Kaip 39 minutės miego gali pabloginti ar pagerinti jūsų vaiko sveikatą, laimę ir mokymąsi

Visi žinome, koks svarbus miegas ir kaip jis veikia mūsų gyvenimo kokybę. Vaikai miegodami auga, vystosi jų smegenys ir įsisavinamos patirtys, bet, pasirodo, 39 minutės gali reikšmingai visa tai pakeisti, rašo CNN.

Po savaitės, kai per naktį miegojo 39 minutėmis mažiau, vaikai pranešė apie prastesnę bendrą savijautą ir gebėjimą susikaupti mokykloje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Po savaitės, kai per naktį miegojo 39 minutėmis mažiau, vaikai pranešė apie prastesnę bendrą savijautą ir gebėjimą susikaupti mokykloje.<br>„Unsplash“ nuotr.
Po savaitės, kai per naktį miegojo 39 minutėmis mažiau, vaikai pranešė apie prastesnę bendrą savijautą ir gebėjimą susikaupti mokykloje.<br>123rf nuotr.
Po savaitės, kai per naktį miegojo 39 minutėmis mažiau, vaikai pranešė apie prastesnę bendrą savijautą ir gebėjimą susikaupti mokykloje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 3:46 PM

Tyrė vaikų savijautą

„JAMA Network Open“ paskelbė tyrimo rezultatas, kuriame mokslininkai Naujoje Zelandijoje stebėjo 100 vaikų nuo 8 iki 12 metų. Vieni vaikai eidavo viena valanda anksčiau miegoti nei įprastai, kiti – viena valanda vėliau.

Tada naudodami klausimyną, vaikai ir jų tėvai įvertino miego būklę bei savijautą dienos metu. Tyrėjai taip pat surengė vaikų apklausą apie jų su sveikata susijusią gyvenimo kokybę.

Tyrime dalyvavę vaikai reguliariai miegojo nuo aštuonių iki 11 valandų per naktį ir tyrimo pradžioje buvo laikomi iš esmės sveikais, teigiama tyrime.

Tyrime teigiama, kad po savaitės, kai per naktį miegojo 39 minutėmis mažiau, vaikai pranešė apie prastesnę bendrą savijautą ir gebėjimą susikaupti mokykloje.

„Visi žinome, kad gerai išsimiegoję jaučiamės geriau, tačiau naudojant eksperimentinius projektus yra labai mažai duomenų, kurie iš tikrųjų parodytų kokį didelį poveikį tai daro“, – teigia tyrimo vadovė Rachael Taylor.

Tyrimas apėmė daugelį gerovės aspektų, įskaitant vertinimą, kaip vaikai jautėsi fiziškai ir psichologiškai, kokie buvo santykiai su tėvais ir bendraamžiais ir kaip jie jaučiasi mokykloje.

Vertinant buvo klausiama, ar vaikai jaučiasi sukaupiantys dėmesį mokykloje, ar jie turi jėgų linksmintis ir leisti laiką su draugais.

Ne visi vaikai galėjo sumažinti miego trukmę visą valandą tyrime, pabrėžė R. Taylor. Tačiau bet kokia suma, kurią jie sumažino, pablogino jų gerovę, sakė ji. Ji pridūrė, kad poveikis buvo didesnis, jei tyrimo dalyviai prarado pusvalandį ar daugiau miego.

Pirmenybė – miegui

Tyrime dalyvavę vaikai buvo stebimi nuo 2022 m. liepos 4 d. iki rugsėjo 1 d., tačiau vis dar kyla klausimų dėl ilgalaikio eksperimento poveikio.

„Nežinome, koks gali būti ilgalaikis poveikis – galbūt vaikai prisitaiko, o gal ne ir jų gerovė dar labiau pablogėja“, – teigia mokslininkė R. Taylor.

Ji patarė tėvams „nenuvertinti miego vertės ir teikti pirmenybę miegui, kiek tai yra įmanoma“. Neišsimiegojus norėsis daugiau skanaus maisto, gali pablogėti mokyklos rezultatai ir psichinė sveikata.

Jei manote, kad jūsų vaikui būtų naudinga daugiau miegoti, rekomenduojama pradėti po truputį ir ankstinti miego laiką po 15 minučių.

Taip pat svarbu ir miego kokybė, todėl reikia eiti miegoti tuo pačiu laiku kiekvieną naktį net ir savaitgaliais, išjungti ekranus likus 30-čiai minučių iki miego ir laikytis tam tikros rutinos. Kai kuriems vaikams tai gali reikšti raminančią veiklą, kaip maudymasis, skaitymas, pasakos klausymasis, o kiti kaip tik nori išsidūkti šokdami ar mankštindamiesi.

„Kartais manau, kad jei daugiau dėmesio skirtume miegui, daug kitų vaikų sveikatos ir gerovės aspektų labai pagerėtų“, – sakė R. Taylor. Galų gale, sakė ji, kas nemėgsta gerai išsimiegoti?

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.