Nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė ramina paauglius „Per pirmą kartą 99 proc. žmonių susifeilino“

Tema apie kurią nedaugelis drįsta kalbėti, nors visi apie tai galvoja būdami paaugliai. Pirmieji lytiniai santykiai kelia daugybę klausimų, o tikslių atsakymų ieškoti nedrąsu. Šįkart apie pirmą kartą atvirai kalba akušerijos ginekologijos gydytoja rezidentė Aurėja Trumovė ir nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė.

Agnė Kulitaitė įsitikinusi, kad daugybė žmonių turėjo nepavykusių pirmųjų kartų.<br>lrytas.lt koliažas
Agnė Kulitaitė įsitikinusi, kad daugybė žmonių turėjo nepavykusių pirmųjų kartų.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2023, 7:22 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 4:13 PM

Pravers lubrikantas

Lytinio švietimo trūkumas Lietuvoje – opi problema. Į tai reaguojančios įmonės „Fantazijos.lt“ vadovas Povilas Klusaitis kartu su komunikacijos agentūra „Budinti komunikacija“ pristato edukacinį projektą „N-12“.

Antrojo epizodo tema – pirmasis kartas. Kodėl jis negali tapti varžybomis?

„Prieš pradedant lytinius santykius labai svarbu būti pasiruošus emociškai, psichologiškai ir fiziškai subrendus. Jaustis užtikrinam – aš tikrai noriu pradėti lytinius santykius. Taip pat būtų gerai įsivardinti priežastį: kodėl aš noriu pradėti lytinius santykius? Ar labai įsimylėjusi/ęs? Ar mes sutampame vertybiškai? O galbūt tiesiog jaučiu didžiulį spaudimą iš aplinkos, nes visos draugės ir draugai iš aplinkos priėmę šį sprendimą arba mane įkalbinėja?“, – pataria akušerijos ginekologijos gydytoja rezidentė, „Žemiau bambos“ bendraįkūrėja Aurėja Trumovė.

Antras dalykas, ką svarbu žinoti – abu žmonės turi to norėti ir lytiniai santykiai gali vykti tik abipusiu sutikimu be jokio įkalbinėjimo, spaudimo. Taip pat svarbi aplinka, kur vyks pirmasis kartas. Ji turi būti jauki, intymi ir privati, kad niekas neatidarys durų, neužtiks.

Nepriklausomai nuo metų, nuo karto ir situacijos, jei pora neplanuoja turėti vaikų visada svarbu naudoti kontracepcijos priemones. Paaugliams, jaunimui, geriausiai naudoti prezervatyvus, nes jis apsaugo ne tik nuo nėštumo, bet ir nuo lytiškai plintančių ligų.

„ Apie kontracepciją turite pašnekėti prieš pradedant lytinius santykius. Ne veiksme, kai esate susijaudinę, kai protas ne taip blaiviai veikia. Labai gerai, kad pirmasis kartas įvyktų nevartojus jokių svaiginančių priemonių, jokio alkoholio. Tas sprendimas turi būti priimtas sąmoningai, blaiviai. Svarbu, kad galėtumėte prisiminti pirmą kartą visą gyvenimą su malonumu ar gailesčiu ar visai neprisimintumėte“, – kalba medikė.

Akušerė ginekologė pataria merginoms iškart išsiugdyti įprotį po lytinių santykių pasišlapinti, nes tai sumažina šlapimo takų infekcijos galimybę.

„Tikrai pirmas kartas ir lytiniai santykiai nevyksta, kaip filme, tad reikia didesnės įžangos, reikia, kad atsipalaiduotų abu asmenys, gal daugiau glamonių, bučinių, daugiau susijaudintų atsipalaiduotų. Taip pat puiki mintis pirmą kartą naudoti lubrikantą“, – pataria A. Trumovė.

Konkretaus amžiaus nėra

„Manau, prieš prarandant nekaltybę svarbu tiesiog pasidomėti esmine informacija, kas yra nekaltybė, kas yra lytiniai santykiai. Suprasti, kad tai ne tik fizinis, bet ir emocinis dalykas. Taip pat atskirti tendencijas nuo savo nuomonės. Šiuolaikinis pasaulis daug šneka apie seksą, rokenrolą, visokiausias pramogas, bet labai svarbu suprasti ir paklausti savęs – ar aš tikrai to noriu? Manau, kad nepaisant anatominių dalykų edukacijos, būtent ta vidinė būsena, tas klausimas „ar aš to noriu?“ turėtų būti svarbiausias dalykas prieš prarandant nekaltybę“ – teigia nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė.

