Paūmėjo streptokoko sukeltų infekcijų tarp vaikų – simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį

Jungtinėje Karalystėje (JK) streptokoko A sukelta infekcija nusinešė jau devynių vaikų gyvybes. Ligos protrūkis pasėjo nerimą ir paniką tarp tėvų. Sveikatos specialistai skuba dalintis patarimais, kaip laiku atpažinti simptomus ir ką daryti. Sušvelnėjus COVID-19 ligos apribojimams, kaip teigia JK sveikatos apsaugos specialistai, atsirado daugiau galimybių plisti įvairioms infekcijoms, tokioms kaip streptokoko A infekcija, kuri gali sukelti itin rimtas komplikacijas.

Streptokokas A gali sukelti daugybę rimtų komplikacijų, tokių kaip skarlatina, plaučių uždegimas, sepsis, reumatas ir kt.<br>123rf nuotr.
Streptokokas A gali sukelti daugybę rimtų komplikacijų, tokių kaip skarlatina, plaučių uždegimas, sepsis, reumatas ir kt.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

manodaktaras.lt

Dec 12, 2022, 9:26 AM, atnaujinta Dec 12, 2022, 9:28 AM

Kas yra streptokokas ir kaip juo užsikrečiama?

Streptokokas priskiriamas Streptococcaceae šeimos bakterijų genčiai. Dažnai streptokokas A randamas gerklėje arba odoje. Daugelis žmonių jį nešiojasi net neįtardami, be jokių simptomų, tačiau gali jį lengvai perduoti kitiems.

Dažniausiai užsikrečiama per artimą kontaktą, kosint ir čiaudint. Protrūkiai gali įvykti žmonių susibūrimų vietose, pvz., mokyklos ar globos namuose.

Kokie yra streptokoko sukelti simptomai?

Simptomai dažnai būna lengvi – gerklės skausmas arba odos infekcija, kurią galima nesunkiai išgydyti antibiotikais. Tačiau streptokokas A gali sukelti daugybę rimtų komplikacijų, tokių kaip skarlatina, plaučių uždegimas, sepsis, reumatas ir kt.

Kas yra skarlatina?

Tai ūminė infekcinė liga, sukelta streptokoko bakterijos ir perduodama oro lašeliniu būdu. Užsikrėsti galima geriant ar valgant iš sergančiojo indų. Skarlatina dažniausiai serga ikimokyklinio amžiaus vaikai, tad ir šios ligos protrūkiai neretai nustatomi vaikų darželiuose ar pradinėse mokyklose.

Skarlatina sergantis asmuo:

  • turi „braškinį liežuvį“,
  • beveik visą jo kūną išberia (tik delnai, padai ir aplink burną lieka nepažeisti),
  • ligonis karščiuoja,
  • jam skauda gerklę,
  • kartais vemiama ar viduriuojama,
  • užčiuopiami padidėję kaklo limfmazgiai.

Ar streptokoko A infekcija pavojinga?

Pasak specialistų, labai retai, tačiau ji gali sukelti tai, kas vadinama invazine A grupės streptokokine infekcija. Tuomet tai gali būti mirtina. Invazinė infekcija atsiranda, kai bakterijos prasiskverbia pro žmogaus organizmo imuninę apsaugą. Didesnė rizika susirgti tiems, kas turi ypatingai silpną imuninę sistemą, pvz. besigydantys nuo onkologinės ligos.

Įspėjamieji invazinės ligos požymiai yra aukštesnė nei 38 laipsnių temperatūra bei stiprūs raumenų skausmai. JK sveikatos specialistų teigimu, kiekvienas, kuris turi aukštą kūno temperatūrą, stiprius raumenų skausmus, dėl nepaaiškinamų priežasčių vemia ar viduriuoja, turėtų kviesti greitąją pagalbą.

Ar suaugusieji gali užsikrėsti streptokoko A infekcija?

Taip. Kiekvienas gali užsikrėsti, jei artimai kontaktuoja su užsikrėtusiu asmeniu. Tačiau dauguma suaugusių žmonių taip sunkiai neserga kaip vaikai, nebent turi daug lėtinių ligų ir jų imuninė sistema nusilpusi.

Ar yra skiepai nuo streptokoko A infekcijos?

Ne. Ši infekcija gydoma tik antibiotikais.

Kaip praneša JK sveikatos ekspertai, šiuo metu nėra įrodymų, kad cirkuliuoja nauja streptokoko padermė. Infekcijos protrūkis, greičiausiai, susijęs su dideliu cirkuliuojančių bakterijų kiekiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.