Japonai rado būdą, kaip greičiau užmigdyti verkiantį kūdikį

Japonų mokslininkų tyrimas parodė, kad verkiančio kūdikio nešiojimas ant rankų penkias minutes gali padėti sumažinti jo širdies ritmą ir paskatinti greičiau užmigti, rašo portalas today.com.

Japonų mokslininkų tyrimas parodė, kad verkiančio kūdikio nešiojimas ant rankų penkias minutes gali padėti sumažinti jo širdies ritmą ir paskatinti greičiau užmigti<br>„Pexels“ nuotr.
Japonų mokslininkų tyrimas parodė, kad verkiančio kūdikio nešiojimas ant rankų penkias minutes gali padėti sumažinti jo širdies ritmą ir paskatinti greičiau užmigti<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 8:32 PM

Japonų mokslininkai atskleidė konkrečią formulę, kuri galėtų padėti tėvams užmigti verkiantį kūdikį. Neseniai žurnale „Current Biology“ paskelbtame tyrime mokslininkai teigia, kad jei suaugęs asmuo penkias minutes nešioja verkiantį kūdikį, o paskui aštuonias minutes sėdi su kūdikiu glėbyje, tai jis gali paskatinti vaiką užmigti.

Tyrėjai naudojo kūdikių elektrokardiogramos įrenginius ir vaizdo kameras, kad palygintų kūdikio širdies ritmo ir elgesio pokyčius, kai jie nešiojami, laikomi sėdinčio vieno iš tėvų ir stumdomi vežimėlyje – tai yra įprastas elgesys, kurį visi naudoja norėdami nuraminti verkiantį kūdikį. Jie nustatė, kad jei vaikas nešiojamas penkias minutes, jo širdies ritmas sumažėja. Jei jį globojantis žmogus nustotų vaikščioti su vaiku ant rankų arba staigiai pasisuktų, vaiko pulsas vėl padažnėtų.

Mokslininkai padarė išvadą, kad vaikščiojimas su verkiančiu kūdikiu ant rankų penkias minutes be jokių staigių posūkių, o vėliau aštuonias minutes laikant jį ramiai sėdint, padeda verkiančiam kūdikiui užmigti.

Tame pačiame tyrime nustatyta, kad penkių minučių pasivaikščiojimo, aštuonių minučių sėdėjimo rutina padeda užmigti tik tada, kai kūdikis verkia – tas pats metodas neturėjo panašaus poveikio, kai kūdikiai jau buvo ramūs.

Vienas 2019 m. tyrimas, kuriame dalyvavo 4 600 vokiečių tėvų, paskelbtas žurnale „Sleep“, parodė, kad daugelis tėvų tinkamai neišsimiega iki šešerių metų po vaiko gimimo. 2016 metais žurnale „Journal of Research in Medical Science“ paskelbtas tyrimas atskleidė ryšį tarp miego trūkumo ir pogimdyminės depresijos išsivystymo naujagimių mamoms.

Japonų mokslininkų pasiūlytas metodas neskatina tėvų mesti jau anksčiau išbandytas ir pasiteisinusias priemones vaikų užmigdymui – tai pasiūlymas tiems, kurie neranda sprendimo.

Tyrėjų pasirinktos laiko atkarpos nėra atsitiktinės – pirmos penkios minutės vaikštant skirtos nuraminti mažylį, o sėdėjimas su juo glėbyje 8 minutes leis jam gerai įmigti, nes pirmas 5–8 minutes kūdikis miega negiliai, tad iškart paguldžius – jis pabus.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.