A.Triuniovė šypteli, kad turbūt dažniausias klausimas kylantis paaugliams, kaip žinoti, jog mergina ar vaikinas jau yra pasiruošę pradėti lytinį gyvenimą.

„Vieno amžiaus nėra, kad konkretus metų skaičius yra geriausias laikas pradėti lytinius santykius. Tai priklauso ne nuo metų, o nuo pasiruošimo, emocinio, brandos psichologinės ir fizinės bei pasitikėjimo, su kuo jūs ketinate pradėti lytinius santykius. Jūs turite pasitikėti tuo žmogumi, jį mylėti, vertybiškai sutapti ir būti drąsūs kalbėtis apie tuos lytinius santykius tiek prieš, tiek per ir po. Aptarti kas patiko, kas ne. Ne metuose esmė, o brandoje“, – pabrėžia ji.

Gali būti visaip

Medikė išsklaido ir mitą, kad per pirmuosius lytinius santykius merginoms turi labai skaudėti.

„Tikrai taip yra ne visoms.Tai priklauso iš dalies, kiek pora pasiruošusi lytiniams santykiams, kiek stengėsi, kad būtų maksimaliai atsipalaidavęs, susijaudinę, darytų tai iš lėto. Daug priklauso ar naudojamas lubrikantas. Nebūtinai turi skaudėti“, – akcentuoja Aurėja.

Lygiai taip pat ir dėl kraujo po pirmojo sekso – ne visada ir ne visoms jo pasirodo.

„Merginoms pirmųjų lytinių santykių metu gali įplyšti mergystės plėvė, kuri yra makštyje ir gali atsirasti kraujo. Jei merginos jaudinasi, kad kraujas pradės bėgti lytinių santykių metu, galite pasitiesti rankšluostį ant lovos. Kraujuoti yra normalu. Gali būti, kad ir nekraujuosite vien dėl kitokios mergystės plėvės formos. Nekraujuoti irgi normalu. Jei mergina nekraujuoja lytinių santykių metu, nereiškia, kad ji jų turėjus anksčiau“, – teigia akušerė ginekologė.

Ne paskutinis kartas

A. Triunovė pataria kalbėtis apie seksą ne tik prieš jį, bet ir po – pasidalinti su antra puse savo įspūdžiais, kas patiko, ką norėtų pakeisti.

„Jei tas pirmasis kartas įvyko spontaniškai, vakarėlyje, su nepažįstamu atsitiktiniu žmogumi, tai gali būti ir gėdos jausmas, ir kaltės, ir net gailėjimosi jausmas“, – primena medikė.

A. Kulitaitė šypteli kad daugybė žmonių turi nenusisekusius pirmuosius kartus kalbant ne tik apie lytinį gyvenimą, bet ir gyvenimiškus iššūkius apskritai. Juk ir pirmas blynas prisvyla, ar ne?

„Svarbu suprasti, kad pirmasis kartas nenusako tavęs, kaip asmenybės. Pirmasis kartas nėra paskutinis – jų bus dar daug, ne tik seksualiniame gyvenime. Tiek moksle, universitete, darbuose., žinau, kad sunku sau pasakyti, kad viskas gerai, niekas neprarasta. Svarbiausia išlikti racionaliam ir vis pakartoti sau, kad tai nenusako tavęs. Jei pirmas kartas įvyko su mylimu žmogumi, tas žmogus jus puikiai supras. Jei žmogus buvo atsitiktinis, jei sakys, kad padarėte klaidų, tai ryškus signalas, tai nėra jūsų žmogus. Klysti yra absoliučiai normalu. Tiek aš, tiek 99 proc. pasaulio žmonių per pirmą kartą tikrai sufeilino, patikėkite manimi“, – kvatoja ji.

Tiek Aurėja, tiek Agnė pataria, kad jei turite itin atvirus santykius su tėvais – nebijoti su jais apie tai pasikalbėti, pasipasakoti. Aišku, jei tėvai niekad nepasakojo nei apie seksą, nei kitais lytinio švietimo klausimais, žinute apie savo pirmą kartą juos galite šokiruoti. Bet kokiu atveju, jei ištinka kažkas, ko neplanavote, nemalonaus – būtina pasikalbėti su kitu žmogumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.