Klaipėdoje pagimdžiusi ukrainietė Dajana atvira – bėgdama nuo karo bijojo vieno: „Ačiū Dievui, taip neatsitiko“

24 ukrainietė Dajana meiliai glaudžia sūnelį – šiuo metu mama su vaiku yra saugūs, bet skaičiuojant paskutines nėštumo dienas, moteriai teko bėgti iš karo niokojamos gimtinės. 

Dajana apsistojo pas žmones Palangoje.<br>Stop kadras
Dajana apsistojo pas žmones Palangoje.<br>Stop kadras
24-erių Dajana pagimdė sveiką berniuką.<br>Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.
24-erių Dajana pagimdė sveiką berniuką.<br>Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elvyra Sakalauskaitė-Laukevičienė

Mar 18, 2022, 12:23 PM, atnaujinta Mar 18, 2022, 1:13 PM

Gimdymas galėjo įvykti bet kur

„Bijojome išeiti iš namų, o pakeliui į Lietuvą regėjome ir tankus, ir sudegintus automobilius, girdėjome šūvius. Neturėjome kitos išeitis, o aš bijojau, tik kad nepradėčiau gimdyti pakeliui, bet ačiū Dievui, taip neatsitiko – laimei, gimdymas vėlavo tris dienas. Ačiū vaikui, kad uždelsė ir gimė atvykus“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė Dajana.

Į Lietuvą ji atvyko pirmadienį, o antradienį prasidėjo sąrėmiai – tą pačią dieną moteris pagimdė sveiką berniuką.

„Viskas galėjo baigti pakeliui – miške  ar mašinoje. Čia ją, tiesiog, dievulis saugo“, – šyptelėjo Klaipėdos akušerijos ginekologijos departamento skyriaus vedėjas Raimonas Šiaulys.

Klaipėdos namų atstovai sako, pasiruošę priimti iš Ukrainos atvykstančias gimdyves.

„Norime pasidžiaugti ir didžiuotis tuo, kad tai bus mūsų, kad ir nedidelis, indėlis į ukrainiečių kovą su agresoriumi padedant jų moterims čia saugiai pagimdyti“, – teigė R.Šiaulys.

Julija ir Andrejus sūpuoja dviejų savaičių Ivaną. Mažylis pasaulį išvydo Ukrainoje ir tėvams su mažyliu teko bėgti kelis tūkstančius kilometrų.

„Sūnus gimė kovo 4 d. Nikolajeve, o kovo 8 d. grįžę iš ligoninės susirinkome daiktus ir išvažiavome į Lietuvą. Vykome savo automobiliu ir įveikėme 2300 kilometrų. Naujagimis irgi laiką leido automobilyje, o kelionės tikslą pasiekėme tik vakar“, – pasakojo Julija.

Gaus išmokas, kaip ir lietuviai

Klaipėdoje esančiame centre 70 proc. atvykstančių yra moterys su vaikais, tad svarbu užtikrinti tinkamas sąlygas.

„Pagrinde atvyksta pažeidžiamesni žmonės – labai daug leliukų, naujagimių, lakstančių mažų vaikų. Norime, kad centras būtų saugus ir būtų patogu laukti – čia karšta, o ir COVID-19 nėra visiškai pasibaigę“, – kalbėjo Migracijos departamento Klaipėdos skyriaus vedėja Sandra Knyzelienė.

Būtinoji pagalba ukrainiečiams teikiama centre, bet prireikus, juos priima ir uostamiesčio ligoninės. Statistikos duomenimis į Lietuvą jau atvyko 18 tūkst. nuo karo pabėgusių ukrainiečių. Seimas pritarė siūlymui laikiną apsaugą gavusiems ukrainiečiams skirti socialinę paramą.

„Tai žmonės, kurie bėga nuo karo Ukrainoje turėtų gauti panašias galimybes, kurias turi Lietuvoje gyvenantys nepasiturintys žmonės – vaiko pinigai, įsikūrimo išmokos, laidojimo išmokos, neįgaliesiems papildomos paslaugos ir kiti socialiniai saugikliai“, – informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ukrainos karo pabėgėliams laikinoji apsauga bus suteikta metams, o prireikus – galės būti pratęsta ir antriems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.