„Pasakiau ir suvalgysi!" Ar iš tiesų vaikai turi valgyti, kas patiekta?

Šeimos maitinimas yra sudėtingas darbas ir kai kuriais atvejais tėvai gamina atskirai alergiškiems arba jautriems maistui vaikams, rašoma portale washingtonpost.com. Šeimos terapeutė, Harvardo universiteto docentė Anne Fishel teigia, kad daugeliu atveju mes kalbame apie individualius vaikų pageidavimus ir dalijasi patarimais tėvams, kaip padėti vaikams palaikyti gerus santykius su maistu.

Vaikai ir paaugliai, kurie valgo su savo šeima tris ar daugiau kartų per savaitę, maitinasi sveikiau, nei tie kurie valgo mažiau nei tris kartus per savaitę.<br>123rf nuotr.
Vaikai ir paaugliai, kurie valgo su savo šeima tris ar daugiau kartų per savaitę, maitinasi sveikiau, nei tie kurie valgo mažiau nei tris kartus per savaitę.<br>123rf nuotr.
Vaikai ir paaugliai, kurie valgo su savo šeima tris ar daugiau kartų per savaitę, maitinasi sveikiau, nei tie kurie valgo mažiau nei tris kartus per savaitę.<br>123rf nuotr.
Vaikai ir paaugliai, kurie valgo su savo šeima tris ar daugiau kartų per savaitę, maitinasi sveikiau, nei tie kurie valgo mažiau nei tris kartus per savaitę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 1:28 PM

Pirmenybę teikti valgymui kartu

Tėvų impulsas maitinti vaikus tuo, kuo jie nori, yra visiškai suprantamas.

„Tėvai nori padaryti vaikus laimingais, o duoti jiems mėgstamą maistą yra lengvas būdas to pasiekti“, – sako A. Fishel.

Vis dėlto, atskirų patiekalų gaminimas yra daug laiko ir energijos reikalaujantis dalykas, kuris trukdo valgyti kartu ir išsunkia iš tėvų energiją, kuri reikalinga bendravimui su vaikais.

„Pakankamai sunku yra susiburti šeimai prie bendro stalo, nors daugelis sutinka, kad tai labai svarbu“, – teigia psichologas, Brighamo Youngo universiteto docentas Blake‘as Jones‘as.

Tyrimai parodė, kokią fizinę ir psichologinę naudą teikia vaikams valgymas kartu su šeima. Visų pirma, vaikai ir paaugliai, kurie valgo su savo šeima tris ar daugiau kartų per savaitę, maitinasi sveikiau, nei tie kurie valgo mažiau nei tris kartus per savaitę. Antra, tokie susibūrimai prie bendro stalo gerina vaikų psichinę sveikatą, jie tampa mažiau linkę į rizikingą elgesį.

Sutelkite dėmesį į sąmoningą valgymą

Dietologė ir šeimos terapeutė Ellyn Satter akcentuoja, kad „maitinant vaikus tikslas neturi būti suduoti kuo daugiau maisto, tikrasis siekis yra padėti jiems išmokti pozityvaus požiūrio į mitybą“. Specialistė sąmoningą valgymą apibūdina kaip vaiko gebėjimą pavalgyti ir žvelgti į maistą dėl jo nesijaudinant, rinktis iš maisto, kuris šiuo metu yra prieinamas ir valgyti tėvų patiekto maisto tiek, kiek norisi.

Sąmoningi valgytojai užauga reguliariai vartodami įvairius maisto produktus ir valgydami atsipalaidavę. Jie paprastai turi teigiamą požiūrį į valgymą ir laikosi aukštos kokybės mitybos. Atvirkščiai yra su vaikais, kurių gomurį pamalonina tėvai.

„Tie vaikai užauga valgydami tą patį maistą, nuo kurio ir pradėjo, todėl bijo įvairesnio maisto“, – konstatuoja dietologė E. Satter.

Tyrimai parodė, kad išrankūs valgytojai valgo ne taip sveikai ir turi daugiau socialinių fobijų nei neišrankūs valgytojai. E. Satter primena, kad tėvai yra atsakingi už koks maistas yra tiekiamas, kada ir kur, o savo ruožtu vaikai atsakingi už kiek valgo ir ar išvis valgo.

Supažindinkite su maisto įvairove

Tėvai vis tiek turi atsižvelgti į vaiko skonį ir ribotą jų patirtį su maistu ruošdami valgį. Tai reiškia, kad planuodami valgiaraštį tėvai turėtų nepamiršti į jį įtraukti vieną ar du maisto produktus, kuriuos mėgsta vaikas. Net jei vaikas atsisako valgyti, galite paprašyti jo pasilikti prie stalo ir mėgautis bendravimu, buvimu kartu.

Patiekdami maistą, su kuriuo vaikas nebuvo ankščiau susidūręs, suteikiate jam galimybę susipažinti, paragauti, pajusti naujus skonius ir tokiu būdu plėsti skonių įvairovę. Ką daryti, jei vaikas atsisako ragauti nepažįstamo maisto?

„Nieko baisaus, jei vaikas vieną vakarą nevalgo jam siūlomo maisto, galbūt kitą vakarą jis gaus tai, ką mėgsta. Nemanau, kad šitoje vietoje tėvai turėtų jausti kaltę“, – sako šeimos terapeutė A. Fishel.

Tegul vaikai apsitarnauja patys

Leisdami vaikui pačiam pasiimti maisto mokote jį savarankiškumo ir gebėjimo atpažinti sotumo jausmą. Tarkim, ruošdami stalą padėkite ir desertą, tegul vaikas valgo jį tuomet, kai nori: prieš valgį, po jo ar valgio metu. Kodėl?

„Kai mes naudojame desertą kaip atlygį dėl suvalgytų daržovių, mes mokome vaikus persivalgyti du kartus: viena kartą valgyti daržoves, kai jų nenori ir antrą kartą valgyti desertą, kai yra sotūs. Kiekvieną kartą, kai naudojate maistą kaip atlygį, jis tampa labai geidžiamu“, – akcentuoja dietologė E. Satter.

Svarbiausia ne maistas

Tai atrodo šiek tiek prieštaringai, tačiau šeimos valgymas kartu iš tikrųjų nėra susijęs su maistu. Terapeutė A. Fishel siūlo formuoti tokį vaiko požiūrį ir sakyti, kad „ant stalo mes turime įvairiausių patiekalų, valgyk, ką nori, mes apie tai nekalbėsime, mes šnekėsimės apie tavo dieną, naujienas ir apie tai, ką veiksime savaitgalį“. Nesvarbu, kokį maistą patieksite vaikams, dėmesys turi būti skiriamas aplinkai aplink stalą. Tai sukuria labai šiltą, jaukią, svetingą atmosferą, kuri teikia naudos psichinei sveikatai.

Parengta pagal „The Washington Post“ inf.

Vertė Paulina Bastakytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.