Pataria, ką daryti, kad grįžus į mokyklą vaiko nepultų ligos: veikia ir virusai, ir stresas

Atsisveikiname su vasara ir pasitinkame naujuosius mokslo metus. Tai reiškia ne tik sugrįžimą į mokyklos suolus, bet ir dažniau užklumpančias virusines ir peršalimo ligas, o ką dar kalbėti apie stresą, dėl kurio svarbu stiprinti nervų sistemą. „Eurovaistinės“ vaistininkas Paulius Raudonis pataria nelaukti pirmųjų rudens susirgimų bangos bei įvardija, kokių vitaminų vaiko organizmui šį sezoną labiausiai reikia.

Vitaminas C ne tik atsakingas už imuniteto stiprinimą, bet ir palaiko normalią energijos apykaitą, mažina nuovargį, stiprina nervų sistemą.<br>123rf.com nuotr.
Vitaminas C ne tik atsakingas už imuniteto stiprinimą, bet ir palaiko normalią energijos apykaitą, mažina nuovargį, stiprina nervų sistemą.<br>123rf.com nuotr.
Vaistininkas Paulius Raudonis pataria nelaukti pirmųjų rudens susirgimų bangos bei įvardija, kokių vitaminų vaiko organizmui šį sezoną labiausiai reikia.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vaistininkas Paulius Raudonis pataria nelaukti pirmųjų rudens susirgimų bangos bei įvardija, kokių vitaminų vaiko organizmui šį sezoną labiausiai reikia.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-31 14:17

Kodėl geriau liposominis vitaminas C?

„Jeigu jūsų vaikas yra linkęs dažniau sirgti, prieš sugrįžtant į mokyklą, patariama papildomai vartoti vitaminą C. Kadangi iki mokslo metų pradžios liko vos pora savaičių, geriau rinkitės liposominės formos vitaminą C, nes ši forma pagreitins vitamino įsisavinimą“, – pasakoja vaistininkas P. Raudonis.

Vaistininkas įvardija ir daugiau vitamino C naudų – jis yra ne tik atsakingas už imuniteto stiprinimą, bet ir palaiko normalią energijos apykaitą, mažina nuovargį, stiprina nervų sistemą. Taip pat apsaugo nuo laisvųjų radikalų ir padeda saugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Šalia vitamino D vartokite kalcį

Vitaminas D – tai vienas svarbiausių vitaminų ne tik rudenį, bet ir visus metus. Anot vaistininko, netgi po saulėtos vasaros ne kiekvienas spėja pasisavinti pakankamai vitamino D, dėl to jį vis tiek patariama vartoti papildomai.

„Vitaminas D gerina bendrą vaiko sveikatą. Jis stiprina imuninę sistemą, palaiko smegenų sistemos darbą, kas labai svarbu prasidėjus naujiems mokslo metams. Kita retai įvardijama vitamino D nauda – pagalba įsisavinant kalcį. Kalcis vaiko organizmui yra ypatingai svarbus – jis užtikrina palaikyti kaulų ir dantų sveikatą, taip pat yra atsakingas už raumenų ir nervų veiklą, energijos apykaitą bei virškinimo fermentų veikimą. Būtent dėl to šie abu vitaminai yra puiki draugija“, – sako vaistininkas P. Raudonis.

Žuvų taukai – ką daryti, jei vaikui jie neskanūs?

Žuvų taukai yra gerai žinomi kaip imuninės sistemos sergėtojai, o negana to, jie stiprina vaikų nervinę sistemą, palaiko normalią smegenų veiklą, gerina regėjimo aštrumą bei palaiko širdies veiklą.

„Nors žuvų taukai yra itin naudingi augančiam organizmui, dažnai vaistinėje apsilankę tėvai būna praradę viltį, kad vaikas juos vartos. Pagrindinė priežastis – ne koks jų skonis“, – šypsosi vaistininkas. – Žinoma, geriausia vartoti aliejinės formos žuvų taukus, nes juose yra didesnis omega-3 rūgščių kiekis. Visgi, šiuolaikinėmis technologijomis pagamintuose žuvų taukuose neretai būna panaikintas nemalonus skonis bei jie yra gardinami natūralių vaisių sultimis, todėl vaikams juos vartoti gali būti lengviau“, – pataria P. Raudonis.

Jis priduria, kad jeigu visgi vaikas nenori skystų žuvų taukų, galima rinktis vitaminus-guminukus. Jų sudėtyje gali būti natūralūs saldikliai ksilitolis ir sorbitoliai. Tokių guminukų skonis primena natūralius vaisius arba kramtomąją gumą.

Kurie B grupės vitaminai svarbiausi?

Jeigu reikėtų išskirti porą vitaminų iš visos B grupės, vaistininkas pirmiausia patartų rinktis vitaminus B12 ir B6.

„Vitaminas B12 palaiko nervų sistemos veiklą, užtikrina nervinių ląstelių regeneraciją ir palaiko raudonųjų kūnelių, aprūpinančių organizmą deguonimi, gamybą. Tuo tarpu vitaminas B6 veikia kaip prevencinė priemonė sumažinant širdies ligų ir vėžio rizikas ir gali pagerinti mūsų nuotaiką, sumažinti depresijos simptomus, taip pat jis naudingas mūsų smegenų veiklai, atminčiai“, – pasakoja vaistininkas P. Raudonis.

Prieš vartojant vitaminus – atlikite tyrimą

Vaistininkas pataria nelaukti, kol rudenį pasireikš tokie nepageidaujami simptomai kaip nuovargis, padažnėjusios peršalimo ligos, atsiradęs dirglumas. Dėl to geriausia prieš įsigyjant vitaminus atlikti vitaminų ir mikroelementų tyrimą.

„Neskubėkite vartoti bet kokių vitaminų, o prieš tai geriau pasitikrinkite sveikatą ir įsivertinkite, kokių medžiagų iš tiesų organizmui trūksta. Nes net jeigu skundžiamės nuovargiu ir vartojame vitaminą D, šis gali nepradingti, jeigu iš tiesų nuovargio priežastis yra vitamino B12 trūkumas. Vitaminų ir mikroelementų tyrimus taip pat galite nemokamai pasidaryti ir vaistinėje – jie užtrunka vos keletą minučių, o atsakymus gausite iškart“, – sako vaistininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.