6 dalykai, kurių gydytojai neleidžia savo vaikams, nes tai per daug pavojinga

Matydami vaikų sužalojimus ir žinomi jų priežastis vaikų gydytojai gali įvardinti, ko galima išvengti tiesiog aplenkiant tam tikras vietas ir veiklas. Portalas today.com surinko skubios pagalbos skyriuje dirbančių medikų, kurie ir patys yra tėvai, atsakymus ir sudarė sąrašą, kuriuo vadovaujantis nelaimingų atsitikimų sumažėtų net kelis kartus.

Vaikai neįvertina greičio ir atstumo važiuodami keturračiu.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Vaikai neįvertina greičio ir atstumo važiuodami keturračiu.<br>„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2023, 3:08 PM

Važiuoti priekinėje sėdynėje

Motorinių transporto priemonių avarijos yra pagrindinė netyčinių sužalojimų ir mirties priežastis JAV, todėl specialistai pažymi, kad vaikai iki 13 metų amžiaus visada turi sėdėti ant galinės sėdynės prisisegę diržais ar jų amžiuje skirtose automobilinėse kėdutėse.

Primename, kad Lietuvoje vaikai be specialios kėdutės gali važiuoti tik būdami aukštesni nei 135 cm ūgio. Lietuvoje šiuo metu nėra apribojimų, kada vaikai gali sėdėti (specialiai skirtose kėdutėse) priekinėje sėdynėje, bet verta atsižvelgti į užsienio medikų patarimus, nes priekinės oro pagalvės yra potencialiai pavojingos vaikams, kurių skeletai dar vystosi, todėl net ir iššokus jai gali lūžti šonkauliai, kurie gali pradurti plaučius, ar nuo pagalvės smūgio gali būti sužalota galva, kaklas ar stuburas.

Šokinėti batute

Visiems žinoma, kad batutai yra viena iš dažniausių traumų vietų, net gydytojai primena, kad kai kurie batutai yra rizikingesni nei kiti. Didžiausias pavojus kyla viešuose batutuose (pavyzdžiui, renginių metu) arba batutų parkuose. Viskas dėl didelio šokinėjančių vaikų skaičiaus, kur dažnesni susidūrimai ir kritimai. Be kaulų lūžių batuose gali būti sutrenktos smegenys ar sužalotas stuburas.

Net jei batutas jūsų kieme, svarbu stebėti, kad tarp šokinėjančių batute nebūtų didelio svorio ir amžiaus skirtumo. Amerikos ortopedijos chirurgų akademija rekomenduoja vaikams iki 6 metų išvis nešokinėti batutuose, o Amerikos pediatrų akademija rekomenduoja jais naudotis tik prižiūrimose gimnastikos ar kitų sporto šakų treniruočių programose.

Važiuoti keturračiu

Vaikų skubios medicinos specialistė dr. Ee Tay iš Hasenfeldo vaikų ligoninės teigia, kad niekada neleis vaikams važinėtis keturračiu, kuris jos nuomone yra labai pavojingas.

Keturračiams nereikia jokio mokymo ar licencijos, atkreipia dėmesį gydytoja, o vaikai dažnai nesugeba tinkamai įvertinti greičio ar atstumo. Sunkios mašinos taip pat gali lengvai apsiversti.

Nors keturračiai būna specialiai vaikams pritaikyto dydžio, dažnai tėvai perka iškart didesnį, nes vaikas greit išaugs mažą.

Amerikos pediatrų draugija rekomenduoja jaunesniems nei 16 metų asmenims nevažinėti keturračiu.

Kovo mėnesio pradžioje Lietuvoje vairuodama keturratį ant tvenkinio įlūžo ir paskendo keturiolikmetė mergaitė.

Plaukioti vienam

Nuskendimas JAV yra dar viena pagrindinė vaikų netyčinių susižalojimų priežasčių. Ekspertai ragina tėvus kuo anksčiau išmokyti savo vaikus plaukti, tačiau net ir po to, kai vaikai išmoksta, tėvai turėtų išlikti budrūs ir nustatyti taisykles. Svarbiausia, kad jie niekad neplaukiotų vieni ir visad šalia jų būtų bent vienas blaivus stebėtojas nei jei mažieji plaukia pripučiamame baseine namų kieme.

Važiuoti be šalmo

Dviračiu, paspirtuku, elektriniu paspirtuku naudotis be apsaugų yra dar vienas stūmimo vaiką į pavojų.

Pasak medikų, vaikai turi neproporcingai didelę galvą, palyginti su jų kūnu, todėl jie dažniau nei suaugusieji nukrenta ir susitrenkia galvą. O sužalojimų gali būti įvairių – nuo smūgių ir plyšimų iki smegenų sukrėtimų ar sunkaus smegenų kraujavimo, sukeliančio nuolatinę žalą.

Vaikai taip pat turėtų dėvėti šalmus slidinėdami, čiuoždami snieglente, čiuoždami, jodinėdami ir užsiimdami vandens sportu.

Liesti nepažįstamus gyvūnus

Pasirodo, vaikus reikia mokyti ir kaip elgtis su gyvūnais, o ypač tais, kurie yra ne jų. Jeigu matome gyvūną, greičiausiai, šunį, su kuriuo vaikas nori bendrauti, pirmiausiai, kad tai vaikai darytų tai saugiai, reikia atsiklausti šeimininko ir įsitikinti, kad gyvūnas nepuls.

Reikia priminti, kad negalima bučiuoti ar apkabinti svetimo šuns, net jei namuose tai darome su saviškiu.

Vienas dažniausių sužalojimų, tai kai vaikas nusileidžia veidu iki gyvūno, o šis jam kanda į veidą.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.