Nudegimai saulėje ateityje gali tapti rimtos ligos priežastimi: priminė, kaip tinkamai pasirūpinti vaikų oda

Kūdikių ir vaikų oda jautresnė nei suaugusiųjų, tad ir jos apsauga nuo saulės svarbu pasirūpinti dar atidžiau. Gydytojai įspėja: vaikystėje stipriai nudegus odą, rizika ateityje susirgti odos vėžiu išauga, taigi, išsiruošiant į lauką šiltuoju metų laiku patepti odą apsauginiu kremu privalu.

Kūdikių ir vaikų oda jautresnė nei suaugusiųjų, tad ir jos apsauga nuo saulės svarbu pasirūpinti dar atidžiau.<br>pixabay.com nuotr.
Kūdikių ir vaikų oda jautresnė nei suaugusiųjų, tad ir jos apsauga nuo saulės svarbu pasirūpinti dar atidžiau.<br>pixabay.com nuotr.
Kūdikių ir vaikų oda jautresnė nei suaugusiųjų, tad ir jos apsauga nuo saulės svarbu pasirūpinti dar atidžiau.<br>pixabay.com nuotr.
Kūdikių ir vaikų oda jautresnė nei suaugusiųjų, tad ir jos apsauga nuo saulės svarbu pasirūpinti dar atidžiau.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 8:00 AM

Įdegti – tik saugiai

Anot dermatovenerologės Ingos Kisielienės, kūdikiai taip pat gali įdegti saulėje, o apsauginiai kremai skirti mažyliams nuo 6 mėnesių, taigi, bent iki pusės metų vaikai neturėtų būti tiesioginėje saulėje, ypač nuo 10 iki 15 val., nebent pavėsyje, pridengti audeklu ir kuo trumpesnį laiką.

Mažyliams iki trejų metų tiesioginiuose saulės spinduliuose būti taip pat reikėtų vos keliolika minučių. Į lauką vaikus išleisti galima tik su kepure, drabužiai turėtų būti su rankovėmis, o atviros kūno vietos – išteptos apsauginiu kremu nuo saulės.

Kremą nuo saulės gydytoja rekomenduoja rinktis skirtą būtent vaikams, nes mažyliams skirtai kosmetikai galioja vienos rekomendacijos, suaugusiems – kiek kitokios, joje daugiau įvairių priedų.

Kremuose nuo saulės skirtuose vaikams – daugiau fizinių filtrų: cinko oksido, titano dioksido, kurie neįsiskverbia į odą, todėl yra mažiau kenksmingi, mažiau konservantų, parabenų.

Pavasarį su vaikais populiaru ilsėtis šiltuosiuose kraštuose, kelionėse apsauginius kremus naudoti privalu, nors ir neatrodo karšta, mat nudegama net pavėsyje. Pavėsis po palme skiriasi nuo pavėsio kieme Lietuvoje. Tepti apsauginius kremus, vengti tiesioginių saulės spindulių – šios taisyklės galioja visur.

I. Kisielienė pabrėžia: pavojingiausi – stiprūs nudegimai iki pūslių, ypač iki paauglystės. Jie skausmingi, tačiau sugadinamos ne tik atostogos. Pirma, kelis mėnesius gali išlikti odos spalvos pakitimų, antra – rizika vyresniame amžiuje susirgti piktybiniais odos susirgimais gerokai padidėja.

Susirgimai reti, bet pasitikrinti būtina

„Pacientams pabrėžiu: per vasarą su vaikais galite įdegti, bet labai svarbu išvengti stiprių nudegimų, kuomet ima luptis oda“, – atkreipė dėmesį dermatovenerologė.

Odos piktybiniai susirgimai tarp vaikų labai reti, melanoma dažniausiai susijusi su įgimtais apgamais. Taigi, jei apgamas įgimtas, didesnis, būtina pasirodyti gydytojui. Paprastųjų apgamų vaikams atsiranda sulaukus trečiojo gimtadienio, vėliau jų daugėja. Jei šeimoje yra piktybinių susirgimų, vaikas šviesios odos, buvo smarkiai nudegęs, pasikonsultuoti su gydytoju išties svarbu.

Nuo 18 metų pasitikrinti reikėtų kas metus, o jei apgamas kelia nerimą – ir dažniau.

Kita svarbi taisyklė: įprastai apgamai panašūs. Jei kažkuris apgamas šiek tiek skiriasi savo išvaizda, reikėtų neatidėlioti ir pasitikslinti, ar viskas gerai.

Tepti ne bet kaip

Naudojant apsauginį sluoksnį suaugusiems ir vaikams galioja tos pačios tasyklės: odą kremu būtina padengti dviem sluoksniais, tolygiai. Geriausia tą daryti dar prieš išeinant į lauką, vonioje, neskubant.

Vaikų odą ištepti kremu namuose daug paprasčiau nei lauke, nes nuėjus į paplūdimį mažyliai skuba į vandenį, tikrai nenori laukti.

Kremu patepus dar namuose, atėjus prie jūros teliks patepti antrą sluoksnį arba papurkšti apsaugine priemone, tuomet ramiai išleisti džiaugtis vandeniu. Dar kartą vaiko odą apsauginiu kremu reikėtų ištepti po maždaug dviejų valandų.

Paauglių veido oda mišri. Taigi, bet kokie kremai nuo saulės jiems netinka. I. Kisielienė rekomenduoja rinktis tokius, kurių sudėtyje yra cinko, titano oksido, fizinių filtrų, lengvos tekstūros, lengvai įsigeriančių, porų nekemšančių kremų veidui su SPF.

Vaikams labiausiai tinka priemonės nuo saulės su 50 SPF. Jos suteikia 96 proc. apsaugą nuo nudegimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.