Mama dalijasi metodu, ką daro, kad dukra mokykloje nepervargtų: ekspertai jos idėjai pritaria

Visi žino, kaip vaikai laukia atostogų prasidėjus mokslo metams. Didžiuliai mokymosi krūviai, daugybė namų darbų ir dar visą dieną trunkanti psichologinė įtampa leidžiant laiką tarp bendraklasių ir mokytojų iš tiesų itin vargina. Todėl trylikametės mama socialiniuose tinkluose pasidalijo savo metodu, kaip apsaugo dukros psichinę ir emocinę sveikatą.

Mama su dukra prasmingai leidžia laisvą laiką.<br>„Pexels“ nuotr.
Mama su dukra prasmingai leidžia laisvą laiką.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 8:34 AM

Leidžia laiką kartu

Kai Tiffany Turner-Moon dukra paprašo laisvos dienos mokykloje – mama jai leidžia.

„Anksčiau buvau mama, kuri sakydavo – mano vaikas turi puikiai elgtis ir būti garbės sąraše. Dukra man prisipažino, kad aš ją per daug spaudžiu, turėčiau atlaidžiau ją vertinti, tad net jei praleistų kelias dienas pamokų, ji vis tiek liktų garbės lentoje“, – „TikTok“ tinkle pasakoja mama.

Mama kalba ne apie savaitgalius ar atostogas, bet apie dienas, kurios skirtos atsigauti emociškai bei atsikratyti įtampos.

„Tą dieną galime veikti bet ką – nuo mudviejų pasimatymo pietaujant, pasivaikščiojimo parke iki apsipirkimo ar susitikimo su psichoterapeutu“, – @tiffanytmoon prisistatanti mama.

Ji džiaugiasi, kad per daugelį metų dukra jai įrodė, kad gali praleisti mokslus ir turėti, kaip jos vadina, psichikos sveikatos dieną, ir vis tiek sėkmingai mokytis.

Psichologai pritaria

Per pastaruosius kelerius metus tokios dienos populiarėja ir tampa vis labiau pripažįstamos.

„Tiesą sakant, tai sunku padaryti, bet tai nereiškia, kad tai blogas pasirinkimas. Suaugę linkę užkelti aukštas karteles ir mano, kad negalima praleisti nieko, kas susiję su mokslais ar pasiekimais. Juk net ir sirgdami fizine liga mes neleidžiame sau atsipūsti“, – sako psichiatrė ir Vašingtono universiteto Sent Luise docentė bei psichikos sveikatos ir perdegimo ekspertė Jessi Gold.

Šios idėjos šalininkai teigia, kad psichikos sveikatos dienos gali padėti kovoti su perdegimu ir ilgainiui padidinti produktyvumą.

Pasak JAV tyrimų – Amerikos paaugliai išgyvena psichinės sveikatos krizę. Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, 2021 m. daugiau nei 4 iš 10 JAV vidurinių mokyklų moksleivių jautėsi nuolat liūdni arba beviltiški, o beveik trečdalis prisipažino, kad jų psichinė sveikata yra prasta. Remiantis 2023 m. Nacionalinio sveikatos instituto finansuojamų tyrimų, COVID-19 pandemija sukėlė dar daugiau streso paauglių psichinei sveikatai.

O jei piknaudžiaus?

Jessi Gold sako, kad atviras pokalbis yra pirmas žingsnis norint tinkamai planuoti psichikos sveikatos dienas.

„Labai svarbu, kad bendrautumėte atvirai ir sąžiningai, tuomet suprastumėte, kai jūsų vaikas jums sako, kad jam kažko reikia. Svarbu, kad jie nesijaustų taip, kad niekada būtų negalėję to paprašyti“, – sako ji.

Kai kurie „TikTok“ žiūrovai nerimauja, kad vaikai gali „piktnaudžiauti“ psichinės sveikatos dienų koncepcija. Tiffany Turner-Moon sako, kad atviras bendravimas yra raktas į atsakymą.

Mama teigia, kad dažnai bendrauja su savo dukters mokyklos mokytojais ir direktoriumi, todėl jie žino ir supranta, kad paauglė sau paskiria psichikos sveikatos dienas.

Dr. Marcusas Hotalingas rekomenduoja keletą klausimų, kaip nuspręsti, ar paaugliui reikia psichikos sveikatos dienos:

  • Ar jie vis dar domisi dalykais, kurie juos domino anksčiau?
  • Ar jie nori būti socialūs?
  • Jei jie yra labiau ekstravertiški moksleiviai, ar jie staiga nebenori matyti žmonių?
  • Ar jie išsekę?

M. Hotalingas sako, kad kitas būdas yra prašyti vaikų įvertinti savo dieną nuo vieno iki dešimties balų. Pasak jo, dauguma pasirinks šešis ar septynis. Retai kas skiria sau dešimt ar vieną, tad jis rekomenduoja atkreipti dėmesį, kada mokiniai pradeda duoti nuolat mažesnius skaičius, pavyzdžiui, tris.

Kitas dalykas, psichikos sveikatos dienos turėtų būti pilnavertiškos ir įdomios.

„Jei turite vieną laisvą dieną, ji neturėtų būti skirta tik miegui“, – sako J. Gold.

Psichiatrė siūlo rašyti dienoraštį, eiti į jogos užsiėmimus, kalbėtis su psichoterapeutu ar kurti ateities planus su draugais.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.