Vaikas nori auskaro ar tatuiruotės? Štai ką sako gydytojai

Vis daugiau paauglių save nori išreikšti puošdami ne tik auskarais įvairiose kūno dalyse, kaip bamba, liežuvis ar nosis, bet ir ilgalaikes amžinas tatuiruotes. Žinoma, dažniausiai tėvai sprendžia pagal save, bet verta įsiklausyti ir į gydytojų rekomendacijas.

Daugėja jaunų suaugusiųjų, norinčių pasidaryti tatuiruotes ar įsiverti auskarus.<br>123rf nuotr.
Daugėja jaunų suaugusiųjų, norinčių pasidaryti tatuiruotes ar įsiverti auskarus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 7:38 PM

Amerikos pediatrų akademija paskelbė klinikinę ataskaitą apie galimas paauglių ir jaunų suaugusiųjų tatuiruočių ir auskarų vėrimo pasekmes ir pavojus sveikatai, praneša CNN.

Išvadas pateikė daktarė Cora Breuner ir bendrosios praktikos pediatras, medicinos mokyklos profesorius Davidas Levine'as.

Tai pirmas oficialus medikų raštas, kuriame apžvelgiami metodai, naudojami tokioms kūno modifikacijoms šioje amžiaus grupėje, ir pateikiamos seniai lauktos gairės tėvams.

„Daugėja jaunų suaugusiųjų, norinčių pasidaryti tatuiruotes ar įsiverti auskarus. Iš tikrųjų, mūsų misija ir darbas yra rūpintis savo vaikų saugumu ir skatinti sveiką gyvenimo būdą, kol jie suauga“, – įsitikinus C. Breuner.

Ataskaitoje C.Breuner ir D.Levine'as aiškiai atskiria pasirinktas kūno modifikacijas ir savęs žalojimą ir paaiškina, kaip profesionaliai atliekami įvairūs tatuiravimo, auskarų vėrimo, permanentinio makiažo, chna odos dažų „tatuiruotės“ ir ausų tempimo būdai.

Iš visų auskarų vėrimo vietų bambos gijimas užtrunka ilgiausiai – iki devynių mėnesių, teigiama pranešime.

Auskarų vėrimo ar tatuiruotės komplikacijos nėra dažnos, tačiau gali kilti sunkios infekcijos, alerginės reakcijos ar susidaryti keloidai, t.y. nenormalus rando susiformavimas peraugus jungiamam audiniui.

„Taigi dar vienas dalykas, kurį tėvai turėtų žinoti: jei jų vaikas turėjo keloidą dėl bet kokios kitos odos traumos, tikėtina, kad auskarų vėrimas ar tatuiruotė baigsis tuo pačiu“, – pabrėžė gydytojas.

Ataskaitoje taip pat atkreiptas dėmesys į socialinius tatuiruočių ir auskarų vėrimo padarinius jauname amžiuje. Primenama, kad kai kurie darbdaviai gali susiraukti dėl matomų tatuiruočių darbo vietoje arba paaugliai gali pasidaryti tatuiruotes, dėl kurių vėliau gailėsis, kaip mylimųjų vardų tatuiravimas.

„Paaugliai gali pervertinti tatuiruotės šalinimo veiksmingumą, todėl būtina paaiškinti, kad jas darosi visam gyvenimui, nes jas pašalinti yra brangu, skausminga ir, kartais, labai sudėtinga“, – ataskaitoje rašo mokslininkai.

Vis dėlto bendras klinikinės ataskaitos tikslas buvo paskatinti tėvus kalbėtis su paaugliais apie tatuiruotes ir auskarų vėrimą.

„Iškelkite šį klausimą į viešumą ir pasikalbėti su savo vaikais šiomis nemomis, nes paaugliai greičiausiai galvoja: „Mano tėvai mane nužudys, todėl aš arba turiu slėpti (tatuiruotę ar auskarą)“, arba „Tiesiog privalau laikytis tėvų taisyklių ir pasidaryti tai, kai man bus 18 metų“. Tačiau net ir 18-mečiai vis dar yra gana impulsyvūs, todėl būtų gerai, kad jie būtų pasikalbėję su tėvais“, – sakė D.Levine'as.

Mokslininkai teigia, kad šis pokalbis turėtų būti panašus, kaip ir pokalbis su vaikais apie seksą – tai nereiškia, kad tėvai skatina juos tai daryti, bet informuoja apie pasirinkimus.

D.Levine'as teigė, kad dažniausiai su auskarų vėrimu susijęs klausimas, kurio jis sulaukia iš tėvų, yra apie tai, kokio amžiaus saugu pirmą kartą pradurti vaiko ausis.

Gydytojo rekomendacija: palaukite, kol vaikas išsakys pageidavimą – jis pats turi to norėti ir paprašyti.

Taip pat ataskaitoje patariama būtinai paskatinti paauglius kreiptis į gydytoją jei po tatuiruotės ar auskarų vėrimo jie mato infekcijos požymius ar simptomus ir primenama, kontaktinio sporto metu visada išsiimti visus papuošalus, įskaitant ir auskarus.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.