Ar tikrai dėl cukraus vaikai tampa hiperaktyvūs? Štai ką sako mokslas

Dažnai sakoma, kad vaikas išdykauja ar negali vakare užmigti dėl suvalgytų saldainių pertekliaus. Vis dėl to tyrėjai nesutinka su tėvais, kad dėl padidėjusio aktyvumo reikia kaltinti tik cukrų, rašo portalas today.com.

Vis dėl to tyrėjai nesutinka su tėvais, kad dėl padidėjusio aktyvumo reikia kaltinti tik cukrų.<br>123rf nuotr.
Vis dėl to tyrėjai nesutinka su tėvais, kad dėl padidėjusio aktyvumo reikia kaltinti tik cukrų.<br>123rf nuotr.
Vis dėl to tyrėjai nesutinka su tėvais, kad dėl padidėjusio aktyvumo reikia kaltinti tik cukrų.<br>123rf nuotr.
Vis dėl to tyrėjai nesutinka su tėvais, kad dėl padidėjusio aktyvumo reikia kaltinti tik cukrų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 7:31 PM

Vieną iš pavyzdžių, kaip vaikus veikia cukrus, tėvai pateikia vaikų gimtadienius, kuomet prisivalgę saldaus torto su glajumi vaikai tampa tiesiog nevaldomi. Bet ar tikrai kaltas cukrus?

Tėvai ir tyrėjai dėl to nesutaria. Yra atlikti net keli tyrimai, kuriuose vieni vaikai valgė cukrų, o kiti placebą, bet nei tėvai, nei vaikai nežinojo ką valgo. Rezultatai parodė, kad vaikai, kurie valgė cukrų nesielgė kitaip nei tie, kurie nevalgė.

„(Mokslininkai) matė, kad (vaikai) nuo cukraus netampa hiperaktyvūs. Tai rodo, jog jis neveikia“, – paaiškino „NBC News“ vyresnysis medicinos korespondentas dr. Johnas Torresas.

1995 m. JAMA atliktame tyrime, kurio metu buvo išanalizuoti 23 skirtingų eksperimentų duomenys dėl cukraus įtakos vaikų elgesiui ir gauta išvada, kad „cukrus neturi įtakos vaikų elgesiui ar pažintinei veiklai“, rašė autoriai. Jei vieno tyrimo nepakanka, kad tai įtikintų yra daugiau.

1994 metais atliktas kitas tyrimas ir pristatytas „The New England Journal of Medicine“. Jame buvo tiriama beveik 50 vaikų nuo 3 iki 10 metų – kai kuriuos iš jų tėvai apibūdino kaip „jautrius cukrui“. Taip pat savo išvadoje autoriai rašo, kad „net jei suvartojimas viršija įprastą kiekį su maistu, su maistu gaunama sacharozė nei aspartamas (dirbtinis saldiklis) neturi įtakos vaikų elgesiui ar pažinimo funkcijai.“

Tyrimai iš viso pasaulio padarė panašias išvadas. 2018 m. Australijoje atliktame tyrime dalyvavo 287 vaikai nuo 8 iki 12 metų amžiaus, o autoriai padarė išvadą, kad „nors didelė dalis vaikų suvartojo daugiau nei rekomenduojamą bendrą cukraus kiekį per dieną, bendras cukraus suvartojimas nebuvo susijęs su elgesio ar miego problemomis ir neturėjo įtakos.“

Tad nors mokslininkų nuomonė tokia, kodėl tiek daug tėvų mano, kad jų vaikų elgesys pasikeičia suvalgius cukraus?

„Jei jūs manote, kad jūsų vaikai labiau bus aktuvūs, jei valgys cukrų, todėl dėl visko, ką jie padaro suvalgę cukraus, kaltinsite cukrų. Antra, vaikai paprastai gauna daugiau cukraus turinčių produktų per šventes ir vakarėlius, kai jie dūksta su draugais ar bėgioja“, – teigia J. Toressas.

Net jei vaikų elgesys dėl cukraus nekinta, vis dėl to tai produktas, kurio suvalgyti kuo mažiau. Dėl cukraus atsiranda dantų ėduonis, o daugelis cukraus turinčių produktų yra kaloringi ir neturi maistinės vertės.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja vaikams nuo 2 iki 18 metų suvalgyti mažiau nei 6 šaukštus (72 gramus) pridėtinio cukraus per dieną ir išgerti ne daugiau kaip 230 ml saldžių gėrimų per savaitę. Vaikai iki 2 metų išvis neturi vartoti pridėtinio cukraus.

„Kai kuriuose maisto produktuose ir gėrimuose cukraus yra natūraliai, tačiau pridėtinis cukrus, kuris turi tiek daug pavadinimų į daugelį produktų yra įtraukiamas perdirbant ar ruošiant“, – paaiškino Amerikos širdies asociacija.

Pridėtinio cukraus galima rasti tik pomidorų padaže, tiek duonoje ir visa tai įsiskaičiuoja į dienos normą. 

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.