kvėpavimą.

Reikia atidžiai peržiūrėti visų skalbiklių ir odos priežiūros priemonių sudėti ir bent jau vaikams iki metų rinktis priemones, kurios yra pažymėtos specialiu ženklu, reiškiančiu, kad priemonė tinkama kūdikiams. Vienas iš tokių produktų – skalbimo milteliai „Lovela Baby“. Jie yra hipoalerginiai ir švelnūs. Saugūs visai šeimai, taip pat veiksmingai šalina dėmes. Šį skalbiklį kliniškai patikrino ir teigiamai įvertino Motinos ir vaiko institutas. Tai yra itin atsakingai sukurtas produktas. Saugus naujagimių ir mažų vaikų odai. Patikrintas dermatologų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.