Prasmingi projektai padeda augti mažiesiems

Lietuvoje kasmet gimsta apie 1,3 tūkst. neišnešiotų naujagimių, triguba gimimo laimė aplanko apie 7–10 šeimų, o paskutinis ketvirtukas Lietuvoje gimė prieš ketverius metus. Šie mažyliai dažniausiai gimsta per anksti, todėl jiems reikalinga ypatinga priežiūra ir pirmąsias dienas ar savaites jie praleidžia ligoninėje, kol sustiprėja ir gali keliauti namo. Tai didžiulis psichologinis išbandymas šeimoms, o gimus trims ir daugiau neišnešiotukų jų priežiūrai reikia įvairių priemonių net 3–4 kartus daugiau.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 4:03 PM

Sauskelnių prekės ženklas „Pampers“, jau 3 metus prisideda prie pagalbos tokioms neišnešiotų naujagimių šeimoms ir pristato akciją „Jūs perkate – mes remiame“. Nuo gegužės 31 iki birželio 13 dienos, perkant pakuotę „Pampers“ sauskelnių parduotuvėse „Maxima“, galima paaukoti specialių sauskelnių „Pampers Preemie“ neišnešiotiems kūdikiams, gimstantiems Lietuvos ligoninėse.

Panevėžio ketvertukas – tikri kovotojai

„Kai laukiesi negalvoji, kad kažkas gali būti ne taip ar kad vaikų gali būti daugiau nei vienas. Tiek man, tiek vyrui, buvo staigmena, kai nuvykę apžiūrai sužinojome, kad laukiame dvynių. Apsidžiaugėme ir susitaikėme su mintimi. Tačiau po kelių savaičių nuvykus pas gydytojus mes sužinojome, kad laukiame ne dviejų, o keturių vaikučių.

Buvo šokas, baimė ir nerimas, kaip viskas bus toliau, nes toks nėštumas yra labai rizikingas, tačiau pasitikėdama Kauno klinikų gydytoju doc. Vladu Gintautu paskutinius tris mėnesius iki gimdymo laukdama savojo ketvertuko praleidau ligoninėje, kur jaučiausi saugi ir rami, nes tikėjau, kad manimi bus žaibiškai pasirūpinta,“ – nerimastingą laukimą prisiminė Viktorija Paltanavičienė, garsiojo Panevėžio ketvertuko – Rėjaus, Nojaus, Tajaus ir Patricijos mama.

Ketvertuko gimimo laukė ne tik Viktorija su vyru, bet ir visa medikų komanda. Tai buvo didžiulė atsakomybė, ypatingas pasiruošimas ir tikėjimas, kad viskas vyks sklandžiai.

„Mano vaikai tikri kovotojai, nors gimę jie buvo pakankamo svorio – Patricija svėrė 2004 g, Rėjus – 1808 g, Nojus – 1668 g, o Tajus – 1504 g, tačiau jie gimė 32 nėštumo savaitę, todėl pirmas tris savaites praleidome medikų priežiūroje. Kauno klinikose mus su vyru supažindino su „kengūros metodu“, kuomet nuogą naujagimį mama ar tėtis glaudžia prie nuogos krūtinės. Tai labai intymi akimirka, kuri stiprina ryšį tarp naujagimio ir mamos ar tėčio,“ – apie laikotarpį praleistą Kauno klinikose pasakojo Viktorija Paltanavičienė.

Mamos turi palaikyti viena kitą

Viktorija Paltanavičienė ir „Instagram“ paskyroje „Ketvertukas“ dalinasi mintimis, kad vaiko gimimas yra stebuklas kiekvienai mamai, tačiau ne visi vaiko gimimai baigiasi stebuklingai, todėl mamos turėtų viena kitai padėti ir palaikyti.

