Daugiau nei mėnesį veikianti Vaiko teisių linija sulaukė vos 20 vaikų skambučių: tikisi didesnio aktyvumo

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė teigia, kad kiek ilgiau nei mėnesį veikianti vaiko teisių linija sulaukė vos 20 skambučių iš pačių vaikų. I. Skuodienė viliasi, kad dėl galimų vaiko teisių pažeidimų jaunuoliai kreipsis aktyviau, mat, pasak jos, šiuo metu skambinama ne tik dėl pažeidimų, tačiau daugiau dėl įvairių kilusių klausimų.

I. Skuodienė viliasi, kad dėl galimų vaiko teisių pažeidimų jaunuoliai kreipsis aktyviau.<br>Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuotr.
I. Skuodienė viliasi, kad dėl galimų vaiko teisių pažeidimų jaunuoliai kreipsis aktyviau.<br>Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 12:55 PM

„Ar pranešdami vaikai yra aktyvūs? Tikimės, kad bus aktyvesni. Nes daugiau kaip mėnesį veikia vaiko teisių linija, tai nepilnai per keturias savaites buvome sulaukę dvidešimt skambučių“, – Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdžio metu teigė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė.

„Aišku, buvo įvairūs klausimai, vienas iš tų, kad man 16 metų ir noriu rūkyti elektronines cigaretes, tai ar galiu? Buvo ir klausimų, ar mokykla gali tikrinti mano daiktus. Kitas klausimas, pavyzdžiui, kiek ilgai galiu būti lauke, nes noriu prie eglės su draugais būti ilgiau, bet liepė dešimtą grįžti. Bet buvo tokių skambučių ir identifikavome kaip galimą vaiko teisių pažeidimą dėl smurto, dėl nepriežiūros. Ir visais atvejais buvo tėvų apsvaigimas nuo alkoholio ar kitų medžiagų“, – pasakojo I. Skuodienė.

Pasak jos, jaunuoliams pranešus apie galimus vaikų teisių pažeidimus, kiekvienas atvejis registruojamas, identifikuojamas ir yra suteikiama pagalba.

Kita vertus, anot I. Skuodienės, kiek dažniau dėl teisių pažeidimų į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą kreipiasi policija.

„Daugiau kaip pusė pranešimų yra iš policijos, kita dalis – tai artimi giminaičiai, emociniais ryšiais susiję žmonės, kurie realiai mato tą situaciją. Ir jų prašymas pagrindinis padėti šeimai įveikti iššūkius, su kuriais susiduria. Tame tarpe yra ir kaimynai, kurie yra šalia ir praneša“, – teigė I. Skuodienė.

Kita grupė, pranešanti apie galimus vaikų teisių pažeidimus, anot jos, yra mokyklos bendruomenė – auklėtojai, mokytojai, socialiniai darbuotojai.

„Pavyzdžiui, mokyklos kūno kultūros mokytojas, pamatęs mėlynę ant kojos, ant rankos, paklausia iš kur mėlynė ir vaikai pasako, kad, tarkim, tėtis mušė ar vienaip ar kitaip elgėsi netinkamai. Tai ir mokyklos praneša, yra aktyvios, bet norisi dar didesnio aktyvumo“, – sakė ji.

Tartis su vaiko teisių gynėjais visais su vaiko teisėmis susijusiais klausimais ne tik nemokamu telefono numeriu 8 800 10 800 ar pateikiant užklausą elektroniniu paštu konsultacijos@vaikoteises.lt

Vaiko teisių linijos darbo laikas:

Pirmadieniais – ketvirtadieniais nuo 8:00 iki 19:00 val.

Penktadieniais nuo 8:00 iki 18:00 val.

Šeštadieniais – sekmadieniais ir švenčių dienomis – nedirba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.