Gydytoja pataria paaugliams, kaip apsisaugoti nuo nėštumo: vienas populiarus būdas yra nieko vertas

Dažnai kalbama apie lytinio švietimo trūkumą Lietuvos paaugliams, o į viešumą iškylantys faktai apie besilaukiančias vienuolikmetes, tai tik patvirtinta. Laidos „N-12“ tikslas papasakoti paaugliams apie jų kūną ir psichologiją jiems suprantama kalba, o šios savaitės tema „Kita lytinių santykių pusė: lytiškai plintančios ligos ir apsauga nuo nėštumo“.

Iki pilnametystės Lietuvos jaunuoliai būna jau turėję 3–4 lytinius partnerius.<br>Stop kadras
Iki pilnametystės Lietuvos jaunuoliai būna jau turėję 3–4 lytinius partnerius.<br>Stop kadras
Gydytoja akušerė ginekologė Marija Leipuvienė.<br>Stop kadras
Gydytoja akušerė ginekologė Marija Leipuvienė.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2023, 11:45 AM

Merginoms lytinis gyvenimas pavojingesnis

Nėra nustatyta tikslaus amžiaus, kada saugu pradėti lytinį gyvenimą.

„Geriausias laikas, tuomet, kai paauglys ar suaugęs žmogus supranta lytinių santykių galimas pasekmės: nėštumą ir lytiškai plintančias ligas, jaučia dėl to atsakomybę ir geba su tais padariniais tvarkytis. Tai turėtų vykti jau sulaukus pilnametystės, bet žiūrint į Lietuvos statistiką lytiniai santykiai pradedami gerokai anksčiau. Mergaitės lytinius santykius pradeda maždaug septyniolikos metų, berniukai apie šešioliktus gyvenimo metus. Sulaukę pilnametystės jau būna turėję po tris keturis lytinius partnerius“, – sako gydytoja akušerė ginekologė Marija Leipuvienė.

Vis dėl to, ankstyvo lytinio gyvenimo pradžia yra pavojingesnė merginoms nei vaikinams. Pasak medikės taip yra todėl, kad lytiškai plintančios ligos linkusios plisti iš vyro moteriai. Taip pat didžioji dalis lytiškai plintančių ligų simptomiškai pasireiškia moterims, vyrai dažniau būna besimptomiai ligos nešiotojai. Na, ir žinoma, jei yra nėštumas, tai tiesiogiai su tuo susiduria mergina, o ne vaikinas.

Prezervatyvai – ir oralinio sekso metu

Paaugliai gali susirgti bet kuria lytiškai plintančia liga, kaip ir suaugusieji. Tai gali būti gonorėja, chlamidiozė, trichomonozė, hepatitai, sifilis, ŽIV, žmogaus papildomos virusas ar herpes infekcija.

Vienintelis būdas apsisaugoti nuo lytiškai plintančių ligų yra barjerinė kontracepcija – prezervatyvai.

„Jie didžiąja dalimi apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų, tačiau svarbu žinoti, kad prezervatyvus reikia naudoti ne tik vaginalinių santykių metu. Taip pat ir oralinių ar analinių santykių metu, nes lytiškai plintanti liga plinta ir burną ar išangę“, – pabrėžėia M. Leipuvienė.

Svarbu pasinaudoti ir egzistuojančiomis vakcinomis nuo nuo hepatito ir nuo žmogaus papildomos viruso. Dabar Lietuvoje tiek mergaitės, tiek berniukai, sulaukę vienuolikos metų gali būti paskiepyti nemokamai devynvalente vakcina nuo žmogaus papildomos viruso.

Įvairūs apsisaugojimo būdai

Svarstant apsisaugojimo nuo nėštumo priemonės, akušerė ginekologė pataria galvoti apie tokią kontraceptinę priemonę, kurią būtų patogu naudoti.

„Dažniausiai, paauglėms gyvenančioms lytinį gyvenimą rekomenduojama hormoninė spiralė, kuri apsaugos, kad pamirš išgerti tabletę ar prisiklijuoti pleistrą. Lietuvoje hormoninė spiralė yra nemokama merginoms nuo 15 iki 20 metų, gyvenančioms lytinį gyvenimą. Ją įsidėjus tris metus nereikia galvoti ir rūpintis, kad išgerti tabletę, nes apsauga nuo nėštumo yra 99 proc. Čia pats efektyviausias kontracepcijos būdas“, – teigia medikė.

Kaip ir suaugusios moterys, taip ir paauglės gali vartoti visus kontracepcijos būdus. Galima gerti kontraceptines tabletes, bet svarbu nepamiršti to daryti kasdien tuo pačiu metu.

Kontraceptinius pleistrus reikia kas savaitę naują užsiklijuoti kitoje žasto vietoje ir ketvirtą savaitę nebesiklijuoti.

Kontraceptinį žiedą į makštį reikia įsidėti trims savaitėms, o ketvirtą išimti ir laukti mėnesinių.

Prezervatyvai yra svarbus kontracepcijos būdas, kuris saugo ne tik nuo nėštumo, bet ir nuo lytiškai plintančių ligų.

„Reikia niekada nepamiršti, kad visais atvejais kai vartojame kitą kontracepcijos būdą ne prezervatyvą, reikia saugotis ne tik nuo nėštumo, bet ir lytiškai plintančių ligų, tai reiškia – papildomai naudoti prezervatyvą“, – pabrėžė M. Leipuvienė.

Skubi kontracepcija

Viena iš didžiausių paauglių klaidų besirenkant kontracepcijos būdą – patikėti nutraukto lytinio akto metodu. Jo patikimumas itin mažas – net 13 iš 100 paauglių saugantis nuo nėštumo tik tokiu būdu, pastoja.

„Tai atsitinka ne tik todėl, kaip paaugliai sako, kad nespėjo ištraukti. Kartais ir tai būna priežastis, bet reikia žinoti, kad spermatozoidai skiriasi ne tik ejakuliacijos metu, jų būna ir priešspermyje ir viso lytinio akto metu, tad tai nėra patikimas apsaugos nuo nėštumo būdas“, – paaiškina gydytoja ginekologė.

Skubiems atvejams, kaip plyšus prezervatyvus, pamirštus išgerti kontraceptinę tabletę ar po išprievartavimo galima naudoti skubią kontracepciją. Tai vaistinėse parduodama nereceptinė tabletė, kurią reikia išgerti kuo greičiau, bet ne vėliau kaip per 72–120 valandų po nesaugaus lytinio akto.

„Tabletė veikia tokiu principu, kad sustabdo ovuliaciją – ji nevyksta ir neįvyksta pastojimas. Kuo vėliau išgersite tuo jos patikimumas mažesnis. Skubią kontracepciją esant būtinybei mergina gali vartoti kai turi menstruacijas ir lytinius santykius“, – teigia gydytoja M. Leipuvienė.

Vartojant šį vaistinį preparatą, net jei jis yra nereceptinis, reikia pasikonsultuoti su vaistininku dėl galimos sąveikos su kitais vaistais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.