Prekybininkai pastebi, kaip keičiasi mokyklinių prekių įsigijimo įpročiai: išskyrė dvi tendencijas

Artėjant naujų mokslo metų pradžiai šiemet suruošti moksleivius į mokyklą kainuos brangiau nei pernai, sako prekybininkai – anot jų, kuprinėms ir visoms būtinoms kanceliarinėms prekėms turėtų užtekti 60–100 eurų: pigiausios kuprinės kainuoja 30–40 eurų, dar tiek pat kainuos įvairios kanceliarinės prekės.

Pastebinti, kad vis daugiau pirkėjų mokyklai apsiperka po truputį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pastebinti, kad vis daugiau pirkėjų mokyklai apsiperka po truputį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 12:56 PM

Gudrauja, kad gautų nuolaidą

Gariūnuose prekiaujanti Irena Bytič sako, kad žmonės šiemet taupo, todėl apsipirkti stengiasi „akyliau nei pernai“.

„Apsipirkimui skiria visą dieną: eina, ieško, čiupinėja, klausia kainų, lygina, sako, kad matė pigiau. Kartais nuleidžiu kainą, jeigu iki euro, jeigu perka daugiau, o būna, kad tas pats žmogus (...) grįžta, esą jau pigiau žadėjusio pardavėjo vieta uždaryta. Visaip gudrauja žmonės, kad gautų nuolaidą“, – BNS pasakojo moteris.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigė pastebinti, kad vis daugiau pirkėjų mokyklai apsiperka po truputį.

„Kiekvienu apsilankymu parduotuvėje nusiperka po kelias reikalingas prekes, stebi kainos pasiūlymus ir taip papildo savo mokyklinių prekių krepšelį. Pirkinių, tarp jų ir mokyklinių prekių, planavimas leidžia sutaupyti“, – BNS teigė ji.

Bendrovės „Dolovija“ vadybininkė, atsisakiusi prisistatyti, BNS teigė, kad pernai tuo pačiu metu prekyba buvusi didesnė.

„Pernai buvo daugiau prekiauta. Žmonės taupo. Karas, pandemija turi įtakos, infliacija“, – tvirtino ji.

„Dolovijos“ atstovės teigimu, mažesnę prekybą lėmė ir prekių tiekimo trikdžiai Europoje – per kai kurias šalis vežėjai nebevyksta, daro lanką, todėl dėl padidėjusių atstumų auga kuro sąnaudos, kelių mokesčiai – brangsta prekių pristatymas.

„Tai, ką užsakei iš gamintojų, nesi 100 proc. garantuotas, kad gausi. Palyginti su praėjusiais metais, kai tiekimą išpildydavo 90–85 proc., šiemet kartais net mažiau nei 50 proc.“, – telefonu tvirtino moteris.

Pasak „Dolovijos“ vadybininkės, šiemet kanceliarinės prekės sutelpa į maždaug 30 eurų krepšelį, neskaičiuojant kuprinės kainos – pigiausią galima įsigyti nuo 30–40 eurų: „Apie 60 eurų mažiausiai šiemet tenka išleisti. Pernai buvo galima apsipirkti už 40–50 eurų“.

Ateina su sąrašu

E. Dapkienė pabrėžė, kad didžiausią įtaką kainoms šiemet daro pakilusios žaliavų – popieriaus ir plastiko kainos.

„Dalis kanceliarinių prekių šiemet kainuoja šiek tiek brangiau, dalies kainas pavyko išlaikyti panašiame lygyje, todėl tam, kad sumažintume infliacijos įtaką, taikome itin dideles nuolaidas įvairioms mokyklinėms prekėms“, – teigė „Maximos“ atstovė.

Gariūnų prekybininkė mato naują tendenciją – šiemet perkama ne tik mažiau, bet ateinama su sąrašu.

„Ne kartą mamos aiškino vaikams, kad užteks mažiau spalvų pieštukų, o ne didesnio atspalvių rinkinio. Tenka išgirsti, kad vaikui teks rinktis: arba brangesnė kuprinė su tokiu ar tokiu pamėgto filmukų herojaus paveiksliuku, arba pigesni sportiniai bateliai, arba tik kelių spalvų guašas“, – pasakojo I. Bytič.

Ji stebėjosi, kad šiemet itin retai prašoma aplankalų knygoms ir sąsiuviniams: „Anksčiau didelė paklausa buvo, vis pritrūkdavome, todėl užsivežėme, netgi spalvotų. Ir neima“.

Be kita ko, ji pabrėžė, kad mažiau žmonių atvažiuoja apsipirkti iš regionų – brangus kuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.