Mikčiojimo ekspertė ramina tėvus: šią problemą turi ir JAV prezidentas, ir Bruce'as Willisas

5 procentai vaikų turi mikčiojimo problemų. 1 procentą šis sutrikimas lydi ir suaugus. Mikčiojimo ekspertė, Vytauto didžiojo universiteto, Švietimo akademijos dėstytoja Vilma Makauskienė yra viena geriausių šios srities eksperčių Lietuvoje, pasauliniuose kongresuose susitikusi su mikčiojimo neslepiančiais aktoriumi Bruce'u Willisu ar JAV prezidentu Joe Bidenu.

Švietimo akademijos dėstytoja Vilma Makauskienė yra viena geriausių šios srities eksperčių Lietuvoje, pasauliniuose kongresuose susitikusi su mikčiojimo neslepiančiais aktoriumi Bruce'u Willisu ar JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Švietimo akademijos dėstytoja Vilma Makauskienė yra viena geriausių šios srities eksperčių Lietuvoje, pasauliniuose kongresuose susitikusi su mikčiojimo neslepiančiais aktoriumi Bruce'u Willisu ar JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
V. Makauskienė pataria nelaukti, kol vaikas mikčiojimą išaugs, o pastebėjus kuo greičiau kreiptis į specialistus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
V. Makauskienė pataria nelaukti, kol vaikas mikčiojimą išaugs, o pastebėjus kuo greičiau kreiptis į specialistus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2022, 3:21 PM

– Kas yra mikčiojimas – gal vaikas tiesiog nemoka sklandžiai reikšti minčių ir užmiršta žodžius?

– Mikčiojimas laikomas sklandaus kalbėjimo sutrikimu, o atpažinti, kada vaikas mikčioja, o kada tiesiog nesklandžiai kalba, nėra taip paprasta, nes tiek vienu, tiek kitu atveju kalbėdami vaikai dvejoja, kartoja skiemenis, daro pauzes. Mikčiojimo metu sustiprėja įtampa artikuliacijos aparate ir vaikui žodžius sunku ištarti ne dėl to, kad jis neprisimena, ką nori pasakyti, bet ta įtampa neleidžia pradėti tarti ar sustabdo kalbėjimą.

– Kokio amžiaus galima pastebėti, kad vaikas mikčioja? Juk mažyliai ir taip neaiškiai kalba!

– Mikčiojimas prasideda ikimokykliniame amžiuje, tarp 3–5 metų. Jei vaiko kalboje garso, skiemens pakartojimai, garso tęsimas yra dažnesni nei įprasta, manau, vertėtų kreiptis į specialistą kuo anksčiau, kuris ir padėtų identifikuoti, ar tai mikčiojimas, ar natūralūs su kalbos raida nesusiję nesklandumai.

– O kas dažniau mikčioja – berniukai ar mergaitės?

– Tikrai berniukai, nors įdomus faktas, kad ikimokykliniame amžiuje santykis yra panašus, bet mergaitės 3–4 kartus dažniau įveikia mikčiojimą. Suaugusių žmonių tarpe vyrai mikčioja keturis kartus dažniau.

– Minėjote, kad kuo anksčiau tai pastebėta, tuo geriau. Kada spręsti šią problemą?

– Kaip ir bet kurią kitą problemą, pastebėti geriausia pačioje pradžioje, kol ji neturi neigiamų tolimesnių pasekmių. Mikčiojimo atveju atsiradus užsikirtimams, jei jie stiprūs, atsiranda staiga, sukelia didžiulį nerimą tėvams, taip pat ir mažam vaikui gali atsirasti neigiamos emocinės reakcijos, diskomfortas kalbant, net bendravimo vengimas.

Manoma, kad šią problemą reikia spręsti, kada ji atsiranda. Yra patarimų, kurie sako, kad reikia palaukti, bet iš tiesų – niekas nežino, kuriam vaikui kalbėjimo nesklandumai išnyks, o kam sukels ilgalaikes problemas.

– O kaip atsiranda mikčiojimas – jis įgimtas ar jau pradėjus kalbėti?

