Atrankos kriterijus į valstybinį darželį išgirdęs vilnietis apstulbo: vietą lemia ir gimimo diena, ir pavardė

Registracija į sostinės darželius daugybę metų kelia aistras – jei anksčiau žmonės skųsdavosi lūžtančia kompiuterine sistema, dabar, pakeitus tvarką ir prioriteto neteikiant registracijos pirmumui, kyla klausimų, kaip išrenkami tie laimingieji? Advokatas Šarūnas Jazukevičius nusprendė pasigilinti į algoritmo taisykles ir nustebo supratęs, kad yra pažeidžiamos asmens konstitucinės teisės. 

Jei negavote vietos darželyje, gali būti, kas jūsų vaiką aplenkė tiesiog keliomis dienomis gimęs anksčiau.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jei negavote vietos darželyje, gali būti, kas jūsų vaiką aplenkė tiesiog keliomis dienomis gimęs anksčiau.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Registruodamas sūnų į darželį advokatas Šarūnas Jazukevičius pastebėjo Konstitucijos teises neužtikrinantį algoritmą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Registruodamas sūnų į darželį advokatas Šarūnas Jazukevičius pastebėjo Konstitucijos teises neužtikrinantį algoritmą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 8:54 AM, atnaujinta Apr 1, 2022, 8:29 AM

Prioritetas pas daugelį vienodas

Advokatų kontoroje „Altun ir partneriai A&P law group“ dirbantis Š. Jazukevičius šiais metais registravo sūnų į valstybinį darželį.

„Gavome antrą pagal prioritetą darželį, todėl pačios situacijos nesame labai nuskriausi. Tačiau, aiškinantis priėmimo ir eilių sudarymo subtilybes, paaiškėjo, jog bent šiais metais priėmimas į vaikų darželius, mano kaip profesionalaus teisininko vertinimu, yra vykdomas, pažeidžiant Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintą draudimą diskriminuoti dėl kilmės ir (ar) socialinės padėties“, – naujienų portalui lrytas.lt paaiškino teisės specialistas.

Jis pastebėjo, o ir Vilniaus miesto savivaldybės bendruoju telefonu atsiliepę darbuotojai patvirtino, kad daugelis laukiančių eilėje turi tuos pačius prioritetus – 90 proc. turi pirmumą tik dėl to, kad gyvena darželiui priklausančiai teritorijai. Tik apie 10 proc. laukiančiųjų turi papildomų prioritetų.

„Man kilo natūralus klausimas, o kaip yra paskirstomi tie 90 proc. laukiančiųjų ir kaip jiems yra suteikiama konkreti vieta eilėje. Ankščiau tokiu kriterijumi buvo prašymo pateikimo data, tačiau šiuo metu savivaldybės administracija nurodo oficialią informaciją, jog prašymo pateikimo data niekaip nedaro įtakos vaiko vietos eilėje. Galiausiai iš pačios savivaldybės atstovų man pavyko gauti patvirtinimą, jog vienodus priotetus turinčių vaikų eilė priklauso nuo jų gimimo datos, t. y., amžiaus, kuo vaikas vyresnis, tuo aukštesnė jo vieta“, – buvo šokiruotas vyras.

Gimusiems gruodį – nepasisekė

Tai reiškia, kad sausio, vasario, kovo mėn. gimę vaikai turi daug didesnius šansus gauti valstybės finansuojamą vietą ikimokyklinio ugdymo įstaigoje negu tais pačiais metais gimę liepos, rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais, nors visi eilėje pretenduoja į darželį tais pačiais metais nuo rugsėjo.

„Tai reiškia, kad niekur teisiškai nenustatytas ir nereglamentuotas labai reikšmingas pranašumas yra suteikiamas būtent vaiko gimimo datai, t. y., vaiko amžiui, kurio iš esmės jis negali pakeisti. O tai jau laikytina nepateisinama diskriminacija, kuri daliai vaikų ir jų tėvų sąlygos vietos valstybiniame darželyje negavimą ir papildomas reikšmingas išlaidas privačių darželių ar auklių paslaugoms apmokėti“, – stebisi teisininkas ir tėtis.

