Priešpiečių dėžutės matematika: dietistė įvardijo, kiek, kokių produktų joje turėtų būti

Dažnai tėvai, komplektuodami vaikams priešpiečių dėžutes, deda tai, kas liko po vakarienės arba tiesiog tai, kas tądien pasitaikė po ranka. Skaitmeninio sprendimo, skatinančio atsakingą maisto vartojimą, „Ką valgom?“ bendraįkūrėjė dietistė Dalia Lenkutienė dalijasi patarimais, kaip reikėtų planuoti vaikams užkandžius.

Priešpiečiai turėtų sudaryti 5-10 proc. vaiko paros maisto energetinės vertės.<br>„Unsplash“ nuotr.
Priešpiečiai turėtų sudaryti 5-10 proc. vaiko paros maisto energetinės vertės.<br>„Unsplash“ nuotr.
Pasak dietistės D.Lenkutienės, vaiko normaliai medžiagų apykaitai užtikrinti organizmas turi gauti reikiamą kiekį visų būtinų medžiagos apykaitos komponentų– vandens, baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų, vitaminų.<br>I.Giedraitytės nuotr.
Pasak dietistės D.Lenkutienės, vaiko normaliai medžiagų apykaitai užtikrinti organizmas turi gauti reikiamą kiekį visų būtinų medžiagos apykaitos komponentų– vandens, baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų, vitaminų.<br>I.Giedraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2021, 7:00 PM

Mėgstamiausių sąrašas

„Pirmiausia, labai svarbu išsiaiškinti savo vaikų poreikius ir pomėgius. Žinokite, kokius vaisius, daržoves ar kitus maisto produktus mėgsta jūsų vaikas. Jei į dėžutę įdėsime brokolius galvodami, kad tai sveikatai palankus maistas, nieko sveiko iš to nebus, jei jūsų vaikas nemėgsta brokolių ir daržovė keliaus arba į šiukšlių dėžę, arba atgal namo“, – šypsosi dietistė Dalia.

Ji rekomenduoja su vaikais susėsti ir sudaryti sąrašą mažųjų mėgstamų produktų, kurie yra ir palankūs sveikatai.

„Toks sąrašas iš visų maisto grupių palengvins maisto ruošos, apsipirkimo ir planavimo naštą, tikrai sutaupysite laiko kasdien, nereikės sukti galvos ką įdėti, nes šaldytuve ar spintelėse viską turėsite po ranka“, – įsitikinusi D. Lenkutienė, tokiais pačiais principais besivadovaujanti ir augindama savo 3 dukras.

Dėžutėje – kuo daugiau skyrių

Žinoma, jei klausime vaikų, ką jie mėgsta, daugelis pradės vardinti saldumynus, bandeles ir kitus skanėstus. Tik kalbėdamiesi su jais ir rodydami pavyzdį galite paskatinti suvalgyti priešpiečių dėžutėje atsidūrusį obuolį ar agurką.

Pasak dietistės, vaiko normaliai medžiagų apykaitai užtikrinti organizmas turi gauti reikiamą kiekį visų būtinų medžiagos apykaitos komponentų– vandens, baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų, vitaminų.

„Taigi, užkandžių dėžutėse turėtų būti įvairių maisto produktų. Mano mėgstamiausios ir rekomenduojamos dėžutes yra su kuo daugiau skyrių. Kodėl? Nes tokiu būdu į dėžutės skyrius galėsime įdėti daugiau skirtingų maisto produktų. Tiesa, renkantis maisto dėžutes svarbu išsirinkti tinkamas – jog atskiri skyriai užsidarytų, nesusimaišytų kvapai ir patys produktai, o vaizdas būtų estetiškai patrauklus, dėžutės pagamintos be sveikatai kenksmingų medžiagų – BPA, PVC“, – pabrėžia dietistė.

Žinoma, pati dėžutė turi būti patraukli ir miela vaikui, nes yra tokių, kurie iš jos nevalgo vien dėl estetinių priežasčių.

Kiek ir ko įdėti?

Ką ten įdėti, priklauso nuo vaiko amžiaus, nes skiriasi energijos ir maisto medžiagų poreikis. Priešpiečiai turėtų sudaryti 5-10 proc. vaiko paros maisto energetinės vertės.

„Pavyzdžiui 7-11 metų vaikų paros energijos poreikis yra apie 2000 kcal, todėl priešpiečių kaloringumas turėtų būti apie 200 kcal. Tokį kalorijų kiekį priešpiečių dėžutėje atitiktų 1 vidutinė morka, 1 nedidelis agurkas, 8 vienetai lazdyno (ar kitų) riešutų, 100 gramų nesaldinto jogurto indelis ir 8 braškės“, – pavyzdį duoda dietistė Dalia.

Svarbu, jog priešpiečių dėžutėje būtų įvairių maisto grupių produktų: kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių, grūdinės kultūros produktų (pirmenybę teikiant pilno grūdo produktams), ankštinių, mėsos, žuvies, kiaušinių, riešutų, pieno produktų – jogurto, sūrio.

Kodėl svarbios skirtingos maisto produktų grupės? Iš jų gaunamos skirtingos maistinės makromedžiagos:

  • Angliavandeniai reikalingi naujų audinių sintezei – energijai gauti. Pagrindiniai angliavandenių šaltiniai – grūdinės kultūros, daržovės, vaisiai.
  • Baltymai – pagrindinė organizmo statybinė medžiaga, su kuriais gaunamos visos būtinosios vaiko vystymuisi amino rūgštys. Pagrindiniai gyvulinių baltymų šaltiniai – mėsa, žuvis, pienas ir jo produktai, kiaušiniai. Pagrindiniai augalinių baltymų šaltiniai – ankštiniai, kviečių produktai.
  • Riebalai – aprūpina organizmą energija ir juose tirpiais vitaminais A, D, E, K, būtinosiomis polinesočiosiomis riebalų rūgštimis (linolo, linoleno), bei ilgų grandinių polinesočiosiomis riebalų rūgštimis (arachido, dokozaheksaeno). Pagrindiniai riebalų šaltiniai – pieno produktai, aliejai, riešutai, kiaušiniai.

Dietistė primena, kad į dėžutes reikėtų vengti dėti per didelio kiekio kaloringų, krakmolingų, miltinių maisto produktų, maisto pusgaminių, ypač su konservantais, dažikliais, aromato ar skonio stiprikliais, saldintų gėrimų, riboti druską ir cukrų.

„O jei nutinka taip, jog į priešpiečių dėžutes įdedame jau pagamintą produktą, pavyzdžiui, javų batonėlį, prieš perkant rekomenduoju paskaityti etiketę ir įvertinti produkto sudėtį, kiek jame yra cukraus ir druskos. Rekomenduojamas ir sveikatai palankus kiekis cukraus produkte yra iki 5 gramų 100 gramų produkto, druskos iki 1 gramo šimte gramų produkto“, – vardija skaitmeninio sprendimo, skatinančio atsakingą maisto vartojimą, www.kavalgom.com bendraįkūrėjė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.