5 frazės, kurių tėvai negali sakyti vaikams valgio metu: mes užaugome su jomis

Bendros šeimos vakarienės gali būti sunkus iššūkis, bet psichoterapeutė Fiona Yassin perspėja tėvus, kaip jo nepadaryti dar sudėtingesniu ir pataria vengti tam tikrų frazių, kurios prieš kelis dešimtmečius jos lydėjo mus kasdien.

Tėvų pastabos prie stalo gali turėti įtakos vaiko santykiui su maistu užaugus.<br>„Pexels“ nuotr.
Tėvų pastabos prie stalo gali turėti įtakos vaiko santykiui su maistu užaugus.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 4:15 PM, atnaujinta Sep 24, 2022, 4:16 PM

„Nenoriu brokolio“, „Nevalgysiu sriubos“, „O kas čia raudonas?“ ir panašios frazės lydi turbūt kiekvieną bendrą valgymą, o tėvams reikia įtikinėti ar net grasinti pavalgyti.

Tačiau būtent toks tėvų elgesys gali turėti ilgalaikį poveikį net užaugus, portalui mirror.co.uk teigė psichoterapeutė F.Yassin.

Ji pataria labai sekti savo kalbą prie bendro stalo, nes vaikai frazes prisimins net užaugę, o tam tikri pasakymai gali paveikti žmogaus santykį su maistu, paskatinti maisto sutrikimus paaugus.

1. Privalai suvalgyti viską

Šis pasakymas kilęs iš nepritekliaus laikų, kai maistas buvo itin vertinamas, todėl nebuvo galima jo švaistyti nė trupinėlio. Dabar svarbiausia mokytis suvokti, kada jie yra sotūs ir skatinti valgyti tol, kol pasisotina. Liepdami suvalgyti viską skatinate ignoruoti kūno siunčiamus signalus – kiekvienas žmogus yra skirtingas ir net kiekvieną valgymą norisi skirtingo maisto kiekio.

„Jei verčiate vaiką valgyti daugiau, verčiate jį ignoruoti savo natūralius smegenų receptorius ir persivalgyti. Leiskite vaikui klausytis savo natūralių kūno užuominų, kad jie pažintų savo kūno ritmą“, – pataria psichoterapuetė.

2. Nesuvalgius daržovių – negaus deserto

Girdėta? Daugelis prisimename, kaip žiūrėdavome į virtų morkų lėkštę, bandydavome beveik iki pykinimo jas sugrūsti, kad gautume po to ledų.

Tačiau ekspertai teigia, jog toks tėvų raginimas skatina maistą gauti kaip atlygį – vaikai manys, kad sveikas maistas yra bausmė už kurią duodama kažkas skanaus.

Geriau pasistengti, kad ir desertai būtų sveiki, todėl net jei vaikas suvalgė ir ne viską, kas buvo vakarienės lėkštėje, mėgaudamasis desertu gaus kitų sveikatai palankių produktų.

3. Valgyk arba neužaugsi didelis ir stiprus

F.Yassin aiškina, kad tokie pasakymai apie pasekmes gali paskatinti nesveikus mitybos įpročius. Sąvoka, kad maistas naudojamas tik norint užaugti dideliam ir stipriam vaikui pakiša vieną tikslą taip pamirštant, kad maistu reikia mėgautis.

„Vaikas gali jausti nesėkmę, jei nesuvalgo visko, kas yra lėkštėje ir baimę, kas jo laukia ateityje“, – sakė psichoterapeutė. Be to, didelis ir stiprus yra stereotipai, kurie dabar nebeturi jokios reikšmės.

4. Mama ir tėtis to nevalgys

Mama nevalgo bulvių, nes bijo sustorėti, o tėtis nemėgsta varškės, nes ji smirdi – vaikus paveikia tai, ką valgo jų tėvai ir kaip jie aptaria maistą bei savo kūną.

Tėvų bjaurėjimasis tam tikromis daržovėmis ar kitais maisto produktais parodo, kad tai daryti yra normalu. Suaugusieji gali kontroliuoti savo vaiko aplinką iki maždaus 12-kos metų, tad svarbu būti geriausiu pavyzdžiu ir rodyti savo vaikams sveikos mitybos įpročius.

„Tai taip pat reiškia, kad reikia pabrėžti maisto džiaugsmą ir priminti vaikams, kad bendros vakarienės ar pietūs suburia šeimą“, – pridūrė ekspertė.

5. Tu per daug išrankus

„Išsidirbinėtojas“ – etikečių klijavimas vaikams turi žalingą poveikį, nes vaikai patys priima sau priskirtą vaidmenį apribodami patys save. Mama sakė, reiškia toks ir esu.

Fiona paaiškino, kad vaikai nesąmoningai imituoja tėvų žodžius ir veiksmus, todėl svarbu būti atsargiems su vartojama kalba.

„Žinoma, tėvai ir globėjai savo kasdieniais žodžiais nenori kenkti savo vaikams, tačiau svarbu pripažinti, kokį poveikį žodžiai ir veiksmai gali turėti neigiamų pasekmių vaikui, jo elgesiui ir tapatybės supratimui ypač žengiant į paauglystę“, – pabrėžė ekspertė.

Parengta pagal „Mirror“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.