– Visi vaikai pradeda kalbėti be užsikirtimų, mikčiojimas neatsiranda nei su pirmais žodžiais, nei su pirmais sakiniais. Pati priežastis, kodėl vieni žmonės mikčioja, yra įgimtas polinkis į kalbėjimo nesklandumus ir vaikui augant tarp 3–5 amžiaus, kai intensyviai formuojasi kalba, įvairūs aplinkos veiksniai gali išprovokuoti mikčiojimą. Bet mikčiojimas atsiranda tiems, kurie turi biologinį polinkį kalbėjimo nesklandumams.

– Tai tokie pasakymai, kad išsigando šuns ir pradėjo mikčioti – iš piršto laužti?

– Labiau mitas, nes daugelis vaikų pradeda mikčioti be jokio sukrėtimo, stiprių neigiamų emocijų ar išgąsčio. Suprantama, kad aplinkos veiksniai ir tas pats išgąstis gali paskatinti mikčiojimo požymių atsiradimą, bet nėra vienintelė priežastis. Kiekvienas mūsų išgyvename emocijas ir jei vaikas turi polinkį šitai problemai, tai stiprios emocijos, nenuoseklus dienos režimas, vaiko gebėjimų neatitinkantys reikalavimai ir kiti veiksniai gali paskatinti jos atsiradimą.

– Kiek laiko vyksta mikčiojimo įveikimo procesas?

– Kai kurių žmonių mikčiojimo įveikimo procesas gali būti labai ilgas, trukti keletą metų. Jei vaikas kreipiasi į specialistą jau būdamas mokykliniame amžiuje, su kelerių metų mikčiojimo patirtimi, kurią lydi stiprūs užsikirtimai, bendraamžių patyčios, tai reikia ugdyti ne tik sklandų kalbėjimą, bet ir skatinti pasitikėjimą savimi, keisti neigiamą požiūrį į bendravimą, į save. Tad tai nėra trumpalaikis procesas. Aišku, būna sėkmingų atvejų, kai sklandaus kalbėjimo technikas žmogus greitai įsisavina ir sėkmingai pritaiko jas kasdieninio bendravimo situacijose.

– Ar yra žmonių, kurie mikčiojimą bando įveikti tik suaugus?

– Kaip ir minėjau, geriausia pradėti teikti pagalbą ankstyvame amžiuje, kad mikčiojimas netrukdytų vaikui bendrauti, bet daug žmonių kreipiasi paauglystėje – pajutę, kad užsikirtimai trukdo atsakinėti klasėje ar laikyti egzaminus žodžiu. Kreipiasi ir suaugusieji, kuriems dėl darbo ar profesijos svarbu įveikti kalbėjimo baimę ir išmokti valdyti užsikirtimus.

Kalbant apie įveikimo trukmę, teko dalyvauti vakarienėje su Joe Bidenu, kai jis dar buvo viceprezidentas. Jis prisipažino, kad ne vienerius metus dirbo su logopede ir iki šiol prisimena bei taiko sklandaus kalbėjimo technikas kasdienybėje. Kartais pats mikčiojimas niekur nedingsta, bet žmogus gali išmokti technikų, gali valdyti kalbėjimą, įgija pasitikėjimo savimi, praktikos ir tada sekasi net ir viešai kalbėti visiškai sėkmingai.

– Kaip vyksta mikčiojimo įveikimo procesas?

– Tai labai priklauso nuo amžiaus, nes vienokius pagalbos būdus taikau trejų metų mažyliui, kitus moksleiviams ar suaugusiems. Dažniausiai susitinkame kartą ar du per savaitę, o pratybų trukmė individuali, priklauso nuo mikčiojančio amžiaus, sutrikimo pobūdžio ir sunkumo. Suaugusiems gali būti efektyvi intensyvi terapija grupėje.

– Ar Lietuvoje pakanka dėmesio ir pagalbos mikčiojantiems vaikams ir suaugusiems?

– Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, sudėtinga rasti specialistą logopedą, kuris specializuotųsi tik mikčiojimo srityje. Nemokamą logopedo pagalbą galima gauti sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose, bet dažnai dėl didelio logopedų paslaugų poreikio pagalbos tenka laukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.