Kalifornijoje moksleiviai galės pamiegoti ilgiau: įvedė pamokų laiko pradžios apribojimus

Šiais metais Kalifornijos progimnazijos ir gimnazijos moksleiviai rytais galės šiek tiek ilgiau pamiegoti, nes įsigalioja dar 2019 m. priimtas įstatymas, numatantis, kad pamokų laiko vėlesnę pradžią.

Šiais metais Kalifornijos progimnazijos ir gimnazijos moksleiviai rytais galės šiek tiek ilgiau pamiegoti, nes įsigalioja dar 2019 m. priimtas įstatymas, numatantis, kad pamokų laiko vėlesnę pradžią.<br>V.Balkūnas
Šiais metais Kalifornijos progimnazijos ir gimnazijos moksleiviai rytais galės šiek tiek ilgiau pamiegoti, nes įsigalioja dar 2019 m. priimtas įstatymas, numatantis, kad pamokų laiko vėlesnę pradžią.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 4:16 PM

Įstatyme, nurodoma, kad 9–12 klasių moksleiviai negali lankyti pamokų anksčiau nei nuo pusę devynių ryto, o 5–8 klasių, pagrindinio ugdymo, mokiniai ne anksčiau nei nuo 8 val. ryto. Tvarka įsigaliojo nuo šių metų liepos 1 d.

„Kalifornijoje priimtas toks įstatymas yra pirmasis visoje šalyje – mes esame vienintelė valstybė, kurioje nustatytas anksčiausias leistinas pagrindiniu ir vidurinių mokyklų darbo pradžios laiką. Paaugliai yra pavargę ir mes, kaip tėvai ir mokyklų atstovai, galime padėti jiems jaustis geriau“, – portalui today.com teigė vaikų auklėjimo žurnalistė ir knygos „The Sleep-Deprived Teen: Why Our“ autorė Lisa Lewis.

Ankstyvas pamokų pradžios laikas prisideda prie to, kad vaikai, o ypač paaugliai, neišsimiega, todėl šis įstatymas, pasak specialistų, yra didelis žingsnis gerinant vaikų miegą, mokymosi rezultatus ir net sveikatą.

„Ankstyvas mokyklos pradžios laikas garantuoja, kad vaikai, o ypač paaugliai, pritruks miego, nes jų vidiniai laikrodžiai ir miego reguliavimo sistemos natūraliai nustumia miegą vėlesniam laikui, todėl jiems sunkiau užmigti pakankamai anksti, kad būtų pakankamai išsimiegoję prieš mokyklą“, – kalbėjo Brigamo ir moterų ligoninės neurologas ir Harvardo medicinos mokyklos docentas Stevenas Lockley'us.

Gydytojas buvo ir Juntinėje Karalystėje atlikto tyrimo, parodančio 10 val. ryto pradžios laiko naudą egzaminų rezultatams ir sveikatai, bendraautorius. Pasak jo, jei neišsimiegoję vaikai negali kokybiškai mokytis ir pakankamai išlaikyti dėmesį visą dieną.

„Pavyzdžiui, augimo hormonas išsiskiria tik gilaus miego stadijos metu ir jo gali nepakakti, jei vaikai nepakankamai miega“, – pridūrė neurologas.

S. Lockley teigė, kad ilgainiui suaugusieji gali tikėtis geresnių pažymių, geresnės psichinės sveikatos, mažiau dienų sergant ir net retesnių autoavarijų važiuojant į mokyklą, kai vairuoja patys moksleiviai.

Miegas yra būtinas ir jam turėtų būti skiriamas didžiulis dėmesys užtikrinant tamsią, tylią ir patogią miego aplinką paaugliams ir net leidžiant jiems ilgiau pasivartyti lovoje savaitgaliais.

Tikimasi, kad Kalifornijoje priimtas įstatymas paskatins ir daugiau valstijų bei valstybių pažengti jų pavyzdžiu.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.