Lietuvos Respublikos lygių galimybių įstatymo 1 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad šio įstatymo paskirtis – užtikrinti, kad būtų įgyvendintos Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintos žmonių lygios teisės, bei uždrausti bet kokią tiesioginę ir netiesioginę diskriminaciją dėl amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės ar etninės priklausomybės, religijos ar įsitikinimų.

Taip gaunasi, kad kitais metais šie vaikai vėl pretenduojantys į darželį, vėl lieka eilės gale, nes pirmiausiai vietos bus išdalintos tiems, kuriems ir priklauso pagal amžių.

„Esu įsitikinęs, jog tokio pobūdžio informacija turi būti viešinama“, – teigia advokatas.

Reikšmės turi ir pavardė

Vaikų į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes eilės sudaromos ir grupės formuojamos vadovaujantis Vaikų priėmimo į Vilniaus miesto švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes organizavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2021 m. gruodžio 15 d. sprendimu Nr. 1-1269 „Dėl Vaikų priėmimo į Vilniaus miesto švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Vaikai į naujas grupes priskiriami nuo einamųjų metų kovo 18 d. iki 31 d. pagal numatytus prioritetus, o jei lieka laisvų vietų – pagal apraše nurodytas pirmenybes. 

„Patikrinus sistemoje duomenis apie pirmenybę skirti vaikui vietą įstaigoje ir nustačius vienodą pirmenybių skaičių, vieta eilėje skiriama vyresnio pagal gimimo datą amžiaus vaikams, o sutapus vaikų gimimo datai, eilė sudaroma abėcėlės tvarka pagal vaiko pavardę. Nesant pirmenybių, vieta eilėje skiriama vyresnio amžiaus vaikams“, – rašoma savivaldybės pateiktame atsakyme portalui lrytas.lt. Tai reiškia, kad tą pačią dieną gimę Pavardenis gaus vietą darželyje vietoje Vardenio.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad Vilniaus miesto darželių informacinėje sistemoje vaikai į grupes yra priskiriami centralizuotai iš eilės, griežtai laikantis Tvarkos apraše numatytų algoritmų, o pas aprašas buvo atnaujintas praėjusių metų gruodžio 15 dieną.

Vilniaus miesto darželių informacinėje sistemoje yra pateikti 10 253 prašymai. 2022-2023 mokslo metams planuojama priimti 8 882 vaikus į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes, tad 1371 vaiko tėvai turės vietos ieškoti privačiuose darželiuose ar palikti auklės priežiūrai.

Taip pat savivaldybės atstovai žada, kad reaguodami į augantį poreikį aktyviai planuojama naujų darželių plėtra ir tikimasi daugumą projektų įgyvendinti per artimiausius metus.

Diskriminacijos neįžvelgia

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pripažįsta, kad pagrindinė problema yra tai, jog norinčių lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas yra daugiau, nei galinčių priimti, todėl reikia išskirti kažkokius atrankos kriterijus. 

"Dėl pirmumo pagal abėcėlę pasisakyti negalime, kadangi pavardė, kaip galimas diskriminacijos pagrindas, nėra įtraukta į Lygių galimybių įstatymą. Pagal minėtą įstatymą, diskriminacija nelaikomi įstatymų nustatyti apribojimai dėl amžiaus, kai tai pateisina teisėtas tikslas, o šio tikslo siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis. Šiuo konkrečiu atveju reikėtų atlikti išsamų tyrimą, ar pirmenybė vyresniems yra pateisinama teisėto tikslo. Norint nustatyti teisėtumą, privalu taikyti ne tik Lygių galimybių įstatymą, bet ir išnagrinėti kitus teisės aktus, pavyzdžiui, Vietos savivaldos įstatymo normų taikymą", - lrytas.lt teigė tarnybos atstovė ryšiams su visuomenė Izabelė Švaraitė. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.