„Įsivaizduokite vaikelį, sveriantį vos kilogramą, o kartais ir mažiau, gulintį inkubatoriuje, apraizgytą laidais, negalintį savarankiškai valgyti ir kovojantį dėl savo gyvybės kiekvieną akimirką. Tiek mama, tiek tėtis išgyvena sunkius jausmus, kai jie nežino, ar vaikui pavyks išsikovoti gyvenimą. Todėl bet kokia pagalba padeda tėvams, medicinos personalui prižiūrėti tokį kovotoją, o už galimybę gyventi kovoja jis pats,“ – neslėpė susijaudinimo ir atjautos Viktorija.

Sauskelnės – viena reikalingiausių priežiūros priemonių neišnešiotukams

Ketvertuko mama prisiminė, kaip per anksti gimus mažyliams labai reikėjo ne tik vyro, artimųjų, gydytojų paramos, bet ir svarbiausių priežiūros priemonių – sauskelnių.

„Pirmosiomis savaitėmis mano vaikams per dieną reikėdavo 36 vnt. specialių, neišnešiotukams pritaikytų sauskelnių, kurių paprastoje parduotuvėje ir nenusipirksi,“ – dalinosi prisiminimais Viktorija Paltanavičienė.

Ji labai džiaugiasi neišnešiotukus remiančiomis iniciatyvomis, tokiomis kaip „Pampers“ projektas „Trynukai“, nes tokia pagalba yra be galo reikalinga ir laukiama kiekvieną dieną.

„Kai šeimą užgriūna sunkumai ir galvoje sukasi tik mintys apie vaikus, dažnai negali patikėti, kad vyksta tokios nuostabios paramos akcijos. Aš dalyvauju asociacijos „Padedu augti“ organizuojamuose neišnešiotukus auginančių šeimų susitikimuose ir žinau, kaip be galo yra vertinama parama sauskelnėmis, nes tai vertinga ir didelė dovana bei finansinė pagalba,“ – pasakojo Viktorija.

Akcija „Jūs perkate – mes remiame“

Šiuo metu vykstančios „Pampers“ akcijos metu Lietuvos ligoninėms bus padovanotos specialiai neišnešiotiems naujagimiams skirtos sauskelnės „Pampers Preemie“. Jos buvo sukurtos bendradarbiaujant su naujagimių intensyviosios terapijos skyrių slaugytojomis ir akušerėmis. Šios sauskelnės yra ne tik mažesnio dydžio už įprastas, bet ir turi ypatingų savybių, atitinkančių neišnešiotukų poreikius.

Asociacija „Padedu augti“ su prekės ženklu „Pampers“ bendradarbiauja trejus metus. Šios asociacijos vadovė Inga Laukytė-Budrienė sveikina prekės ženklo pasirinkimą padėti neišnešiotukų šeimoms ir kviečia nelikti abejingais.

„Džiaugiamės prasmingais ir labai reikalingais projektais. Esame be galo dėkingi „Pampers“, kurie dovanoja Lietuvos gydymo įstaigoms, kuriose slaugomi neišnešioti naujagimiai, taip reikalingas sauskelnes. Ši parama sumažina ne tik finansinę naštą šeimoms, bet ir pasirūpina, kad visos ligoninės galėtų aprūpinti mažuosius pacientus jiems reikalingomis sauskelnėmis“, – tvirtina asociacijos „Padedu augti“ vadovė Inga Laukytė-Budrienė.

„Pampers“ projektas „Trynukai“

Nuo 2019 metų gruodžio mėn., kai asociacija „Padedu augti“ pradėjo administruoti projektą „Trynukai“, parama suteikta 26 trynukų šeimoms. Vien 2021 metais šeimos buvo paremtos 434 pakuotėmis sauskelnių (8769 vnt.), kurių vertė 6970,64 Eur.

„Džiaugiamės, kad „Pampers“ prisideda ir prie tris ar daugiau vaikų auginančių šeimų gerovės ir joms kas mėnesį dovanojamos net 3 pakuotės sauskelnių „Pampers Premium Care“ iki vaikučiams sukanka dveji metai. O mūsų asociacija „Padedu augti“, kuri rūpinasi naujagimių susilaukusiomis šeimomis Lietuvoje, padeda skleisti gerąją žinią ir bendrauti su šeimomis“, – projektu džiaugiasi I. Laukytė-Budrienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio