Ekspertės, mamos ir darželio vadovės patarimai, kaip išrinkti vaikams batus, kurios avės ugdymo įstaigoje

Ugdymo įstaigose mažieji, avėdami avalynę, praleidžia daugiau laiko nei kur kitur, todėl itin svarbu jiems parinkti patogią ir pėdą saugančią avalynę. Vaikiškos avalynės ekspertė Dovilė Kiseliovienė įvardina svarbiausius dalykus, į kuriuos tėvams reikėtų atkreipti dėmesį: batų sudėtis, pado lankstumas ir tinkamas batukų tipas.

Svarbiausi dalykai, į kuriuos tėvams reikėtų atkreipti dėmesį: batų sudėtis, pado lankstumas ir tinkamas batukų tipas.<br>„Pexels“ nuotr.
Svarbiausi dalykai, į kuriuos tėvams reikėtų atkreipti dėmesį: batų sudėtis, pado lankstumas ir tinkamas batukų tipas.<br>„Pexels“ nuotr.
Vaikiškos avalynės ekspertė Dovilė Kiseliovienė įvardina svarbiausius dalykus, į kuriuos tėvams reikėtų atkreipti dėmesį: batų sudėtis, pado lankstumas ir tinkamas batukų tipas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Vaikiškos avalynės ekspertė Dovilė Kiseliovienė įvardina svarbiausius dalykus, į kuriuos tėvams reikėtų atkreipti dėmesį: batų sudėtis, pado lankstumas ir tinkamas batukų tipas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 4:15 PM

Batukų namų įkūrėja ir dviejų vaikų mama teigia, kad nuo tėvų pasirinkimo priklauso ir tai, kaip vaikas jausis darželyje ar mokykloje: „Tam, kad vaikas jaustųsi patogiai, jo kojos turi neprakaituoti. Tai reiškia, kad kvėpuoti kojoms leidžiančios basutės turi būti pagamintos iš natūralios odos,arba bent vidpadis turėtų būti odinis. Sintetinis pluoštas avalynės viduje sukelia nemalonius pojūčius, o sudrėkusios pėdos tampa nenatūraliai vėsios ir gali būti vaiko irzulio priežastimi“.

„Dažnai sulaukiu klausimo kiek lankstus turi būti batukų padas. Minkštas ir lankstus batų padas leidžia vaikui lengviau ir greičiau judėti. O standus ir kietas trukdo pėdai natūraliai vystytis. Kalbant apie vidaus naudojimo avalynę, į tai itin svarbu atkreipti dėmesį. Kai kurie gamintojai savo asortimente turi specialius Barefoot tipo batukus. Jų padas pagamintas iš itin plonos gumos, judėdami vaikai gali jausti pagrindą, kuriuo eina ar bėga. Ši technologija leidžia išlaikyti natūralius pėdos judesius bei užtikrina tinkamą jos apsaugą“, – teigia Dovilė.

Specialistei pritaria ir trijų mažamečių mama Lina Mateikienė: „Aš visada atsižvelgiu, kad batukai būtų iš natūralių medžiagų, būtinai tvirtesniu užkulniu kad laikytų čiurną ir neleistų jai krypti. Taip pat batukų padas turi būti lengvas, minkštas ir lankstus.“

Dažnai tėvai susiduria su dilema – kokio tipo batus pirkti vaikams, išleidžiant juos į darželį ar mokyklą. Ekspertė pataria atkreipti dėmesį į svarbiausius pasirinkimą lemiančius veiksnius: „Visų pirma – tai bato atvirumas. Basutės avimos ne vėsioje ir vėjuotoje aplinkoje, o kambario temperatūros patalpose. Yra du skirtingi basučių tipai – uždaru bei atviru priekiu. Uždaru priekiu basutės paprastai rekomenduojamos mažesniems vaikučiams, kurie nėra iki galo įgudę vaikščioti, nepastebi daiktų ant žemės ir už jų užkliūdami nuolat krenta. Vyresniems, kurie natūraliai tampa ir judresni, labiau rekomenduojamos basutės su atviru priekiu. Daugiau judančio vaiko pėdutės sušyla greičiau, tad joms reikalingas geresnis vėdinimas.

Antras svarbus dalykas yra batų vidpadis. Ortopediniai-profilaktiniai batai vidpadyje turi išgaubtą pagalvėlę ties pėdos skliautu – dar vadinamą supinatoriumi – kuris padeda formuotis vidiniam pėdos linkiui ir išlaikyti pėdas tiesias. Netaisyklingai vaikystėje išsivysčiusios pėdos ateityje sukelia daug sveikatos problemų, tokių kaip stuburo skausmai, nesugebėjimas ilgai užsiimti fizine aktyvia veikla.

Ir trečias svarbus dalykas yra sutvirtintos išorinės batuko sritys ties čiurna. Būdama aukštesnė ši batuko dalis neleidžia vaiko kojai krypti į visas puses ir padeda išlaikyti ją tiesią. Tai yra labai aktualu vaikams nuo pat pirmųjų žingsnių, kadangi jų pėdutės dar nėra tvirtos ir jiems reikalinga pagalba siekiant išlaikyti pusiausvyrą.“

Vaikų darželio „Mažieji spinduliukai“ direktorė Vilma Koženevskienė paantrina Dovilei iš patirties: „Rekomenduoju rinktis vaikams basutes su sutvirtinta užkulne, o mažesniems vaikučiams su uždaru priekiu. Jei batukų priekis atviras, vaikas gali nusimušti pirštukus, o į batuko vidų gali patekti smulkių, aštrių objektų. Jei kulnas neužfiksuotas, daug judant padidėja traumų tikimybė.“

Kad vaikas ugdymo įstaigoje ir džiaugtųsi avimais batukais, ekspertė rekomenduoja juos rinktis kartu su vaiku: „Jūs, tėvai, vertinkite jų kokybę, o vaikai tegu renkasi jiems patinkantį dizainą. Tokie batukai bus labiau saugomi ir mylimi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.